OPINII  »  EDITORIAL

Scuipatul lui Săpunaru pe obrazul fotbalului

Articol de - Publicat duminica, 11 septembrie 2022 15:46 / Actualizat duminica, 11 septembrie 2022 16:20

„Filmarea e o minciună. N-am făcut nimic, n-am lovit, voiam doar să-l prind de gât”, spune Săpunaru despre secvențele în care 7-8 oameni - jucători și oficiali de la Rapid - încearcă să-l oprească să nu dea buzna înapoi afară, pe ușă. Afară, unde înțelegem că era „dușmanul agresor”.

Cine e inamicul ne dezvăluie plastic chiar căpitanul Rapidului în primele sale cuvinte de la intrarea în zona vestiarelor. „Să-mi bag p*** în morții tăi! Poștașu’ p*** mele, vino-ncoa!”. Așadar, Poștașu - fanul controversat al Craiovei - era afară, iar înăuntru era Săpunaru, purtându-se ca un urs grizzly turbat.

 De ce era Săpunaru atât de furios?

Ne explică entitatea de fotbal Rapid într-un comunicat postat la 3 dimineața: „Este firesc ca liderul și căpitanul echipei să încerce să își apere colegii de astfel de agresiuni, venite din partea unor persoane cu intenții necunoscute și imprevizibile”. 

Acum uitați-vă din nou pe imagini și urmăriți-l pe Duganzic cum trece la bustul gol, nepăsător, pe lângă grupul statuar viu care încerca să-l oprească pe Săpunaru. Vi se pare speriat, amenințat de cineva, în nevoie de protecție? 

Uitați-vă apoi și la colegii lui Săpunaru care se poartă așa cum îl mai vedem uneori pe Panin în preajma lui Dan Petrescu. Nici ei nu par a fi amenințați de vreun dușman extern și sunt mai degrabă speriați de gândul că liderul lor va da buzna afară și va face un nou gest nesăbuit care i-ar putea priva de prezența lui în teren mai multe etape. 

Mai avem ceva de văzut. Într-o nouă filmare publicată de ProSport apare o piesă lipsă: momentul dintre plecarea jucătorilor de la Rapid din fața propriilor suporteri și intrarea lor vijelioasă în zona vestiarelor. 

Chiar în fața gurii tunelului, Săpunaru este suprins în timp ce se desprinde de Ionuț Voicu - un fel de bodyguard privat al căpitanului - și începe o ploaie de înjurături spre tribună unde, presupunem, stătea dușmanul Poștașu. 

Deși nu se vede niciun obiect aruncat din tribună - așa cum a invocat Săpunaru la declarații - , căpitanului Rapidului înjură și scuipă, la fel cum face și Drăghia. Apoi, dispare pe tunel unde știm ce urmează pentru că avem filmarea considerată „mincinoasă”. 

Așadar, după ce a împins și a înjurat jandarmii în fața galeriei - gest pentru care un cetățean obișnuit din România ajungea la secție așa cum ar fi ajuns și oricare fotbalist celebru dintr-o țară civilizată - , Săpunaru a avut o răfuială cu cineva din tribună, apoi a vrut să iasă să continue disputa, în timp ce colegii lui mai cerebrali încercau să-l calmeze. Evident, totul din dragoste de Rapid și din devotament pentru colegi.

Omul în verde și vina LPF

Gesturile lui au mers direct la sufletul fanilor giuleșteni. De azi-noapte, pe rețelele de socializare se vorbește doar despre „victimele” de la Rapid și despre „agresorii” din Târgu Jiu. 

Totuși, nu Poștașu’ este impersonarea agresorului, ci bărbatul în verde, cu privire puțin tulbure, care se clătina printre jucătorii rapidiști în timp ce încercau să-l potolească pe Săpunaru în holul de la vestiare. El e cel pe care căpitanul spune că voia „doar să-l ia de gât”. 

Referindu-se la necunoscutul din imagini, patronul Dan Șucu a vorbit despre riscul repetării cazului Marian Cozma, în timp ce Săpunaru a pomenit despre un eventual „cuțit în inimă” pe care ar fi putut să-l primească de la bărbatul fără ecuson. 

