OPINII  »  EDITORIAL

Și acum încotro, burtoșilor de la FRF?

Articol de - Publicat miercuri, 15 iunie 2022 11:52 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2022 12:18

Au mai trecut câteva ore după traumatizantul 0-3 cu Muntenegru, dar România continuă să vorbească singură prin casă, trădată de Chiricheș și lovită brutal de Mugoșa.

Noi, ziariștii, ne-am pus pe desființat jucători - da, Chiricheș e de neprivit și ar trebui să mai stea pe acasă în zilele de convocare - și pe cerut schimbarea selecționerului. Spectatorii și o parte a oamenilor din fotbalul românesc vor capetele celor din conducerea FRF. 

O altă parte a fotbalului - în special cei care au prins și alte vremuri - se lamentează că „au intrat oameni nevinovați la pușcărie”, referindu-se la Borcea, Copos și la ceilalți dovediți că au fraudat cluburile. Alții acuză situația de la școlile de fotbal, unde copiii nu mai știu să facă un banal joc de glezne sau să dea o pasă elementară cu latul. 

Șifonați de înfrîngerile din ultima săptămână, jucătorii naționalei abia așteaptă vacanța și postările de pe Instagram din locațiile exotice. 

Selecționerul așteaptă Dumnezeu știe ce, în timp ce conducerea federației râde în tribună cu gura până la urechi, satisfăcută de un nou protocol VIP reușit care le-a mai umflat burțile cu o gaură la curea. 

Și acum ce facem? Încotro o luăm? 

Scenariul facil nu e greu de intuit. Trebuie doar să apăsăm tasta 1. 

Presa va continua să desființeze jucătorii și selecționerul. 

Spectatorii îl vor înjura pe Burleanu pe Facebook până se vor plictisi.

 Dragomir va regreta pușcăria făcută de cei vechi. 

Copiii vor da tot pase cu oul piciorului. 

Referenții zonali FRF vor face în continuare recomandări pe pile și pe amantlâcuri. 

Tricolorii își vor face vacanțele, vor reveni “cu bateriile încărcate” să mai producă niște bani din sărăcia de fotbal jucat și să îi umilească ostentativ la convocări pe colegii mai puțin avuți, cu ceasurile și hainele lor scumpe. 

 Iordănescu va acuza ghinionul și frustrările adunate din trecut. 

Burleanu și tot mai burtoșii săi colaboratori vor sacrifica selecționerul și vor aștepta următoarele alegeri, încrezători că sistemul nevăzut - adică oamenii în costume negre - și cel văzut, format din votanții asudați de la sate și comune, le vor asigura spatele pe mai departe. 

Și acum încotro, burtoșilor de la FRF?
Răzvan Burleanu și ceilalți oficiali FRF, foto: Imago

România va continua să se scufunde în zoaiele mediocrității, în timp ce la câteva sute de kilometri distanță vecina Ungaria trăiește o primăvară fotbalistică impresionantă, demnă de tradiția unei vicecampioane mondiale. 

Și acum urmează scenariul dificil. Adică, tasta 2. 

Cum ar fi ca rubensienii la costum de la Casa Fotbalului să-și facă niște foi de drum - dar fără diurnă de 500 de euro pe zi - , să treacă granița pe la Nădlac și să-și petreacă următoarele luni colindând Ungaria în lung și în lat pentru a înțelege care e germenele renașterii maghiare?! 

Evident, nu se va întâmpla asta pentru că băieții cu greutate de la FRF sunt în marea lor majoritate nevorbitori de limbi străine și prea siguri pe scaunele lor pentru a-i mai durea undeva de nemulțumirea românilor care vor în continuare un fotbal de calitate. 

Și, dacă totuși i-ar presa cineva să meargă și să studieze cazul maghiar, mai au o scuză facilă și frivolă la îndemână: Viktor Orban e un dictator și noi nu vrem să facem ce face un dictator.

 Mai bine o lăsăm să meargă și așa. Măcar e democratic! 

PS - Ca să înțelegeți nivelul pregătirii din FRF, iată o întâmplare reală petrecută în era Burleanu. Protagonist este un fost ofițer de la „doi ș-un sfert” din Bacău, angajat de președintele FRF la departamentul de integritate pe baza prieteniei cu Gică Burleanu, tatăl șefului federației. Una din cerințele postului său este de a ține permanent legătura cu UEFA prin emaluri, tele și videoconferințe.

 Nevorbitor de limbi străine, fostul ofițer a ridicat într-o dimineață telefonul care suna. Apelantul era un oficial important de la UEFA. Pila lui Burleanu a apucat să spună “alo”, dar când a auzit o voce vorbind în engleză, o limbă complet necunoscută, a pus telefonul la loc în furcă îngrozit. La întrebările ulterioare ale celor de la UEFA, respectivul s-a disculpat spunând că sunt probleme cu telefonul din biroul său.


Comentarii (17)
opinez
opinez  •  15 Iunie 2022, 17:56

In explicarea regresului fotbalistic al Romaniei se vehiculeaza scoase din context niste idei depasite. Prima ar fi ca lipsa maidanelor si a interesului tinerilor e una din cauze. Lipsa maidanelor e o consecinta a dezvolvarii societatii. S-a intamplat si in Vest dar ce sa vezi acolo copiii au mers catre cluburi, scoala pe terenurile amenajate acolo iar fotbalul a continuat sa se dezvolte. Si la noi a fost o explozie de scoli de fotbal si terenuri sintetice intre blocuri. Explicatia nu tine. Lipsa interesului iar e gresit interpretata in opinia mea. Inainte de revolutie sportul era solutia iesirii din foame pentru multi copii. Un club iti mai dadea un rand de haine, fabrica 100 de lei si uite asa familiile supravietuiau. Acum trebuie sa vii 100% din placere si pasiune. Apoi sunt eternele intoxicatii Dragomir - Sandu ca 'astia au distrus fotbalul'. 25 de ani cat l-au condus ei nu au luat nicio masura, nu s-au batut cu politicul, au acceptat falsuri si relatii la copiii si juniori adica tocmai ce reproseaza astora de acum. Astia prin incompetenta lor culeg roadele de demult. E ca si cum Radoi ar spune lui Iordanescu jr. ce antrenor bun era el prin comparatie cu Edi...

thisuserisreal
thisuserisreal  •  15 Iunie 2022, 15:43
Postat de luisharcsa pe 15 Iunie 2022, 13:12

Bah, dar chiar nu se poate fara comparatii cu Ungaria sau Orban? Apropo, Orban nu i un dictator cum spun unii, doar ca nu face jocul unora, si atunci este catalogat antidemocratic si dictator. Lasati Ungaria nu cred ca este cel mai bun model de urmat. Sa invatam de la Franta, Spania, Germania. Sa pregatim antrenori, preparatori si baze pentru tineret. Nu de tipul regelui pentru vopsit si vandut nonvalori, pregatiti de fosti jucatori betivi si fara bac.

In momentul in care ajungi sa acaparezi toata puterea si reduci la tacere orice opozitie, nu cred ca poti spune ca esti un model de democratie. Asta se intampla in Ungaria, 100% pe model rusesc. Cred ca Putin este mentorul lui Orban, desi Orban a fost scolit de Soros. In concluzie, poate inca nu este dictatorul complet, dar tendintele si telul este sa devina unul...nu mai are mult si acolo ajunge. Diferenta foarte mare, care-l diferentiaza fata de Lukasenko si Putin este ca Orban mai atrage inca capital strain pentru investitii, dar nu se stie pt cat timp

Florinholostencu
Florinholostencu  •  15 Iunie 2022, 14:13

Nu uitați presa.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează