OPINII  »  EDITORIAL

Ca la noi și în altă parte

Articol de - Publicat sambata, 09 iulie 2022 10:06 / Actualizat sambata, 09 iulie 2022 10:12

Sepp Blatter și Michel Platini au fost absolviți de toate acuzațiile aduse de procurorii federali elvețieni. Să curgă șampania!

Să ținem minte un nume de oraș! Bellinzona, capitala cantonului Ticino din zona populată majoritar de italieni a Confederației Helvete, posesoare a unor faimoase castele protejate de UNESCO. 

Dar noi nu suntem aici la Travel TV să recomandăm trasee turistice încărcate de istorie și mustind de prezent. 

Noi suntem la fotbal, unde numărăm cornere, auturi, șuturi la și pe poartă și, nu în ultimul rând, zerourile din contractele jucătorilor. Așa cum foarte drăguț se exprima un cititor.

Nici ciorba de burtă, nici mila judecătorilor!

În afară de serviciul contabil, mai suntem părtași ai acestui minunat univers al celor care dau cu piciorul în minge (câteodată și cu capul) și ca să vedem cum se înmoaie justiția atunci când trebuie judecați barosanii. 

Știți cum tot ne mai autoflagelăm exclamând „Ca la noi la nimeni!”. Degeaba, nu deținem patent pe toate cele. 

Nici pe ciorba de burtă, nici pe spiritul milos al judecătorilor în fața cazurilor de fraudă, deturnare de fonduri, însușire de bunuri necuvenite sau mită care poluează fotbalul.

Ca la noi și în altă parte
Sepp Blatter și Michel Platini // Foto: Getty Images

O șpăguță de două milioane

În virtutea principiului universal al absolvirii de păcate a oamenilor de fotbal, Sepp Blatter și Michel Platini au fost absolviți de orice vină de Tribunalul penal federal din Bellinzona, care a considerat că acuzațiile Procuraturii elvețiene nu stau în picioare. 

Blatter fusese cercetat pentru fraudă, însușire ilegală de fonduri și proastă gestiune, pe lângă falsificarea unui document, în timp ce francezului i s-au imputat infracțiuni similare și complicitatea la acțiunile lui Blatter. 

Plus o șpăguță de două milioane de dolari primită tocmai de la fostul președinte al FIFA, chipurile pentru consultanță. „FIFA a fost păgubită cu suma respectivă, care l-a îmbogățit ilegal pe Platini!”, au explicat procurorii. 

Ei, aș, vedeți-vă de treabă!, au decis judecătorii federali.

Schimbarea șefilor

Nu-i vorbă că nici curajul domnilor procurori nu mersese foarte departe. Aceștia ceruseră pentru fiecare inculpat o pedeapsă de 1 an și 8 luni cu suspendare și alți doi de supraveghere în libertate. 

Acum însă, Blatter și Platini sunt liberi-liberi, e adevărat cu o tinichea aurită de coadă. Între timp, fotbalul și-a schimbat șefii, elvețianul Gianni Infantino la FIFA, slovenul Aleksander Ceferin la UEFA, dar nu și nemuritoarele obiceiuri. 

Infantino și-a depășit deja mentorul atribuind Qatarului organizarea Mondialului din 2022, pe principiul că fotbal se poate juca și în deșert, și pe Marte.

Gianni, prietenul lui Salman

Prieten și cu Vladimir Putin, și cu Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite și un vajnic apărător al drepturilor omului (jurnalistul disident Jamal Khashoggi a fost tranșat din ordinul prințului), Infantino va fi, cel mai probabil, președintele în exercițiu al FIFA la întâiul Mondial cu 48 de echipe din 2026. 

48 în loc de 32, adică 16 naționale (ce coincidență, exact numărul echipelor de odinioară de la turneele finale) în plus, adică cel puțin încă 16 votanți în plus. 

Unde mai pui că signor Gianni își petrece majoritatea timpului nu la Zurich, unde este sediul FIFA, ci în Qatar.

Partea lui Ceferin

În timpul ăsta, Aleksander Ceferin, prototipul după care pare să fi fost clonat și Burleanu, poartă cruciada împotriva Super Ligii Europei nu pentru că este un apărător al tradiției competițiilor continentale, ci din cauză că apariția unei competiții paralele i-ar submina puterea. A se citi veniturile.

Bun venit în lumea reală!


Comentarii (4)
TzurcanuDePitesti
TzurcanuDePitesti  •  11 Iulie 2022, 08:30

democratic si libertatea de a gindi isi spune cuvântul și în comentariile ce sunt scrise aici. mă uit și mă minunez la cita lipsa de neuroni la cita indulgenta fata de un occident în decădere. și o spun eu care trăiesc de peste 35 de ani afara din țară și unde am muncit am învățat și iată-mă pensionar. fosta persoana publica în țară dacă vreți cu 3 dosare la Secu împotriva lui nea nicu. mă uitam azi la acces de putere pe un post care nu-l agreez dar sunt citiva jurnaliști buni acolo care mai scapă cite ceva. seceta, canalul dinspre Moldova neterminat de intelectualii de după 89 care Rideau de Pingelică. mă întreb cine dorește o distrugere a României? UE este pe departe un mare nimic anunțat de Cioran cine spunea de decadenta lui. Vor sa oprească creșterea animalelor. Vor sa te facă sa maniaci lăcuste. Atunci dece aș crede instanță din Elveția care se supune Bruxelle-ului cu vaccinuri ete? masoneria isi spune cuvântul. corupția celor doi de la FIFA este bine cunoscuta. unul trăia cu o amanta a lui Ronaldo celălalt se știe *** și totul pentru o finala UEFA pe cine francezii ne băteau acasă după ce conduceam mai mereu. MI-e sila de tot ce se întîmplă. Catolicii săracii au pierdut o lichea de Papa care este de nerecunoscut la tot ceea ce face. În Romanica explicația este simpla " totul datorită lui Putin" în rest toți fete mari . Mi-e sila domnilor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adriann_
adriann_  •  10 Iulie 2022, 12:02

"Jurnalismul" oferit de Geambasu se prabuseste in noi abisuri in momentul in care autorul foloseste cuvantul "spaga" fara nici o legatura cu speta de fata. Cazul era despre o presupusa frauda (Blatter ar fi folosit banii FIFA ca sa-i plateasca lui Platini pentru servicii pe care acesta i le prestase in folos personal) nicidecum despre "spaga" (mita). In rest, procurorii din Elvetia nu au ajuns in post precum Kovesi (fata unui prim-procuror ceausist numita PROCUROR GENERAL AL ROMANIEI la 33 de ani desi finalizase doar 3 dosare in toata cariera. Iar judecatorii din Elvetia nu sunt nici ei fosti procurori ceausisti ca Livia Stanciu. Asa ca pe-acolo prin Elvetia functioneaza prezumtia de nevinovatie in instante, iar procurorii nu se apuca nici ei sa ceara 10 ani de puscarie cand stiu ca dosarul e subtirel de bate vantul prin el...

Quem
Quem  •  10 Iulie 2022, 11:01

Prezumția de nevinovăție este mult mult mai puternică pt cei care învârt combinații de zeci sau sute milioane de euro în zone alpine, în comparație cu ceilalți de pe meleaguri carpatine. Mai este și altceva, legendele Platini și Uwe Seeler au fost cumva protejate de autorități și de persoane influente din țările lor pt a nu fi condamnate sau lipsite de libertate, așa cum a pățit legenda fotbalului român Gică Popescu care a fost încarcerat( pe nedrept) de autorități și persoane influente din România, fără pic de ezitare sau stres.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează