OPINII  »  EDITORIAL

Puneți capul în pământ, domnilor hocheiști!

Articol de - Publicat miercuri, 11 mai 2022 11:34 / Actualizat miercuri, 11 mai 2022 12:05

Dincolo de puseele naționaliste sunt câteva lucruri care merită remarcate la prestația hocheiștilor noștri. Da, sunt ai noștri, că și Camora e al nostru.

Primul lucru e că băieții ăștia cântă la înfrângere. Când iei bătaie, lași capul jos și pleci de pe teren cu gândul de ce ai fost mai slab ca ceilalți. Când iei bătaie de la toată lumea cu care joci, nu ai cauze mai înalte decât propria ta neputință. Sau poate vrei să arăți nației tale că trebuie să-ți plângă de milă că profesional ești vraiște. Acesta este primul lucru.

Tricoul tricolor merită mai mult respect. Chiar din partea celor mai slabi profesioniști pe care țara asta i-a găsit. Dacă ți s-a dat onoarea să-l porți, trebuie să respecți și credințele celorlalți oameni reprezentați de el. Pe persoană fizică, poți să cânți tot ce-ți trece prin cap. Dar după ce dai jos tricoul.

Dacă ai o problemă cu țara în care te-ai născut, ai și alte forme de protest pe care le încurajăm. Fotbalistul american Colin Kaepernick a pus un genunchi jos în timpul intonării imnului și gestul său a fost preluat de mapamond. Nu e autonomie în Ținutul Secuiesc, puneți genunchiul jos și o să vă înțelegem.

În privința prezenței domnului Tanczos Barna în galeria adversă nu mi-aș face mari griji. Sunt mai îngrijorat că el și partidul său sunt doar portavocea FIDESZ în România.

Dar mai este o chestiune la care chiar noi trebuie să ne uităm cu atenție. Gestul hocheiștilor din Ținutul Secuiesc nu este doar un puseu naționalist. Este expresia unui lucru mai complicat. Oamenii aceștia nu mai trăiesc cu fața către România. Bucureștiul nu mai are ce să le ofere și nici nu mai vrea să le ofere ceva.

Guvernul Ungariei este cel care face investițiile în sport, în cultură și chiar în economia celor două județe. Problemele sociale sunt rezolvate de la Budapesta sau prin interpușii de la UDMR. Ai nevoie de stadion, ți-l face Orban. Ai nevoie de casă de cultură, tot acolo e ajutor. Vrei să prosperi cu firma, tot în Ungaria te uiți. Și dai la schimb votul.

De ani buni acțiunea de destatalizare inițiată de guvernul maghiar merge nestingherită și fără răspuns de la comunitățile românești. Banii și sprijinul maghiar au îndreptat mințile și inimile acestor oameni doar către Budapesta. Câtă vreme o să le spunem că au doar o obligație față de noi, nu le va păsa. Vor cânta cu sinceritate, indiferent de tricoul pe care-l îmbracă. Și vor scrie site-ul doar în maghiară, precum cei de la Csikszereda.

Așa că nu are importanță cum o să-și smulgă părul din cap politicienii români la faza asta. Gestul hocheiștilor maghiari este echivalent celui în care mulți români spun că nu-și vor apăra țara în caz de război, din cauza clasei politice care fură și minte.

Doar că România e mult mai mult decât această clasă politică nevolnică. România este alcătuită și din cei trei colegi români, domnilor hocheiști, care s-au retras discret din fața tribunelor. Ei chiar nu aveau ce sărbători, după ce au luat bătaie în toate meciurile. Și ei și voi, nu aveați de făcut decât un singur gest: să puneți capul în pământ!


Comentarii (30)
10226223671845263
Dan Pasarin  •  15 Mai 2022, 21:03

Maghiarii nu sunt secui, sau invers! Daca nu-ți respecți tara, n-ai ce căuta în echipa națională. Romania fără hochei de valoare nu va fi nici mai rea și nici mai buna decât este. Mai sunt multe alte sporturi la care nu suntem competitivi; hai să începem cu începutul și să introducem " educația fizică" în viața noastră! In final, un îndemn pentru secui : nu va mai amestecați cu ungurii că va deznaționalizează! ☹️

10160108633085859
Darvas Zoltán  •  12 Mai 2022, 23:28

Dl. Striblea, vă invit la Miercurea Ciuc să observați îndeaproape fenomenul, pentru că trăiți doar din teorii și clișee, nedemne de "celmaiascultat" jurnalist...

2435511516493462
Blénessy Botond  •  12 Mai 2022, 22:48

Pai de ce nu excludeti baietii astia reticienti. Jucati voi hochei patritoc. A, ca nu stiti?

Vezi toate comentariile (30)
Comentează
Close