OPINII  »  EDITORIAL

Sigla și barajul

Articol de - Publicat miercuri, 11 mai 2022 09:58 / Actualizat miercuri, 11 mai 2022 10:52

Noua emblemă a lui Dinamo pare o chestiune mai importantă chiar decât menținerea în prima ligă.

Trebuie schimbată neapărat sigla cu cele două capete de câini roșii! Asta e acum prioritatea, 14 mai, știți despre ce e vorba, se împlinesc 74 de ani de la înființarea clubului și respectabila vârstă trebuie întâmpinată corespunzător atât din punct de vedere vestimentar, cât și din perspectivă heraldică. Competițional și economic (capitole strâns legate unul de celălalt, practic inseparabile), lucrurile nu stau grozav, dar nu acestea par să fie aspectele cele mai importante.

Efigia

Modificarea blazonului nu izvorăște neapărat din nevoia imperioasă de primenire, deși câinii aceia sunt acolo de peste două decenii. În spatele mărețului demers de redesenare a identității stau rațiuni legate de niște înțelegeri scrise, iar și mai în spatele lucrurilor se zărește, ca de obicei când e vorba de niște acte mai de demult, efigia rafinatului domn Nicolae Badea. În păienjenișul de înțelegeri dintre acesta și marea sa dragoste de-o viață, sigla cu câinii nu mai poate fi folosită cu scop comercial. Cum o siglă alte scopuri nu prea are, e limpede că trebuie modificată.

Amintiri din vremea cincinalelor

Au apărut propunerile și prin votul fanilor s-au selectat deja desenele intrate în finală. Favorită pare o reprezentare care îngemănează emblema din anii șaptezeci-optzeci cu acel D mare de mână, de esență sovietică (dat totuși jos de pe stemă în 1974), din deceniile în care socialismul biruia la orașe și sate, iar clasa muncitoare, strâns unită cu tineretul studios și cu țărănimea cooperatoare, înfăptuia cu voioșie planurile cincinale, de cele mai multe ori îndeplinindu-le chiar în patru ani și jumătate.

Sigla și barajul

Vintage, dar ce fel de vintage?

În anii pe care-i străbatem, asemenea conexiuni cu trecutul, adaptate la prezent, se numesc pretențios „reinterpretări”. Așadar, anul 2022 reinterpretează anii lui Gheorghiu-Dej, combinându-i cu cei ai lui Ceaușescu. Străbate o perioadă începută cu naționalizarea, cu Bumbești-Livezeni, continuată cu colectivizarea, atingând apogeul în anii frigului din case, ai cartelei la alimente și ai ascultării Europei Libere sub plapumă, să n-audă vecinii. E un fel de retro, de vintage cu orice preț. Cumva seamănă cu obiceiul tinerilor de a purta tricouri cu Che Guevara, mizând pe conținutul rebel al mesajului vestimentar, dar ignorând amănuntul că acțiunile de gherilă ale latino-revoluționarului urmăreau scopuri nu neapărat de stânga, ci de-a dreptul comuniste.

Rodul imaginației Internelor

Sigur că anii despre care vorbeam mai înainte nu sunt doar ai lui Gheorghiu-Dej și ai lui Ceaușescu, ci și ai fraților Nunweiller, ai lui Cornel Dinu, Dumitrache, Dudu, Lucescu, venind încoace până spre Andone, Răducioiu, Sabău, Lupu, Lupescu. Adică ai marilor succese dinamoviste, infinit superioare celor din perioada contemporană, ilustrată prin boturile de câini roșii. Însă pe vremea sus-amintiților fotbaliști, sigla clubului nu era rodul zburdalnicei imaginații a fanilor, ci venea de-a gata, gândită de graficienii de la Interne, cu mai multe sau mai puține stele pe umăr.

Ecluze și dosare de insolvență

Și mai e o discuție. Cei sus-amintiți, marii fotbaliști din istoria lui Dinamo, așteptau anual data de 14 mai de regulă socotind dacă sunt deja campioni matematic, nu cu cine vor juca barajul de evitare a retrogradării. Chiar așa, nu s-a gândit nimeni să propună un desen cu un baraj, că avem destule? Bicaz, Vidraru, Porțile de Fier, oricare. Cu ecluze, lac de acumulare, tot dichisul. Ar fi fost ilustrarea perfectă a epocii actuale. Iar pentru ca mesajul să fie și mai cuprinzător, se puteau stiliza și copertele unui dosar de insolvență…


