OPINII  »  EDITORIAL

Un răspuns pentru Cosmin Olăroiu și nu numai

Articol de - Publicat marti, 06 iunie 2023 12:46 / Actualizat marti, 06 iunie 2023 13:58

Excelent interviul lui Cătălin Țepelin cu Cosmin Olăroiu. Pentru că a pus întrebări clare, a demontat mituri și informații false, pentru că a ridicat probleme, am văzut o față neștiută a reputatului antrenor. Una de dincolo de fotbal și dincolo de super profesionistul cunoscut de toți. O față în care se vede cetățeanul Olăroiu.

În interviu, domnul Olăroiu a lansat o întrebare cu iz de verdict. De fapt, o nemulțumire sub forma unei interogații care se rostogolește nestingherită în România. “Ce ne dă nouă Uniunea Europeană?” Nu o aud prima dată de la el. Mulți români se întreabă asta.

Dar completată cu “lasă-mă că înnebunesc, fac alergie*”, zicerea lui Olăroiu e un pic mai mult. Este o credință care apare deseori la sportivii români, mai ales la cei mari și foste glorii, dacă ai norocul să te intersectezi cu ei pe culoarele televiziunilor sau la diverse evenimente. Plutește acolo un aer cu iz de democrație șubredă, autoritarism și drag de vremuri trecute. De asta este cu atât mai interesant că antrenorul a trecut de limitările obișnuite și ne-a oferit deschis una dintre credințele sale.

Domnul Olăroiu spune că nu este politician și că nu știe cu “comunitatea”. Dar el este mai mult decât un politician, este celebru, iar o astfel de zicere poate demola în mințile multor oameni efortul a zeci de politicieni. De asta, Cosmin Olăroiu și alții ca el merită un răspuns.

Un răspuns pentru Cosmin Olăroiu și nu numai

Ce ne dă nouă Uniunea Europeană?

În primul rând bani. Este cea mai mare pleașcă picată pe capul nostru în toată istoria de la daci încoace. Și probabil că nici în viitor nu o să mai fie unii care să ne dea 60 de miliarde de euro în șapte ani. Unii pe de-a moaca, alții cu împrumuturi de 1 la sută sau mai mici, nu cu 9 la sută cum ia acum guvernul ca să plătească salarii. În ultimii ani, România a trimis în UE 21 de miliarde de Euro și a luat 63. Alți 63 de miliarde.

Știu că sunt sume comparabile doar cu ale șeicilor din Emirate. Dacă însă lucrurile par vagi, las aici două hărți, cu linkuri aferente. Una este de la Recorder, alta de la Kohesio. Ambele arată unde a intrat fiecare bănuț european. Cu banii aceștia se fac drumuri, școli, policlinici, s-ar putea face și spitale, inclusiv săli de sport. Se repară blocuri, se anvelopează clădiri, se trage apă, canalizare, inclusiv în cartiere rezidențiale. Și tot UE ne dă bani să cârpim Sala Polivalentă de la București, că tot nu vrea să o facă nimeni.

Cu tot respectul, numai un răuvoitor sau cineva complet neinformat nu are răspunsul la întrebarea ce ne dă nouă UE.

Și acum lucrurile cu adevărat importante la care face referire domnul Olăroiu: dreptul la muncă al fotbaliștilor.

UE înseamnă libertate de mișcare și de muncă pentru fiecare cetățean român deștept, profesionist și harnic. Adică poți să muncești și să joci la orice club din UE așa cum ai fi acasă, dacă ești fotbalist. Nu ai bariere de permis de muncă, poți concura cu cei mai buni din țara respectivă, nu te numără nimeni ca imigrant.

Poți să o faci și ca antrenor, poți să mergi la acele școli de antrenor. Poți să dai toată măiestria ta în fața celor mai buni din acest spațiu. Dacă vrei. Și mai face ceva UE. În acest demers îi protejez pe toți cei care fac carieră în sport, limitând dreptul de muncă al celor veniți din afară. Și protejându-le drepturile. Chiar și în fața unor lucrători mai buni din alte țări. Cum face și țara în care lucrați, domnule Olăroiu, unde doar patru străini pot intra pe teren.

Dincolo de sport, UE a creat instituții în care fiecare român căruia i s-au încălcat drepturile de către angajatori este protejat. Are unde să se plângă. Asta este o deosebire esențială față de Emirate, unde din cei 250 de mii de lucrători migranți mulți locuiesc și muncesc în condiții de sclavie, fără a se putea plânge. A, și mai face ceva UE, garantează existența democrației, partidelor și alegerilor, spre deosebire de țara în care vă construiți profesia. Fără a fi un spațiu perfect, este un spațiu mai bun pentru milioane de oameni.

Este foarte probabil ca atunci când ești milionar, cu bani din greu munciți și cinstiți, fiind printre cei mai buni în domeniul tău, să nu mai receptezi corect problemele celorlalți. Și asta poate fi o scuză. Dar, credeți-mă, pentru mulți dintre noi ceilalți, UE este garanția unor șanse egale.

*Să știți că UE se ocupă și de alergii. Ne pune să tăiem ambrozia care chinuie mulți oameni.


Comentarii (239)
Dobermannul
Dobermannul  •  11 Iunie 2023, 10:35
Postat de Dobermannul pe 11 Iunie 2023, 10:00

Eu nu i-am ales pentru ca eu am stiut din prima clipa cine sunt toti care s-au perindat la TV dupa 22 dec 1989. Dar sunt minoritar si vointa mea e anulata de prosti. Asa ca voi aveti ce ati votat iar eu n-am incotro.

Asa ca nu ma bagati pe mine in ... noi pentru ca acolo va gasiti doar voi toti prostanii care ati crezut in ce v-au dat astia sa votati.

Dobermannul
Dobermannul  •  11 Iunie 2023, 10:00
Postat de DoarDiviziaB pe 11 Iunie 2023, 07:42

Omul chiar are dreptate. Noi suntem de vine. Noi i-am pus acolo sa ne conducă. Ei profita ca Noi i-am lăsat sa facă orice.

Eu nu i-am ales pentru ca eu am stiut din prima clipa cine sunt toti care s-au perindat la TV dupa 22 dec 1989. Dar sunt minoritar si vointa mea e anulata de prosti. Asa ca voi aveti ce ati votat iar eu n-am incotro.

parpalache
parpalache  •  11 Iunie 2023, 09:59
Postat de DoarDiviziaB pe 11 Iunie 2023, 07:46

Pai și ce vrei? Sa le facă statul? Tu te auzi când vorbești? Normal ca se fac toate în alte tari pt ca aici nu găsești oameni care sa muncească în industrie pe salarii din Vietnam sau chiar Turcia și deci de ce ar încerca cineva sa deschidă o fabrica? Sa nu găsească personal?

Dar inainte-cine ni lea facut fabricile alea?!Iar atunci nu era„filantroapa”UE sa ne„umple”de bani ca acum(dar sa ne indatoram in fiecare an cu 24 de mld.de euro)!Dimpotriva, dupa razboi mai trebuia sa platim și grele despagubiri de razboi!Iar 80% din populația țarii nu știa sa scrie și sa citeasca sau facuse cel mult...4 clase!Inainte-in „comunism”cum s-a putut,cu muncitori„luați direct de la coarnele plugului”?!Pai se compara acum?!Când cica avem de la UE bani...„cacalau” și avem copii care au crescut cu tableta in mâna?!Ioan Niculae(fostul finanțator al Astra), a cheltuit ...o suta de milioane de euro-din bani proprii-pentru ca nici o banca nu a vrut sa-l crediteze-ca sa faca o fabrica de eurodiesel la Zimnicea-(Biofuel)!Ei bine-dupa cum se plângea„nesabuitul”personaj- a fost boicotat pe fața in Europa-nereușind sa vânda nici macar un litru și a dat faliment!Și-„ca un facut”-a fost bagat și la pușcarie!Ca sa fie de exemplu!

Vezi toate comentariile (239)
Comentează