OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Generalul turc ucis de o scânteie oltenească

Articol de - Publicat marti, 20 iunie 2023 00:28 / Actualizat marti, 20 iunie 2023 03:34

Nu România a obținut un 2-2 cu Elveția, ci Mihăilă împreună cu Moruțan. Cine zicea că MM-urile sunt niște prostioare ieftine?

Scrisesem alt text. I-am dat delete, deși nu ar fi trebuit. Nu era nicio minciună acolo, nicio exagerare. Golurile lui Mihăilă înscrise pe contraatac pe final de meci nu au legătură cu meciul propriu-zis. Scânteia cu care fostul jucător al Craiovei a aruncat în aer tot ce se întâmplase până atunci trebuie luată exact așa cum este.

Aroganța pedepsită

O operă de autor. Un jucător de unul singur, ajutat esențial de un altul (Moruțan, autorul a două pase excepționale) a schimbat soarta unei întâlniri pe care Elveția o dominase mai întâi cu o siguranță de formație premium, apoi cu o parcimonie de inspirație italiană, iar în final cu o aroganță de sorginte balcanică pe care fotbalul o pedepsește.

Cam Murat

Chipul lui Murat Yakin, de general turc fugărit de niște mămăligari (galbenul tricourilor noastre vine și de la asta, nu?) merita toți banii, la fel ca și izbucnirea de bucurie a lui Iordănescu și a secunzilor lui, care arătau ca niște oameni care pregătiseră cumva acest reviriment uluitor. Haida, de! Dacă a fost pregătit ceva, nu s-a văzut nimic, însă explozia lui Mihăilă și limpezimea lui Moruțan (schimbare inspirată, la fel aceea a lui Screciu cu Cicâldău) au schimbat rezultatul unui meci în care elvețienii au avut o posesie pe care nici Manchester City nu o reușește în campionat cu săracii din Premier League.

Generalul turc ucis de o scânteie oltenească
Murat Yakin după „dubla” lui Mihăilă

Cei de uz intern

Să îi mulțumim lui Mihăilă, să ne îngrijorăm pentru starea lui de sănătate pentru că s-a accidentat agățându-se de gardul care îl separa de galeria română, dar să nu uităm ce se întâmplase până în minutul 90. De fapt, tot meciul. Manea și Sorescu fuseseră de stand up comedy în fața lui Vargas și a lui Shaquiri, Alibec și Coman, mult prea lăudații campionatului nostru, își arătaseră încă o dată dimensiunea de uz intern, Stanciu o revelase pe cea chinezească, în timp ce Ianis Hagi a fost departe, la ani-lumină distanță, de ce crede tatăl lui despre el.

Mai știți bara lui Bodin?

România a fost 90 de minute un adversar de ligă inferioară pentru o Elveție care parcă susținea un meci-test în vederea unei competiții importante. Norocul legendar, aproape mistic, al lui Iordănescu tatăl a pogorât și asupra fiului, rezultatul s-a schimbat miraculos din 0-2 în 2-2, mingea a lovit transversala porții lui Moldovan (bara lui Bodin v-o mai amintiți?), iar acum vorbim, din fericire, despre un rezultat bun, care ne păstrează în cursa pentru Euro. Sigur că Edi ne va ține acum o prelegere despre coeziunea sufletească a grupului și va pune dronele pe noi să caute cine l-a vorbit de rău.


Comentarii (16)
dudulici
dudulici  •  21 Iunie 2023, 05:42
Postat de paolo13 pe 20 Iunie 2023, 04:40

Tare mi-e ca așa prost cum jucam, pe la sfârșitul anului va trebui să-i cereți iertare...

Ti-ai gasit!!!Geambasu si cerutul de iertare!!!A ponegrit-o ani de zile pe Simona,pe Ema Rducanu,nu mai spun de Nole,pe care l-a infierat ca pe un criminal!Si-a cerut iertare cand Simona ne-a adus atatea bucurii?!A recunoscut ca Nole a avut dreptate,atunci cand s-a dovedit oficial ca ***!E plin de ura si frustrat!***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

pdirac59
pdirac59  •  20 Iunie 2023, 13:20

Buna ziua Domnule Geambasu. Va urmaresc: evident sunteti foarte inteligent - ca sa ajungeti sa va faceti o viata din scris. Doua puncte: 1) De acord: Mie mi'a placut mult Mihaila de cand l'am vazut. Poate cu mai multa sustinere ar fi pe unde Vini Jr e. Exagerez? Poate. Eu asta cred: sustinere si psihologie: Mai putine retineri, mai putine INHIBITII! O NISA! Mi'a parut rau ca'n Italia nu prea a stralucit. Eu zic ca antrenorul nu s'a omorat sa'i creeze o nisa. 2) Vorbind de psihologie stiti bine unde NU suntem de acord. Clar nu'l aveti la inima pe Novak. Ati scris in cel putin trei articole citite de mine ca a "prezentat un certificat FALS" de istorie pozitiva de CoVid 19. Va invit la un exercitiu de logica: Cineva a SCRIS acel certificat. Cineva a decis ca era FALS. Istoric, e.g., se stie ca Djokovic a facut parte din vestitul turneu din Serbia in care Dimitrov s'a'mbolnavit grav - si ca, pe perioada turneului, acelasi Djokovic a fost neprotejat la petreceri neprotejate. Care e probabilitatea ca nevaccinatul Nole (a carui purtare e expusa in e.g. mai sus) sa fi avut in perioada premergatoare certificatului cel putin odata o forma de CoVid? Daca NU a avut, oare ce l'a aparat? Ultimamente nici unul din noi nu e perfect. Daca e insa sa dam procente de adevar si dreptate: Cine are mai multa dreptate? Ala care a scris certificatul? Ala care l'a declarat fals? What about Djokovic - care de-a lungul timpului pare viu si sanatos - Cata dreptate are/n'are el? Multumesc.

Malone
Malone  •  20 Iunie 2023, 12:47

Nu mai urmaresc de cativa ani meciurile nationalei României, m-a revoltat rezumatul de 3 minute pe care l-am văzut ulterior. Figurantii ăștia care imbraca tricoul nationalei s-au obisnuit într-atât cu umilință incat a devenit cotidianitate. Grotescul acestui meci a fost atins in momentul in care mingea il lovește pe nevinovatul Puscas in cap, ricoșează la Morutan, care ii paseaza decisiv lui Mihaila. Am senzatia ca in returul de la București elvetienii vor fi mai pragmatici. Am o singura corectare de facut acestui articol: Ianis Hagi a fost, este si va fi ani-lumina de talentul tatălui sau. Figura lui Murat la sfarsitul meciului face toti banii. Bravo Geambasu, excelent editorial.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează