OPINII  »  EDITORIAL

Au voie milionarii să alerge mai puțin?

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat joi, 10 august 2023 15:06 / Actualizat joi, 10 august 2023 15:17

Mi-a plăcut și îndrăznesc să spun că ne-a plăcut meciul pentru Supercupa Angliei. Mai ales finalul. Drama ultimelor minute, presiunea lui Arsenal, speranța lui Arteta, nervii lui Guardiola că meciul nu se mai termină, toate ne-au dat emoție. Privirile și pumnii ridicați din tribune, cadrele cu copii care mușcau din tricouri, speranța și durerea la un loc ne-au arătat drama.

Cineva, acolo sus, la Federația engleză a înțeles perfect că finalul de meci, mai ales în Anglia, este un desert pe care toată planeta îl savurează. 

Minutele de agonie, minutele de speranță trebuie să fie cât mai multe și cât mai nesigure. Cât să ne facă să ne agățăm de ele cu disperare. Și cât să le căutăm pe mai departe. Chit că nimeni nu a înțeles de ce sunt atât de multe și cât de corect este în firea fotbalului să se joace până în finalul 113 și să se egaleze în minutul 100.

Spectacolul pare mai presus de orice, chiar și de jucători. De altfel, ei, pe teren, erau și singurii care au știut că o să aibă parte de finalul acesta. 

Cu câteva zile înainte de meci, reprezentanții Federației au fost prin țară și au vorbit cu jucătorii. La Manchester au fost în ajunul întâlnirii.

Raphael Varane, care i-a reprezentat pe cei de la United, a dat cea mai bună explicație pentru ce-am văzut în final. “În ciuda feedback-ului nostru anterior, acum (federalii n.r.)  au recomandat pentru sezonul următor: jocuri mai lungi, mai multă intensitate și mai puține emoții pentru a fi arătate de jucători. Vrem doar să fim în stare bună pe teren pentru a oferi 100% clubului și fanilor noștri. De ce opiniile noastre nu sunt auzite?”.

Kevin de Bruyne a spus la rându-i că regulile noi nu au niciun sens. “Am avut 13 minute de prelungire. Ce vom face când vom juca cu echipe mai mici care vor trage mult de timp?”. 

Au voie milionarii să alerge mai puțin?
Kevin de Bruyne

Nervos pe idee este și Guardiola și toată lumea a căzut de acord că la 9 meciuri se mai joacă unul. Căci Federația engleză a hotărât să măsoare tot ce înseamnă întrerupere cu exactitate și să crească timpul de joc efectiv. Care acum, surpriză, nu trece de 55 de minute pe meci în Premier League.

Dar chiar așa ce vor face cei mai bine plătiți oameni ai planetei când trebuie să joace în plus?

Deocamdată protestează. Omenește îi înțeleg. Sunt supuși unei presiuni fabuloase, corpurile le sunt întinse la maximum, mințile le sunt supuse unor abuzuri care sunt greu de definit. 

Au dreptate că le cerem imposibilul, de multe ori miracole și că suntem deseori nedrepți. Și au dreptate când spun că le punem sănătatea în pericol.

Dar, din păcate, nu pot fi de acord cu cererea lor de a ne opri.

Sunt cei mai bine plătiți oameni din lume. Trebuie să joace conform standardelor pe care această profesie și această ligă le impune. Calendarul este aglomerat, dar doar pentru 1 la sută din suflarea mondială a fotbalului. 

În general, însă, majoritatea fotbaliștilor câștigă peste ce pot agonisi muritorii de rând condamnați la presiune veșnică. Și joacă pe salarii mari și de la locul 6 în jos.

Prețurile pe care le plătim pentru bilete, televiziune, bunuri vândute, au ajuns la cote greu de suportat pentru un muritor obișnuit. Oameni simpli, care câștigă binișor în țările respective, plătesc din greu ca să susțină salariul marilor vedete

Sumele de transfer, banii care se învârt în fotbal, condițiile de viață și de muncă compensează presiunea.

Și încă ceva. Jucătorii precum Varane și De Bruyne au alternative. Arabia Saudită, Qatar, America îi așteaptă cu bani comparabili, la intensitate mai mică. 

Federațiile aprobă cinci schimbări pe meci. Pot fi mai multe. Pot cere antrenorilor să se odihnească o etapă. Unii o și fac. Se pot mări loturile, iar rotația poate fi mai mare. Mai punem două pauze.

Sau pot accepta salarii mai mici, bonusuri mai corecte, sume de transfer ușor de înțeles. Iar suflarea fotbalistică să plătească mai puțin. Adică un pic mai multă normalitate de toate părțile.

Nu e nevoie ca în 15 ani să faci avere pentru toată familia. Dar dacă vrei să o faci, fă-o la standardele și pentru emoțiile celor care plătesc. E un târg corect, bănuiesc.


Comentarii (12)
radumatei
radumatei  •  11 August 2023, 13:04
Postat de Misu1950 pe 10 August 2023, 15:34

Dar "angajatorii" de unde iau banii, le pica din cer? La Apple angajatorul ia banii din vanzarea produselor rezultate din munca inginerilor! Si produsele le cumpara oamenii simpli, deci banii vin de la oamenii simpli! Asa e si in fotbal...

E mai greu să pricepi unele raporturi economice când ai sărit din comunism direct într-un capitalism mercantil în care crezi că ești clientul dar de fapt ești produsul. E oarecum de înțeles, cu tot marketingul ăsta care te gâdilă ca să-ți ia banii... Plătești impozite și ai impresia că politicienii și funcționarii publici sunt la dispoziția ta. Plătești abonament la Digi și bilet la peluză și te crezi asociat cu patronul echipei. În realitate, ești un nimeni pe care unii mai șmecheri îl mulg de puținii bani pe care-i are în schimbul iluziei că vocea lui, părerea lui contează, că totul se întâmplă pentru el. Până la urmă, poate asta e rețeta câștigătoare, poate oamenii vor doar să fie mințiți cât mai frumos, poate credința în Moș Crăciun din copilărie a fost înlocuită cu credința că niște fotbaliști pot juca la cel mai înalt nivel 90 sau 100 de minute, de 2 sau de 3 ori pe săptămână, 50 sau 70 de meciuri pe an doar pentru că se antrenează, se odihnesc și beau suc de portocale. Somn ușor în continuare!

novrain
novrain  •  10 August 2023, 23:40

Nu vreau sa vorbesc despre cat de corect sau de incorect este noua regula, oricum e mult timp mort in timpul unui meci.... Nevermind, ce nu înțeleg este cum pt un jurnalist un meci care are 13 minute de prelungiri ajunge la minutul 113, dupa matematica mea se ajunge la minutul 103.....dar na eu nu sunt platit sa scriu:)))))

1945sv0509
1945sv0509  •  10 August 2023, 17:37

Iarasi m-am inselat crezand ca dl. Striblea este jurnalist.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează