OPINII  »  EDITORIAL

Țară, țară, vrem eroi!

Articol de - Publicat luni, 24 mai 2021 10:16 / Actualizat luni, 24 mai 2021 10:34

M-am uitat minute în șir la cursa lui Robert Glință. Am zăbovit pe imaginile publicate de Gazetă și apoi le-am luat cadru cu cadru. 

Robert nu e primul la întoarcere, pare că nu e primul niciun moment. Văd doar valul de apă și camera care parcă strânge pe mijloc. Nu mi se pare că e primul nici când televiziunea pune linia aceea roșie care să-i departajeze pe concurenți. 

Dar el este totuși acolo, cu un deget mai repede, cu o unghie mai mult, cu încă o poveste de spus și cu un gând pe care nu poate să-l oprească nimeni. 

Robert Glință s-a întors în România din America doar ca să fie campion. Întoarcerea în România este ea însăși o victorie asupra ta, ca persoană. 

Să renunți la toată experiența altora pentru că aici “suntem mai atenți cu competițiile internaționale”, iar acolo se concentrează pe campionatele școlare, arată că știi clar ce-ți dorești. 

Iar faptul că mintea ta și corpul au acceptat efortul acesta imens este iarăși o victorie. Robert Glință a fost nevoit să nu se antreneze patru luni, în trecut, din cauza suprasolicitării. Când a reintrat într-un bazin a spart un zid al durerii. 

Țară, țară, vrem eroi!
Robert Glință (Imago)

De ce scriu rândurile astea? Nu doar pentru că Glință a devenit un erou pentru mine, în ultimele luni. Erou de care o să-mi leg speranțele la Jocurile Olimpice. Dar și pentru că-mi pare acel caz fericit, la noi, în care o mare voință s-a întâlnit și cu un sistem de pregătire. 

La întoarcerea sa în țară, administrația sportului românesc a făcut eforturi ca omul acesta să aibă parte de pregătire de top. Și asta mai diminuează un pic din ideea că sportul românesc este mai curând o reușită individuală. 

O să-mi țin pumnii strânși și respirația pentru el la vară. Și pentru Ana Maria Popescu sau pentru Drăgulescu. Poate pentru Larisa Iordache, lotul de canotaj și cel de la tenis de masă. Poate va reuși și Simona. Și cam gata. Deși sunt dispus să sufăr pentru mai mulți, cam asta avem anul acesta. 

Am vorbit recent, într-un interviu Europa FM,  cu Mihai Covaliu, președintele COSR. Mi-a spus că luăm poate opt sau zece medalii. Este pesimist, i-am spus. Mai curând “realist”, mi-a răspuns. 

“Atâtea șanse avem și culegem ce-am făcut în sportul românesc în ultimii 20-25 de ani.” Cum ar veni, dacă de la Rio am revenit cu 4 medalii, în caz că acum luăm vreo opt se cheamă că deja avem succes.

Iar dacă obținem aceste medalii ar trebui să ne bucurăm de fiecare dintre ele ca de un mare eveniment. Căci chiar asta vor fi. 

Sportul nu poate fi mai bun decât țara în care trăiește. Performanțele lui sunt legate de bani, de știința administrativă și sportivă, dar și de disponibilitatea nației de a transpira din greu. 

Banii nu ne dau afară din casă. Vă aduc și vestea proastă că o să avem și mai puțini. Suma pe care o primim de CIO se va împuțina, căci din calculul de procente ies JO de la Sydney, iar de la buget dăm cam tot pe pensii și salarii. 

Știința administrativă este cam tot pe acolo pe unde e toată România, sunt convins că o știți mai bine ca mine. Cât despre nația care transpiră, ei nu prea îi place sportul, copiii nu au modele, iar calculatoarele sunt ceva mai interesante. 

Păi și cum am putea face? În primul rând să nu mai spunem la vară că trăim drama sportului românesc. Drama e când cineva e bolnav. Nu ne ajută nici “ce bine era înainte!”. 

Ne ajută un singur lucru. Să ne gândim de azi peste 25 sau 30 de ani. Să ne gândim că viitorul nostru campion olimpic încă nu s-a născut, dar și când se va naște va avea tot ce-i trebuie, în afară de talentul cu care vine el. 

Nu am fi primii care să facem asta. Acum 25 de ani, premierul John Major a considerat că țara sa este atât de slabă la sport, încât a numit-o o rușine istorică. La Atlanta 1996, UK a fost pe locul 36. 

Major a legiferat atunci că o parte dintre banii de la Loterie vor merge la sport, ceea ce se întâmplă și azi. S-au cheltuit de atunci aproape 300 de milioane de lire sterline, iar anul acesta un plan de 352 de milioane este pus pe masă pentru viitoarele jocuri. 

Între timp, China a anunțat că va lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale la fotbal în anul 2050. Și pentru asta a început un uriaș program de construcție a unor terenuri mici care să atragă toată suflarea copiilor. 

Ce avem noi de făcut este să nu mai privim spre trecut, ci spre viitor. Și să vedem dacă reușim să scoatem din casă o generație, două, de copii, cărora să le intre sportul în sânge. Până când dintre copiii lor se va naște un nou campion. 

Și până atunci, să le spunem tuturor povestea unui puști care visează că poate fi campion olimpic din România. Și să-i ținem pumnii.  


Comentarii (7)
963513663764819
Emil Sabau  •  25 Mai 2021, 05:58

Apoi pe *** de Striblea il prindea mai bine jurnalismul in tandem cu Dragoteasca.***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

963513663764819
Emil Sabau  •  25 Mai 2021, 05:58

Apoi *** de Striblea il prindea mai bine jurnalismul in tandem cu Dragoteasca.***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10216522883694699
Dan Mihaescu  •  24 Mai 2021, 23:18
Postat de crilin pe 24 Mai 2021, 23:00

Un alt articol plin de clişee politicianiste. Din această lecturare am înțeles că în România, administrarea impozitelor şi taxelor este proastă şi că banii se duc în mare parte pe pensii sau pe salarii, impozite provenite din salarii şi proprietăți ale cetățenilor şi din profitul rezultat din activitatea economică a marilor companii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul țärii (marii producătorii din industria energiei, metarlugiei, construcției de maşini, industria retailulul-Carrefour, Kaufland, Renault, Ford, OMV, etc.). De aceea sportul românesc este în suferință şi lipsit de performanțe pt că banii sunt cheltuiți aiurea pe pensii şi salarii şi nu mai rămân pentru sport şi pentru cei mici care vor să devină campioni olimpici peste 20-30 de ani. Înseamnă că pensionarii şi salariații României sunt foarte bogați şi duc o viață mai mult decât decentă. Autorul articolului a uitat să-i menționeze şi pe asistații sociali care sug, ca nişte lipitori trântore ce sunt, din bugetul tärii. Apoi jurnalistul aduce exemplul Marii Britaniei cu investițiile ei de miliarde în sport începând cu era lui Toni Blair, ca să evidențieze încă o dată că în România ar fi ceva putred. Nu, nu este nimic putred în România, asta este normalitatea în care economia şi finanțele României sunt în proporție de 90% în mâinile străinilor, iar străinii nu prea au timp de sportul românesc, ei sunt preocupați mai mult de performanțele țărilor lor la jocurile olimpice. Normalitate pe care mulți nu înțeleg.

Eu nu cred ca domnul Striblea a intentionat sa critice. Poate unii se simt si poate ca bine ca o fac. Dar ce inteleg eu din acest articol este un indemn la actiune, pentru cei care pot schimba ceva. Toti putem schimba ceva, chiar si oamenii de rand, cumparand mingi copiilor in loc de tablete s.a.m.d. Exemplele cu Marea Britanie sau China sunt doar exemple, nicidecum o parere ca exact asta ar trebui facut.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close