Scuipatul lui Săpunaru pe obrazul fotbalului
Săpunaru a vrut „să-l ia de gât” pe bărbatul în verde, un anume „Petrică”, bodyguard al lui Adrian Mititelu

E o viziune sumbră, cu o tentă evidentă de victimizare, dar cei doi au dreptate în esență. 

Omul în verde cu rol periferic în scandalul de aseară nu avea ce căuta acolo, iar Liga are datoria acum să pună lucrurile la punct și să muncească mai mult pentru a preveni orice breșă în securitatea fotbaliștilor din Liga 1. 

Dar…Și acum vine un mare dar. 

Cum își asigură fotbaliștii securitatea atunci când Liga are o durere în dos? Oare datoria unui căpitan de echipă este să fie mereu actorul principal în conflictele de la partidele dintre Rapid și FC U Craiova jucate în ultimul an? 

De ce Săpunaru e singurul element comun în cele trei conflicte serioase petrecute din noiembrie 2021 încoace? Și de ce niciun alt căpitan de echipă din fotbalul serios nu e filmat odată la câteva luni sărind la bătaie cu tot ce mișcă în jurul lui?

De ce, până la apariția omului în verde și fără nicio legătură cu el, Săpunaru face niște gesturi inadmisibile și de ce clubul Rapid și comisiile îl protejează cu o inconștiență periculoasă? 

Stimați domni de la Ligă și de la Rapid, dacă, Doamne ferește, se va întâmpla ceva grav la meciurile echipei din Giulești cine își va asuma responsabilitatea pentru faptul că un căpitan de echipă e lăsat să provoace oameni din tribună la bătaie, să înjure fanii ostili, să-i scuipe, să-și lovească adversarii?! 

PS - Despre responsabilitatea socială - atât de invocată de Dan Șucu atunci când intenționează să crescă noi generații de fotbaliști - nici nu mai are sens să vorbim. La clubul Rapid, ea e deocamdată făcută ghemotoc, călcată în picioare, scuipată și aruncată la coșul de gunoi chiar de căpitanul primei echipe.


Comentarii (78)
motorhead
motorhead  •  29 Septembrie 2022, 12:43

Sapunaru are dreptate 100% ! Atunci cand esti agresat si umilit trebuie sa ripostezi . toata povestea a inceput pe Giulesti cand Mititelu Jr. l-a amenintat ca vine el la Craiova (Tg Jiu din cauze obiective) . Atunci domnul Stucan nu a mai sarit in sus de comportamentul golanesc al juniorului , nu a mai insemnat nimic pentru fotbalul romanesc, nu a contat si atat . Acum ca au venit banutii pe filiera e de vina sapunaru ca nu a stat in pozitia ghiocelului in fata specialistului in fotbal - Stucan . Domnule Stucan, stim e greu sa mori de foame si sa taci din gura , dar e mult mai onorabil . Stim sumele venite pe filiera MM sunt bune ! De 30 de ani rapidistii sunt facuti ***, si nu a-ti scris niciodata despre asta, iar sunt bune sumele alea nu ? E greu sa fii corect si barbat domnule Stucan ? Ce a facut Sapunaru e greu de inteles pentru tine, stii de ce ? Pentru ca tu nu poti sa fii asa, nu ai onoarea, puterea interioara si nici educatia necesara !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Ioano13
Ioano13  •  15 Septembrie 2022, 16:25

Săpunaru are reacții de huligan, smardoi de cartier. Noul patron va regreta, mai devreme sau mai târziu, atitudinea sa de a lua apărarea unui bătăuș. Ciudat este, însă, că nu se iau masuri disciplinare împotriva infatuatului smardoi. Cit despre armata de "inteligenti" care comentează, nimic surprinzător.

Chess
Chess  •  12 Septembrie 2022, 15:31

*** *** stucane...chiar daca un becal*** Dupa atatia ani realizez ca o meriti si sper sa primesti cat mai multe !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (78)
Comentează