OPINII  »  EDITORIAL

Cum „l-a învins sistemul” pe Valeriu Iftime?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat vineri, 18 august 2023 14:14 / Actualizat vineri, 18 august 2023 14:58

Simplu, nelăsându-i antrenorul cel fără de licență să se ridice de pe bancă. Un abuz strigător la cer, nu?

Marius Croitoru pleacă de la Botoșani (mult mai aproape de adevăr sună expresia "e demis"), lăsând echipa pe ultimul loc, cu doar două puncte în cinci etape, ceea ce patronul Iftime numește "cea mai gravă criză din istoria clubului".

Într-adevăr, în deceniul pe care echipa moldavă l-a petrecut pe prima scenă (a promovat în 2013), rar se mai găsesc situații similare, ca Botoșaniul să doarmă, măcar de la o etapă la alta, cu lanterna în brațe.

Ce motiv absurd!

Într-un mesaj postat pe Facebook, scris într-o exprimare reconfortant de fluentă, care denotă anumite legături cu biblioteca, dl Iftime explică, aproape literar, împănat cu pilde biblice (a tăiat vițelul cel gras la întoarcerea fiului risipitor Marius Croitoru), de ce n-a mai fost cu putință să se continue cu antrenorul abia readus în intersezon.

Anume pentru că FRF a devenit din cale-afară de intransigentă, nu mai tolerează niciun fel de manifestări fizice sau vocale ale unora care sunt trecuți în acte ba ca delegați, ba ca antrenori cu portarii, ba ca altceva, dar în realitate ei sunt cei care conduc echipele tehnic, tactic și în toate felurile.

Victimele legalității

Când ești într-o asemenea situațe, devii, firește, o victimă a pârdalnicului de sistem. Nemilos, intransigent, cu toleranță zero față de exuberantul stil de viață tehnico-tactică al lui Marius Croitoru și al altora ca el. 

Similar, pot deveni victime ale sistemului diverși indivizi care conduc mașini, vânează, pescuiesc, ba chiar operează, intervin chirurgical adică, fără să aibă la mână patalamale pentru aceste activități.

Cum „l-a învins sistemul” pe Valeriu Iftime?
Valeriu Iftime a fost o vreme invizibil, apoi s-a recomandat patron de tip occidental, sfârșind prin a fi un prozelit al lui Gigi Becali (foto: Vlad Nedelea)

De ce să li se ceară diplome, permise, acte doveditoare ale competenței când ei ȘTIU FOARTE BINE cum se procedează? De ce să li se ceară bilete celor care se suie în avion sau care vor să intre într-o sală de film sau de teatru? 

Asta e discriminare, iar toți cei cărora li se cer astfel de documente devin inocente victime ale sistemului. Iar el, sistemul, învinge mereu, că de-aia e sistem!

În căutare de licențiați

Acum, despărțindu-se de Marius Croitoru, rafinatul scriitor pe Facebook Valeriu Iftime se vede pus într-o situație ingrată, aceea de a-și găsi un antrenor cu licență Pro. 

Poate fără exuberanțele lui Croitoru (nu toată lumea dă cu șapca de pământ, face tumbe și intră doi metri în teren la fiecare aut), dar în mod cert cu diplomă.

Așa cum a fost, de exemplu, Stoican, mătrășit (în limbaj elegant dl Iftime ar spune doar că a încetat colaborarea) tocmai pentru a i se face loc năvalnicului Croitoru. 

Sau cum e Șumudică, și el un expansiv, dar căruia diploma din buzunar îi dă dreptul să se ridice de pe bancă, să bată metanii și chiar să pupe câte un arbitru, așa cum a mai procedat.

Să fie Șumi doar un zvon?

Chiar așa, ce mai face Șumudică? Am înțeles că rapidistul Șumudică a repauzat, că analistul tv Șumudică a ieșit din scenă după o scurtă, însă fructuoasă activitate. 

Dar antrenorul Șumudică? Niște zvonuri (altele decât cele care îl plasau la U Cluj, via biroul lui Emil Boc) îl apropie tot mai mult de nordul Moldovei.

Aerul e încărcat de spiritualitate (Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, plus acuratețea frazei lui Valeriu Iftime), dar echipa e cam mică, stă rău de tot în clasament și e destul de strânsă la pungă pentru Șumi și numerosul său staff.

 Totuși, Șumudică e inteligent și-și poate aminti de exemplul lui Răzvan Lucescu, ajuns la Brașov, în liga secundă, la puțin timp după "sfertul" UEFAntastic. 

Uneori mai simți și nevoia unui restart, nu?


Comentarii (4)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  22 August 2023, 02:11
Postat de duck_ati pe 18 August 2023, 19:49

Domnule Buzarin, aveți dreptate în principiu. Nu ai diploma, nu profesezi. Dar... comparativ cu alte meserii, un antrenor nu pune viața nimănui în pericol. Așa ca sa nu mergem cu Comparațiile prea sus! În accesai idee, ar trebui sa nu profeseze ca ziariști cei care nu au terminat Filologia. Nu?

I ati pus o intrebare grea...Cred ca nimeni din gsp nu are studii de jurnalism

duck_ati
duck_ati  •  18 August 2023, 19:49

Domnule Buzarin, aveți dreptate în principiu. Nu ai diploma, nu profesezi. Dar... comparativ cu alte meserii, un antrenor nu pune viața nimănui în pericol. Așa ca sa nu mergem cu Comparațiile prea sus! În accesai idee, ar trebui sa nu profeseze ca ziariști cei care nu au terminat Filologia. Nu?

parachioara5
parachioara5  •  18 August 2023, 16:54

...sunt foarte curios cate comentarii o sa stranga acest articol fiindca aici pe sait nimeni ...dar...absolut nimeni nu este simpatizant botosestti ...speram sa cada lin ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează