SPORTURI  »  HOCHEI  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Moment SCANDALOS: naționala României a cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria » 3 tricolori au refuzat să se alăture + Ministrul Mediului din România, acuzat că a stat în galeria Ungariei!

Articol de GSP - Publicat luni, 09 mai 2022 14:28 / Actualizat luni, 09 mai 2022 18:35

Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, ieri, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos.

La partida dintre România și Ungaria (2-4), hocheiștii celor două naționale au oferit un moment incredibil.

Hocheiștii din România au cântat „imnul Ținutului Secuiesc"

Astfel, potrivit Prosport, sportivii s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună "imnul Ținutului Secuiesc". 

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%).  Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.

Din lotul României, 3 jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor. 

Moment SCANDALOS: naționala României a cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria » 3 tricolori au refuzat să se alăture + Ministrul Mediului din România, acuzat că a stat în galeria Ungariei!
FOTO: Captură Prosport
Moment SCANDALOS: naționala României a cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria » 3 tricolori au refuzat să se alăture + Ministrul Mediului din România, acuzat că a stat în galeria Ungariei!
Foto: Captură Prosport

Etnicii maghiari alcătuiesc în proporție covârșitoare lotul României, în timp ce campionatul național este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, formație din județul Harghita.

Lotul României: 

  • Portari: Patrik Polc, Toke Zoltan, Otto Onodi. 
  • Atacanți: Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Peter Balazs, Roberto Gliga, Molnar Zsombor, Daniel Tranca, Casaneanu Eduard, Albert Zagidullin, Tamas Reszeg, Yevgeni Skachkov, Rokaly Norbert
  • Fundași: Borisenko Pavlo, Timur Rasulov, Farkas Tamas, Yemelianenko Yevgeni, Huba Bors, Berdila Catalin, Csibi-Ferencz Robert, Kozma Zsolt.

Gazeta a încercat să ia legătura cu Edward Novak, Ministerul Sportului, dar aceasta nu a răspuns apelurilor.

Eduard Novak este el însuși reprezentant al minorității maghiare și membru UDMR. În plus, toate postările sale de pe Facebook referioare la activitatea de ministru al Guvernului României sunt bilingve, în română și în maghiară.

În tribuna Ungariei s-ar fi aflat și ministrul Mediului, Tánczos Barna

Conform deputatului Dan Tanasă, care publică și o imagine, în galeria Ungariei de la meciul cu România s-ar fi aflat și ministrul Mediului, Tánczos Barna. Acesta a fost și președinte al Federației Române de Hochei și a apărut îmbrăcat într-un tricou al formației din Miercurea Ciuc. 

Iată postarea deputatului: „Individul cu pălărie este ministru în Guvernul României, nu al Ungariei. Ministrul ăsta, care își încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naționalele Ungariei și României ce a avut loc în Slovenia”.

Moment SCANDALOS: naționala României a cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria » 3 tricolori au refuzat să se alăture + Ministrul Mediului din România, acuzat că a stat în galeria Ungariei!
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, în tricoul albastru, al celor de la Miercurea Ciuc, foto: facebook Dan Tanasă

Contctat de GSP.RO, ministrul nu a răspuns la telefon. 

Scandal cu tricolorii și în 2011: „Nu România, ci Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1" 

Și în trecut, în 2011, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei.

Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (21 de ani), spunea în presa maghiară, fără menajamente: „Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spunea Becze.

... și un scandal cu tricolorii mici în 2017

Un filmuleț postat de jucătorii "naționalei" U18 de hochei a României a încins internetul în aprilie 2017. Strânși pe gheață după câștigarea grupei valorice IIA a Campionatului Mondial și promovarea în grupa valorică IB, majoritatea elevilor lui Cornel Chiriță s-au filmat în timp ce cântau imnul secuiesc!

Naționala masculină a fost învinsă ieri în ultimul său meci la Ljubljana, acolo unde au avut loc partidele contând pentru Divizia I, grupa A, al doilea eșalon valoric. România a pierdut în fața Ungariei cu 2-4 (0-2, 2-1, 0-1), această înfrângere adăugându-se peste cele cu Slovenia, 1-9,  Coreea de Sud, 1-4, și Lituania, 4-5. 

În consecință, „tricolorii" au ocupat ultimul loc și de la anul vor evolua în al treilea eșalon valoric, Divizia I, grupa B.

VIDEO Rezumatul meciului România – Ungaria

Citește și: 

Aventurile primului român care a înconjurat singur globul cu un velier: „Ajunsese pe un val așa mare că mă uitam la Ocean ca de pe balcon”

Șocant! Mesajele oribile primite de un fost mare arbitru. Amenințări cu moartea: „Îți spargem genunchii”

Programul României la Euro 2024 » Când și cu cine jucăm în grupe + pe cine putem înfrunta în „optimi”

Ce a observat germanul Bernd Storck pe ruta București - Sfântu Gheorghe: „Aveți o grămadă de...”


Comentarii (206)
sandra21
sandra21  •  10 Mai 2022, 16:36
Postat de firaldo pe 10 Mai 2022, 09:17

Coane ești zero.Respectiva echipa reprezenta România la Campionatul Mondial...să cânți un alt imn decât al țării pe care o reprezintă este o jignire...o insultă...cum crezi că reacționau sârbii daca erau în locul nostru?Cum crezi că ar reacționa americanii de rand sau politicienii americani daca la un campionat mondial națională americană compusa din mai multi mexicani ar decide să asculte imnul Mexicului?La cat ne lăsăm călcați în picioare și cum ne-au făcut toți pres este ireal sa nu realizezi insultă și jignirea adusa românilor.

Esti dezinformat. Imnul Romaniei s-a ascultat la inceputul meciului. La sfarsitul meciului galeria a cantat un cantec reprezentativ pt Tinutul Secuiesc ca si cum la Romania-Moldova s-ar canta la final: "Doamne ocroteste-i pe romani". De "imn" secuiesc nu se poate vb atata vreme cat nu este tinut autonom

883135188391540
Popa Corneliu  •  10 Mai 2022, 12:01

Eu nu pot ănțelege! Știu că imnurile sunt aduse/transmise țării organizatoare de fiecare participantă, iar imnurile sunt puse la stația de amplificare a patinoarului! Federația Română de Hochei a transmis cumva „cântecul omagial al Ținutului Secuiesc, pentru un Ținut nu are imn național! Sau poate organizatorii sloveni n-au avut imnul României, iar dacă l-au avut și nu l-au pus, atunci este o provocare și o jignire a poporului român de către organizatorii sloveni! Cât despre cei doi politicieni etnici maghiari sunt convinși că prin reacția lor au intenționat să devină eroi a...„Două-trei Scaune”! Syau și mă întreb când a participat la Olimpiadă dl Novak pe cine a reprezentat, nu tricolorul românesc?

166185250424675
Mihai Viteazul  •  10 Mai 2022, 11:11
Postat de befree pe 10 Mai 2022, 02:27

***

este pleonasm

Vezi toate comentariile (206)
Comentează