OPINII  »  MANCHESTER UNITED

Eternul și fascinantul Cristiano

Editorial Andrei Niculescu
Editorial Andrei Niculescu

Articol de - Publicat duminica, 13 martie 2022 13:44 / Actualizat duminica, 13 martie 2022 13:44

Duminica trecută, în orele de dinaintea derby-ului cu City, Cristiano Ronaldo își urca familia în avion și-și lua zborul spre Madeira. Acolo unde, după cum a mărturisit, se întoarce mereu atunci când vrea să se liniștească. 

Motivele voiajului sunt un pic dubioase, se vorbea de o ceartă cu antrenorul Ralf Rangnick din motive de titularizare, cert e că gestul portughezului n-a dat chiar bine. Au existat și ceva explicații oficiale, dar, știți cum e, trăim vremuri în care lumea nu prea mai crede în așa ceva și se bazează poate prea mult pe versiunile, de multe ori bazaconiile, care circulă pe diversele rețele de socializare.

Acum nici nu mai contează. A trecut totul, iar scurtul sejur pe insula „eternei primăveri” pare să fi alungat norii cu care Cristiano trebuie să trăiască zilnic la Manchester. Și la propriu, și la figurat. S-a întors, a revenit printre titulari și a făcut ceea ce știe mai bine. 

A dat gol, goluri de fapt, a fost decisiv în importanta victorie a lui United cu Tottenham și a devenit cel mai important marcator din toate timpurile. Mă pregătisem să spun că a intrat în istorie, dar mi-am dat seama că lucrul ăsta nu s-a întâmplat acum, sâmbătă, s-a întâmplat demult. Cristiano e de mult în istoria fotbalului, aș zice că are locul lui și-n istoria umanității, dar zău dacă mă preocupă în acest moment dacă e cel mai bun din toate timpurile.

Pe cei de la Manchester United ar trebui să-i preocupe, în schimb, altceva: cum să facă să-i asigure lui Cristiano acel context competitiv din care el se hrănește zilnic. Fiindcă, da, Cristiano este exact asta, un animal competitiv feroce, poate cel mai feroce din câți au existat. 

Eternul și fascinantul Cristiano
Cristiano Ronaldo. Foto: Imago

Pe asta și-a construit cariera, el nu a avut poate geniul lui Messi, dar a compensat cu munca. Și compensează cu munca, inclusiv acum, când n-ar mai avea neapărat ceva de demonstrat. Când va înceta să-și dorească asta, se va retrage.

Paul Pogba, ce pare să fie mai mobilat intelectual decât îl percepem noi, spunea sâmbătă: „Cristiano nu poate fi niciodată o problemă la vreo echipă. El e soluția”. Foarte corect. Cristiano n-a fost o problemă nici la Real Madrid, nici la Juventus, deși prin ambele locuri era scoasă la înaintare senzația asta. Și-au dat seama de eroare și unii, și alții după ce a plecat, căci așa se întâmplă.

 Și-acum, la United, e cam același lucru, deși mă tem că revenirea portughezului a fost cel mai bun lucru întâmplat pe Old Trafford de la retragerea lui Sir Alex. Am zis „mă tem” fiindcă astăzi viitorul lui Cristiano la United e mai mult decât incert, în condițiile în care prezența în viitorul sezon de Champions League e problematică. Iar un eventual eșec cu Atletico, marți, ar deschide larg ușa unui haos instituțional suficient de păgubos. E de ajuns să ne uităm doar la ce se întâmplă la PSG.

Apropo de Paris. Acolo e Messi și normal că au început deja comparațiile între el și Cristiano. Încă nu ne-am plictisit de acele dezbateri. E clar, ne e dor de vremurile în care cei doi erau tineri și împărțeau planeta cu duelul lor, dar, în esență, ne e dor de altceva, de tinerețea noastră, de anii care au trecut atât de repede peste fiecare. 

Messi nu e fericit la Paris, asta e limpede, căci el nu e Cristiano, el are nevoie de un altfel de context, generat de confortul personal și al familiei, din motive pe care cei cu capul pe umeri le percep, căci există și unele conotații, le-aș numi chiar medicale, aici. 

Acum se vorbește că PSG s-ar gândi să-l aducă pe Cristiano în locul lui Mbappe. Zău dacă ar fi o idee proastă. Poate că asta l-ar ajuta inclusiv pe Messi, care ar avea nevoie de un „booster” de ambiție și de unde ar putea el să vină mai bine decât de la rivalul dintotdeauna?


Comentarii (3)
cky33
cky33  •  14 Martie 2022, 11:42
Postat de Gymmi Choo pe 13 Martie 2022, 19:03

Domnule Bota, sunteti doar “botă” sau “de-a dreptul botă”? Care-i legatura intre articol si postarea dvs? Daca aveti frustrari personale, scrieti-i direct dlui Niculescu, nu trebuie sa expuneti tuturor viermele invidiei. Fara respect. Pt ca se pare ca sunteti din specia postacilor care doar vor sa se bage in seama si sa-si vada numele, crezand ca asta le permite sa se traga de sireturi cu cineva cunoscut. Nu spuneti ca si eu fac la fel pt ca dvs sunteti un ilustru necunoscut. Din fericire.

Din pacate asta este noua realitate digitala in care traim. M-am uitat de curiozitate pe FB-ul celui de mai jos si pare sa comenteze aiurea la orice, indiferent de subiect pe orice site si nici macar FB-ul nu cred ca e 100% real. Nu este exclus sa fie platit full time sa faca asta si sunt multe astfel de cazuri care jignesc non-stop. Eu ma astept ca in viitor (in maximum 5 ani) sa fie memorate IP-urile si chiar si sub nick-name-uri sa nu se mai poata defaima si calomnia in ultimul hal cum e acum si sa se raspunda in fata legii. Libertatea de exprimare si democratia sunt prost intelese. Una e sa faci o gluma nevinovata, sa zicem ca ii zici lui Cristiano, "Penaldo" sau ca ii lasi pe dinamovisti sa se pregateasca de Champions League si alta este un atac la persoana + defaimare. Dau un alt exemplu, sa zicem ca un politician nou aparut in scena candideaza ca independent. Ti s-ar parea OK ca la fiecare google despre el sa vezi doar minciuni platite de USR, PNL, PSD, AUR? (sunt toti la fel) Suntem dezinformati in mod grosolan si nu mai exista nici o limita pe internet.

4343524715754419
Gymmi Choo  •  13 Martie 2022, 19:03

Domnule Bota, sunteti doar “botă” sau “de-a dreptul botă”? Care-i legatura intre articol si postarea dvs? Daca aveti frustrari personale, scrieti-i direct dlui Niculescu, nu trebuie sa expuneti tuturor viermele invidiei. Fara respect. Pt ca se pare ca sunteti din specia postacilor care doar vor sa se bage in seama si sa-si vada numele, crezand ca asta le permite sa se traga de sireturi cu cineva cunoscut. Nu spuneti ca si eu fac la fel pt ca dvs sunteti un ilustru necunoscut. Din fericire.

887888274661367
Pompiliu Bota  •  13 Martie 2022, 14:37

Domnu Niculescu probabil esti inginer, jurnalismul este o profesie interzisa in Romania. Daca dai in minge cred ca te doare piciorul; ce ai invatat de la Ovidiu Ioaniţoaia: impartialitatea, iubirea fata de Lucesti - distrugatorii fotbalului românesc ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează