OPINII  »  EDITORIAL

Dan Nistor, omul toxic din vestiar

Articol de - Publicat joi, 11 august 2022 12:40 / Actualizat joi, 11 august 2022 13:19

„Eu abia la 20 de ani am avut primul meu contract, la Liga a 3-a. Până atunci, am mai jucat în curtea școlii, și era o echipă acolo, la mine, la județ, în Liga a 5-a. Ne vedeam sâmbăta și jucam pe un mic și o bere”, mărturisea Dan Nistor acum ceva vreme. „Eu n-am avut școala fotbalului", adăuga el. 

Povestea de viață a puștiului plecat târziu în fotbal și ajuns unul din starurile Ligii 1 și om de echipă națională e atipică și poate inspira. Pentru adolescenții care îl admiră pe Dan Nistor ar fi, însă, bine ca sursa de inspirație să se oprească la driblinguri și la pase - chiar dacă e dificil de menționat acum ultimul lui meci extraordinar - și să nu urmeze tiparul comportamental al idolului lor. 

Pe scurt și fără prea multe menajamente, influența lui Dan Nistor într-un vestiar a devenit una toxică. Cel puțin așa susțin mulți, poate prea mulți dintre cu care a lucrat în anii din urmă. 

Ajuns la 34 de ani, fotbalistul născut la Rucăr are o experiență profesională pe care mulți antrenori o caută. Atunci când un meci fierbe, când tinerii din echipă au genunchii moi, un cap limpede matur poate înseamna diferența dintre înfrângere și victorie. Nistor știe să se desprindă de un adversar, simte culoarele și are flerul să dozeze o pasă la perfecție. Pe instinctele astea au mizat cam toți antrenorii care l-au adus și l-au păstrat pe Nistor în vestiar în ultimii ani.

Dan Nistor, omul toxic din vestiar

De ce l-a exclus Dan Petrescu

Ce au primit la schimb? 

Poveștile despre firea lui „Ceapă” - porecla jucătorului - sunt multe, dar foarte puțini și-au asumat să acționeze sau să iasă în public și să vorbească.

 În 2020, Dușan Uhrin povestea că „Dan Nistor vorbea mereu de bani în vestiar și asta îi dădea peste cap pe ceilalți jucători, care nu se puteau concentra la pregătire”. 

Un an mai târziu, Iuliu Mureșan dezvăluia de ce fotbalistul nu a mai fost dorit de Dan Petrescu la CFR.

L-am luat de la Dinamo și la un moment dat în timpul unui antrenament i-a răspuns la o observație, în stilul caracteristic, lui Dan Petrescu. De atunci Dan Petrescu nu a mai vrut să-l vadă și ne-a spus să-l dăm
- Iuliu Mureșan

În primăvara acestui an, după ce-l scosese din planurile de joc, Laurențiu Reghecampf declara elegant că „Nistor trebuie să se antreneze și, când are șanse, să joace așa cum știu eu că o poate face”. Mesajul era că fotbalistul nu se pregătește cum trebuie. 

În fine, în iulie, la scurt timp după instalare, Laszlo Balint l-a exclus din lot. Explicația oficială? „Această decizie este una benefică pentru grup. V-am spus că pentru mine este foarte important ca jucătorii să aibă atitudinea corectă în primul rând față de meseria lor și în al doilea rând față de grup și de clubul care îi plătește”. 

Jurnalistul Decebal Rădulescu susține că motivul excluderii ar fi fost un dialog petrecut în pauza meciului cu U Cluj. Balint le-a reproșat fotbaliștilor că nu joacă nimic, iar Nistor a răspuns că joacă exact ce a pregătit antrenorul. Alte surse susțin că mai degrabă ar fi vorba despre stilul nesportiv în care se pregătea Nistor.

Cheful din noapte la Dinamo

Necunoscut publicului până azi este un alt episod petrecut în mandatul lui Florin Bratu la Dinamo. Sursele Gazetei povestesc că Nistor era ceea ce în fotbal se cheamă “tartorul din vestiar” - Valeriu Iftime de la Botoșani are o altă expresie pentru acest tip de jucător, anume “curvă bătrână” - , omul cu o influență negativă în jurul căruia gravitau alți fotbaliști precum Sorescu și Steliano Filip. 

În preziua unui meci extrem de important pentru club, strategia staffului a fost să-l motiveze pe Nistor să se pregătească exemplar și, prin puterea exemplului, să-i influențeze și pe cei din jur. Pe un ton obedient, docil, Nistor a dat asigurări că este extrem de concentrat și că a doua zi va face un meci mare.

 În acea noapte, la ora 04:00, într-o cameră de hotel, el și mulți dintre colegii care-l admirau erau treji și sărbătoreau partida încă nejucată. A doua zi, Dinamo a pierdut cu 1-0 și a ratat obiectivul. Cel care a plătit a fost antrenorul. 

În cazul lui Nistor, puțini antrenori au avut curajul să ia măsuri ferme și și mai puțini au supraviețuit. Laszlo Balint a fost demis pentru că CS Universitatea Craiova juca anost, steril, fără efervescență. Însă, cu Nistor scos din lot, dar aflat încă în club, influența lui asupra grupului s-a strecurat pe la încheieturi, pe sub tocul ușii și a menținut o atmosferă otrăvitoare în vestiar și la birouri. 

Acum, după mazilirea încă unui antrenor, Nistor a fost reprimit în lot și va lucra cu Rădoi. Fostul selecționer are nevoie de pasele mijlocașului, dar va supraviețui oare garniturii indigeste cu care sunt servite delicatesele fotbalistice tot mai rare ale lui Nistor? 

PS - La pachet cu Nistor, Balint îl exclusese și pe Ionuț Vână, readus acum în lot de Rădoi. Aici e puțin de discutat. Spre deosebire de Nistor, mijlocașul crescut de Hagi și vândut ca un mare talent e în pericol să-și încheie o carieră care practic nici n-a început vreodată serios.


Comentarii (35)
cronicaruldefotbal
cronicaruldefotbal  •  13 August 2022, 09:31

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cronicaruldefotbal
cronicaruldefotbal  •  13 August 2022, 00:01

*** Vreti voi sa l scoateti victima cu orice pret pe LB. Omul nu e antrenor si hai la revedere.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cronicaruldefotbal
cronicaruldefotbal  •  12 August 2022, 09:54

Cind esti antrenor reusesti sa gestionezi si un element gen Nistor sau altii. La mister LB se pune intrebarea daca e antrenor sau doar prieten cu ei))) L -a zapacit " sucesul" pe LB! Antrenor de muzica usoara)))

Vezi toate comentariile (35)
Comentează