Comentarii (7)
mzm1
mzm1  •  12 Mai 2022, 11:31

@mosvasile, ești prea încrâncenat și nu e recomandabil, cauzează! Deci: 1. Prima insolvență a fost pe timpul lui Badea. Dacă nu știi sau ai uitat întreabă-l pe Cornel Dinu, care este în conducerea actuală a lui Dinamo. 2. In articolul d-lui Buzărin nu este vorba despre Steaua. Dar, dacă vrei părerea mea, și aceasta trebuia să-și schimbe numele, și a și făcut-o: se numește acum FCSB! Cea din Liga a 2-a este o clonă susținută ilegal de Armată. 3. In toate insolvențele, statul preia la bugetul său datoriile neplătite de firmele insolvente, să fim serioși! 4. Ceea ce „clubul a propus și adunarea creditorilor a aprobat” este o elucubrație științifico-fantastică, cu incasări mincinoase din sponsorizări și reclame absolut iluzorii. Cine să sponsorizeze sau să-și facă reclamă cu o echipă care de vreo 10 ani e... rușinea lumii?! 5. Să nu comparăm sforăriile lui Negoiță la Dinamo, un fals investitor, cu ce face Becali de peste 20 de ani la echipa lui: stabilitate financiară, jucătorii platiți la zi (cu salarii foarte bune!), performanțe pe plan intern, nicio insolvență!! Becali este singurul investitor care a reușit in fotbalul din România. Ceilalți, vreeo 15-20, inclusiv Badea și Negoiță, au dat faliment!

mosvasile
mosvasile  •  12 Mai 2022, 09:21
Postat de mzm1 pe 11 Mai 2022, 21:29

Dacă ar avea o conducere serioasă, Dinamo ar fi trebuit să treacă sub tăcere acest 14 mai. Nici nu trebuia să mai amintească de această aniversare. Nimeni nu o obliga... să facă cinste. Se făceau că... plouă, și gata! Este mai mult decât ridicol să amintești de sărbătoarea unei echipe care, in ultimii 10 ani, a intrat de 3 ori în insolvență și care se zbate an de an la retrogradare. Dacă totuși trebuie să schimbe ceva, primul lucru care trebuie eliminat urgent este numele DINAMO! Nume securisto-comunist, rușinos și anacronic, care nu mai există la nicio echipă de fotbal din țările Uniunii Europene! Dinamo 1948??!! Adică exact anul când s-a înființat Securitate în România! De ce e nevoie să se amintească, in fiecare an, de cea mai teribilă, mai represivă și mai odioasă structură politico-militară pe care a trebuit să o suporte poporul nostru mai bine de 40 de ani?! Schimbarea numelui, acceptare retrogradări ca pe ceva normal, găsirea unui sponsor serios și revenirea, după un timp, in prima ligă, după exemplul echipei Rapid, aceasta este calea de urmat! A te zbate in permanență intre isolvență și faliment, a fi mereu cea mai slabă echipă din campionat, a aduna toate recordurile negative, umilitoare, a accepta dubioase salvări de la retrogradare, a accepta ca jucătorilor să li se ofere câte o pizza după meci, de către suporteri, a suporta infrângeri la scoruri umilitoare etc. etc., este o rușine care va intra in c/v-ul echipei și o va insoți de aici și până-n veac!

Domnu berbecel,poate ne precizezi și noua care ar fi cea de-a treia insolvența-ca tot behai pe aici de 3 insolvențe!Una la mâna!Doua:In insolvența lui Negoița(prima)omul și-a pierdut banii lui(9,6 milioane de euro-cu care a„imprumutat”clubul-„imprumut”folosit și de Becali la echipa lui!statul nu a pierdut nimic-având sechestru pe baza Saftica,iat bancile nu-ți dau un leu fara ipoteci!Și a treia:In ultima insolvența clubul a propus(prin planul de reorganizare)iar adunarea creditorilor a aprobat ca nimeni nu va pierde nici un leu!Singura facilitate a fost doar amânarea plaților!Kakaia problema?Restul bazaconiilor tale suntem satui de ele!Și nu uita ca și Steaua a fost inființata in aceleași imprejurari și tot din„indicațiile”primite de la Moscova(acum le primim de la„partenerul strategic”)-de inființare a echipelor finanțate din cotizațiile militarilor!Deosebirea a fost ca li s-a dat voie sa iși traduca numele-dupa ecl rusesc!Mai bine i-ați niște lamâi ca sa nu iți vina greața de la furaciunile strigatoare la cer ale fcsb-ului!

balotelli
balotelli  •  11 Mai 2022, 22:28
Postat de elementlord pe 11 Mai 2022, 12:32

Pai normal ca sigla e prioritara. Nu de alta, dar prevad urmatorul scenariu: Dinamo bate pe UTA (sa nu uitam ca in retur UTA a avut doi oameni in plus si abia a scos un egal), iar Chindia face un egal chinuit. Cele doua fac schimb de locuri in clasament, iar Dinamo ajunge sa joace barajul cu CSA, care nu are drept de promovare. Pare improbabil, dar prea se aliniaza astrele in ultima vreme...

Bine gândit. Bine punctat. Mă miră faptul că scenariul ăsta le-a scăpat. Ceva ce ar-fi fost totuși, ușor de-anticipat. Să fie oare totul... atât de calculat? Ar fi demn de un Oscar... să fie adevărat.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează