OPINII  »  EDITORIAL

Șumi, ai salutări de la Dan!

Articol de - Publicat joi, 08 iulie 2021 10:30 / Actualizat joi, 08 iulie 2021 10:35

După meciul cu Banja Luka (3-1 în Gruia), Petrescu a reușit să bage mai multe atmosfere în roțile deloc dezumflate ale CFR-ului

Nu există părere mai pertinentă despre jocul CFR-ului decât a celui care a luat trei titluri la rând cu vișiniii. Campionul de profesie Dan Petrescu (nu e o ironie, ci o constatare, chit că ea e valabilă doar în peisajul românesc) știe cum și cât trebuie fierte ierburile pentru ca zeama din ceaun să devină elixirul succesului.

Palmares selectiv

După meciul cu campioana Bosniei, Petrescu a spus că la CFR trebuie negreșit să iei campionatul și să ajungi obligatoriu în grupele Europa League sau Champions League. Bine, el a ajuns doar în primele, dar tot e ceva.

Mai ales că a avut inspirația de a fi cu treburi prin China în momentul dezastrului cu Dudelange, consemnat în palmaresul lui Conceicao. Însă firește că titlul din acea ediție îi aparține lui, care a venit doar în play-off. Corect spus ar fi "și lui", alături de Edi Iordănescu, de Conceicao și de Minteuan, contributori și ei la succes. Dar frișca pe tort a pus-o el, Dan Petrescu, bineînțeles.

Jocul nu contează?

Evitând savantlâcurile tactice, neaventurându-se în disecarea strategiei lui Șumudică (pe care chiar și ochii ageamiilor o pot cataloga drept destul de avântată și de plăcută ochiului, cel puțin în acest prim meci), Petrescu a spus că jocul nu contează, importante fiind doar dezideratele de mai sus.

Titlul și ajunsul în grupe. Cu alte cuvinte, degeaba dai tu năvală spre careul lui Borac, dacă nu iei campionatul a cincea oară la rând, e egal cu zero.

Ca la vulcanizare

Se deșurubează ventilul, se bagă furtunul în roată, apoi te uiți pe manometru și bagi aer. Doi-doi pe față, tot atâta pe spate. Gata, ai făcut presiunea. De fapt, ai pus presiunea pe Șumudică, obligat să ia titlul și să ajungă în grupe, așa cum ai făcut și tu. Ce mare lucru?

Șumi, ai salutări de la Dan!

Pe vremuri, Chindia și Clinceniul erau catalogate drept adversari de temut, anul trecut campioana Maltei a fost numită "o selecționată a Americii de Sud", iar despre Astana, acum doi ani, Petrescu a vorbit ca despre Real și Barcelona la un loc. În acele discursuri, tot despre presiune era vorba. Ventil, furtun, manometru, același lucru. Doar că aerul nu se mai băga în roată, ci se scotea de-acolo.

De unde vine lumina?

De unde vine lumina? OK, am înțeles. Și probabil că a priceput și Șumi sensul acestor declarații. Un fel de învățături ale lui Petrescu-Basarab către fiul său Teodosie-Marius. Ce n-am înțeles e de ce pentru Petrescu lucrurile sunt mereu extrem de complicate atunci când trebuie să le înfăptuiască el și devin ușoare și obligatorii când e vorba să le facă alții.

După cum n-am înțeles de ce un antrenor atât de galonat ca el nu vizează campionate puternice din Occident, ci își fixează aspirațiile profesionale care vor urma în zona stepelor nesfârșite ale Maicii Rusii. Probabil pentru că luminile tehnico-tactice și mai ales cele financiare par să vină de la Răsărit.


Comentarii (8)
crilin
crilin  •  10 Iulie 2021, 11:21
Postat de iliada2021 pe 08 Iulie 2021, 12:10

Principalul obstacol pentru FCSB este însuși bipedul negânditor din Pipera, pănă și un ageamiu de antrenor ca Ciubotariu a fost la câteva minute de titlul de campion, ba chiar cu o echipă nou promovată!?! Ultimul succes în campionat datează din vremea când baciul își completa “studiile” la pușcărie. Vasile Plângărețu, alias Dan Petrescu rămâne un antrenor mediocru, stilul defensivist și manifestările de golan de periferie îi blochează accesul către fotbalul de performanță. Singurul antrenor român cu discret succes în fotbalul de performanță este Adrian Ursea, restul de la Lucescu tatăl si fiul la Olăroiu sau Hagi sunt hiperbole gazetărești dâmbovițene.

Se pare că marea problemă a fotbalului din România este lipsa antrenorilor de valoare. Şumudică, Petrescu sau Hagi sunt buni antrenori doar aici pe terenuri mioritice. Cei trei au format echipe cu care au câştigat campionatul, dar n-au format fotbalişti de valoare pe care să-i vândă la cluburi campioane din alte țări. Spre deosebire de Ursea, Lucescu i-a descoperit şi i-a antrenat pe Willian, Michtarian, sau Fernandinho, crescându-le cota, cumpărați apoi de cluburi din Anglia campioane sau având ca obiectiv titlul. Lucescu, dacă mai continuă câțiva ani la Dinamo Kiev, o să descopere şi o să formeze jucători eligibili pt a fi vânduți în Anglia, din nou. Un exercițiu de imaginație: dacă Lucescu ar fi un director sportiv la echipele de tineret şi juniori la un club din Brazilia de tradiție ca Sao Paolo, Botafogo, Santos, şi-ar face treaba cu mult succes, în schimb Hagi, Şumudică sau Petrescu n-ar face mare "brânză" la echipele de juniori din Brazilia, ca antrenori sau directori tehnici.

andipanda
andipanda  •  08 Iulie 2021, 17:50

Daca nu v-ati dat seama inca, articolul, foarte frumos scris, nu bate la comparatiile intre stiluri de joc ci la tactica lui Petrecu, devenita subiect de glume, in care, indiferent de adversar, el pleca cu sansa 2-3, si daca castiga, a facut un meci fantastic, daca pierdea, v-am spus eu sa nu ne facem iluzii. De ras.

dodo001
dodo001  •  08 Iulie 2021, 13:58

Petrescu a avut rolul lui, un antrenor cu experienta în fata unor elevi fara experienta (cu excepția lui Arla, Deac, Camora și Hoban, care mai luaseră campionate anterior). Ce era sa facă? Sa evite riscurile de a primi gol. Ceea ce Sumudica nu prea știe sa facă. În echipa lui Sumi, fundașii laterali au libertate totala. La golul încasat de la Borac, Camora era plecat pe undeva în centru, bosniacul putând centra lejer și liber. Pe partea cealaltă Susici la fel era la plimbare, lăsând pe seama lui Costache sa rezolve problema defensiva. Noroc ca acolo era cineva și cel ce a centrat a fost incomodat. Sumi va realiza în timp ce frumusețea trece pe an secund dacă vei vrea sa câștigi. Important e sa dai gol și sa știi ce vrei. Sunt sigur ca și cei de la Fcsb sau CSU Craiova ar fi dorit sa câștige nu doar sa joace frumos.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează