OPINII  »  EDITORIAL

Hotelul din Novara și cum a ajuns Mangia victimă

Articol de - Publicat luni, 03 octombrie 2022 15:22 / Actualizat luni, 03 octombrie 2022 15:33

August 2019. Pe o terasă din zona Aviatorilor, doi părinți tineri povestesc revoltați ce i s-a întâmplat fiului lor în ultimii doi ani petrecuți la prima echipă a Universității Craiova. Tatăl e un pachet de nervi și abia se poate aduna în timpul discuției, mama e mult mai coerentă în narațiune, dar izbucnește în plâns la aproape fiecare două fraze.

„Noi vrem să vorbim, dar Răzvan nu e de acord. Joacă încă fotbal și i-am distruge cariera”, repetă ei, căutând o ieșire care să-i elibereze pe ei și pe fiul lor. 

Cei doi, Alexandra Popa și Victor Popa, sunt împreună din facultate, - „am făcut la Construcții, în Tei” - și l-au conceput pe Răzvan, viitorul fotbalist, în anul cinci. Primul copil, Andreea, - acum psiholog - venise pe lume în anul trei de facultate. 

Au o firmă care le merge bine, copiii lor nu sunt presați de griji financiare imediate, iar în unele seri în casă se discută „despre Univers și despre creație”. Familia Popa este ceea ce românul numește o „familie bună”.

 Doar că - spun ei - viața lor liniștită a fost aruncată în aer după ce Devis Mangia - antrenorul italian al Universității Craiova - l-a hărțuit sexual pe fiul lor. 

Când povestește, Alexandra Popa nu poate merge mai departe de „ce ne-a povestit Răzvan că s-a întâmplat la întâlnirile cu Mangia”. Repulsia e atât de evidentă la imaginea explicită a ceea ce a aflat și nu poate verbaliza, încât corpul se îndoaie la propriu sub convulsia stomacului. 

Abia azi, după 3 ani, mama lui Răzvan Popa a putut să se elibereze de cuvintele care îi produceau rău fizic: „Mangia i-a propus să se uite la un film porno, apoi a început să se masturbeze în fața lui Răzvan”. Cu câteva zile înainte de emisiune, la o întâlnire a jurnalistului GSP cu familia Popa, încercase din nou să fugă de descrierea explicită, dar fiul ei i-a aruncat o privire furtunoasă: „Mama, dacă te duci, spui tot, nu lași loc de interpretări! Ăsta și-a scos p*** și a făcut l*** în fața mea!” 

Au urmat lacrimi, noi discuții, frământări și nopți nedormite, însă Alexandra Popa - mamă de fotbalist - a spart azi un tabu care plutea de trei ani peste fotbalul românesc.

 Și nu doar.

Hotelul din Novara și cum a ajuns Mangia victimă
Alexandra Popa, mama lui Răzvan // FOTO: Cristi Preda

Ce s-a întâmplat în hotelul din Novara

Gazeta a încercat în ultimii ani să discute cu oficialii și jucătorii lui Ascoli din sezonul în care Mangia a antrenat acolo, însă s-a lovit de un zid al tăcerii în privința evenimentelor petrecute pe 7 mai 2016. 

Între oamenii de fotbal, însă, informația circulă într-un mod fluent, ca o monedă de schimb plimbată facil de la unul la altul.

În acea seară, Ascoli s-a cazat într-un hotel din Novara pentru meciul de a doua zi cu echipa locală. În lot era și Bogdan Mitrea, actualul fundaș al Universității. Povestește un ziarist italian din Ascoli, contactat de Gazetă: 

Problema în Italia este că nimeni nu vrea să vorbească despre acel caz. E ca mafia. Toată lumea știe ce s-a întâmplat. Mangia s-a dat la un tânăr jucător african din lot, colegii lui au aflat și au sărit să-l confrunte pe antrenor. A existat un conflict dur între Mangia și veteranul Daniele Cacia.

Pe 10 mai, la trei zile distanță, Ascoli anunța că Mangia nu mai este antrenorul clubului din cauza „unor probleme medicale care necesită investigații amănunțite”. 

După o pauză în care niciun club italian nu l-a mai angajat, antrenorul semna cu Universitatea Craiova. Plecarea a fost tot peste noapte, atunci când părinții lui Răzvan Popa au amenințat că vor să-l confrunte pe Mangia înainte de antrenamentul de a doua zi. 

La scurt timp, Mangia a devenit selecționerul Maltei, funcție din care a fost suspendat tot peste noapte după ce doi internaționali l-au acuzat de hărțuire sexuală

Cazurile din Malta au deschis o potecă îngustă și periculoasă pe care puțini aleg deocamdată să meargă.

Deși străbătut tot mai tare de un fior de corectitudine politică, fotbalul rămâne totuși o castă în care anumite fapte pur și simplu nu există deși ele se petrec, produc traume și lasă în urmă victime. Care victime - vezi cazul comunicatului șmecheresc al Universității Craiova - pot ajunge agresori, printr-o distorsionare absurdă a logicii.


Comentarii (39)
adriann_
adriann_  •  04 Octombrie 2022, 21:35

Redactia stia toate astea din 2019, de la parintii victimei. INTREBARE: de ce luni 3 Octombrie? Scandalul din Malta a izbucnit e ceva timp, Popa s-a lasat de fotbal de ceva vreme, subiectul asta putea de pilda sa umple paginile GSP si site-ul miercurea trecuta fara nici o problema. CE S-A INTAMPLAT DUMINICA SEARA DE ERA NEVOIE CA FIX AZI SA SE DISCUTE DESPRE MANGIA? Cumva un SMEN odios marca becali, pe care de pilda eu l-am ANTICIPAT pas cu pas in sectiunea de comentarii pe masura ce se desfasura sub ochii nostri la televizor? Crede cineva ca oameni ca Stucan, care au vazut tot felul de comedii pe stadioanele romanesti in ultimele decenii, nu s-au prins si ei la ce asistam aseara? Cu alte cuvinte, care e concluzia pe care o tragem dupa aceasta noua "coincidenta"?

istet10
istet10  •  04 Octombrie 2022, 20:44
Postat de brera30 pe 04 Octombrie 2022, 10:08

E jurnalist de investigatie, desteptule, avea tot dreptul ca om de presa ce se crede. Si daca nu aparea cazul din Malta, nu mai iesea mama lui Popa sa faca declaratii, punem pariu. Daca doreau cu adevarat, mergeau direct la politie si rezolvau cazul atunci, la cald.

Popa trebuia sa mearga la politie, nu ma-sa sau ziaristul.

istet10
istet10  •  04 Octombrie 2022, 20:43
Postat de daniaania pe 04 Octombrie 2022, 11:36

Ca părinte eu nu as fi stat cu mâinile în sân, clar. După 3 ani nu se mai poate face nimic. Atunci trebuia sesizată poliția cu toată jena.

Corect. Dar nu parintele ci jucatorul. Fiindca era major.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează