OPINII  »  EDITORIAL

Comitetul Olimpic al Blatului

Articol de - Publicat luni, 07 februarie 2022 15:30 / Actualizat luni, 07 februarie 2022 16:19

Jocuri de iarnă în locuri fără munți și fără zăpadă, țări suspendate pentru dopaj care au toți sportivii în competiție sub drapel olimpic. Și un mesaj de la Shuai Peng. Mulțumim, Thomas Bach!

Lumea s-a îngrijorat degeaba pentru Shuai Peng. Shuai Peng este „o fată normală, o jucătoare de tenis obișnuită. Uneori senină și fericită, alteori tristă”, așa cum se definește în ultimul mesaj către lume transmis prin interviul dat cotidianului francez L’Equipe.

„Vreau să le mulțumesc celor de la WTA și ATP pentru că și-au făcut atâtea griji pentru mine. Dar întrebarea mea e: de ce atâta grijă? Nu am dispărut, toată lumea a putut să mă vadă. Am șters postarea pentru că s-a creat o mare neînțelegere. Nu am spus că cineva m-a agresat sexual.

Nu am dispărut, doar că a fost foarte multă lume care mi-a scris și nu am putut să răspund tuturor. I-am răspuns și președintelui WTA, Steve Simon, acele e-mailuri au fost scrise de mâna mea. Nimic special nu s-a întâmplat” - a declarat Peng jurnaliștilor francezi de la L’Equipe

Retractarea comunisto-maoistă

Așadar, tenismeni și teniswomene, ce vă închipuiați, că Peng a fost constrânsă la tăcere? Că regimul de la Beijing a ascuns-o și a supus-o unui curs intensiv de reeducare? Vai, vai, cât de greșit puteți gândi! Lăsând căutata ironie la o parte, așa-zisa confesiune a lui Peng este o retractare în cel mai pur stil comunist-cominternist-maoist. În China, oamenii trăiesc și muncesc la fel de liberi ca pe vremea revoluției culturale și a Pieței Tiananmen.

Jack și recluziunea fermecată

Nu s-a schimbat nimic important, relaxarea de pe timpul lui Deng Xiaoping va fi considerată deviaționism în curând. Relativ recent, când Jack Ma, fondatorul miliardar al platformei Alibaba, s-a stropșit la regimul de la Beijing, a pățit la fel ca Shuai Peng. A fost ascuns, cu precizarea că absența a fost mult mai lungă. Unui miliardar îi bagi mințile în cap mai greu decât unui milionar.

Recapitulare

Să rememorăm faptele legate de Shuai Peng. În noiembrie 2021, aceasta a postat un mesaj pe rețeaua de socializare Weibo în care îl acuza de abuz sexual pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli. Postarea a fost ștearsă la scurt timp după publicare, dar unda de șoc a dezvăluirilor se propagase deja în toată lumea. 

Nu s-a mai știut nimic de Shuai Peng timp de câteva săptămâni, lumea a început să se îngrijoreze. Apoi, fosta campioană la dublu de la Wimbledon și Roland Garros a apărut în câteva filmulețe fabricate de televiziunea de stat chineză. Ba la o cină cu antrenorii, ba la un eveniment sportiv cu tinerii jucători din țara natală. Părea o marionetă pusă să zâmbească.

Țambalul german ca pianul chinezesc

Comitetul Olimpic al Blatului
Thomas Bach (foto: Imago)

Zilele acestea, SP se află la Beijing, unde se desfășoară Jocurile Olimpice de iarnă. Și unde s-a întâlnit cu omul care a acoperit toată mizeria. Același cu cel care a atribuit Beijingului, Chinei de fapt, dreptul de a organiza una dintre cele mai mari competiții sportive din lume într-un loc care are o tradiție la fel de mare în sporturile de iarnă ca Insula Reunion. Personajul despre care vorbim este nimeni altul decât Thomas Bach, președintele CIO. Deși nemții nu cântă la țambal, putem spune că el este cel care pune a doua oară batista pe sprințarul instrument.

Marea bălăceală

Prima oară a fost atunci când, după mesajele de îngrijorare/susținere din partea WTA, ATP și ale unor sportivi importanți, Herr Thomas Bach, căpetenia CIO, a vorbit într-un apel video cu „dispăruta”. Care dispărută l-a asigurat și i-a asigurat pe toți cei care se îngrijoraseră că este bine mersi. Hao de xiexie, cum ar veni pe dulcea limbă a lui Mao. A doua oară a fost întâlnirea de acum, de la Beijing. Aceasta a parafat definitiv promiscuitatea în care se bălăcește de ani de zile CIO, ba cu China lui Xi Jinping, ba cu Rusia lui Putin.

CIO SRL

Amândoi, Xi și Vladimir, visează cu șanse reale să devină președinți pe viață. Amândoi au cumpărat olimpismul pe persoană fizică și la preț promoțional. Jocurile de la Soci și acum cele de la Beijing, plus gluma proastă cu sportivii ruși care concurează sub titulatura Comitetul Olimpic Rus, deși Rusia este în stare de suspendare pentru dopaj, toate sunt dovada că CIO a devenit o întreprindere comercială, o piață de desfacere pentru țări cu regimuri totalitare. Când trista, când fericita Shuai Peng nu este decât o parte a acestei tranzacții care pute.

Brăduți și dor de tătuci

Sau poate că nu. Unora li se pare că miroase a parfum de ambră. Nu puțini dintre noi admiră regimurile de la Moscova și de la Beijing. Este încă vie nevoia de tătuci care îți dau bătaie la funduleț atunci când te obrăznicești. Între timp, Jocurile curg imperturbabile pe mândrele arene ridicate cu sudoare și satisfacția muncii împlinite. Ce mai contează că dincolo de pârtii, la concursurile de schi se văd maluri de pământ rămase neexcavate sau că din loc în loc zărești brăduți înfipți în pripă în zăpadă? Chinezării în toată spledoarea.

A, era să uit! De tovarășul Zhang Gaoli nu s-a îngrijorat nimeni. Credeți că își mănâncă liniștit pensia specială?


Comentarii (14)
niculaemoromete
niculaemoromete  •  08 Februarie 2022, 16:02

Dl Cristian, credeți că Trump va mai respira fără ***? Alte măști, aceeași piesă! Să-l urîm pe chinez și pe rus dar să-l iubim pe Gates și pe Soros? În timp ce primii reprezintă state, ultimii reprezintă interesele cui? Faceți îndărăt un pas, pentru mai multă perspectivă, gândiți-vă cam ce-o fi în 20 de ani se-acum în materie de libertatea de expresie, ați văzut, dacă unul scrie o aiureală, steluțe pe comentariu...!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  08 Februarie 2022, 12:20
Postat de mzm1 pe 08 Februarie 2022, 11:03

Toată stima, domnule Geambasu, pentru această atitudine critică la adresa forurilor sportive internaționale, care acordă organizarea de competiții unor țări totalitare ca Rusia si China, țări in care incălcarea drepturilor omului este o practică obisnuită! Cele două țări ar fi trebuit excluse din mișcarea sportivă internațională, asa cum s-a procedat cu Africa de Sud pentru apartheid. In Rusia opozanții politici ai Kremlinului mor pe capete sau sunt intemnițați (Boris Nemțov a fost împușcat in Pața Roșie, lângă Kremlin! Cică s-ar fi tras dintr-o masină de gunoi!?). De asemenea, in ultimii 20 de ani au fost uciși peste 100 de ziaristi, in frunte cu Ana Politkovskaia (impuscată in lift, in blocul in care locuia). Iar dopajul sportivilor ruși era organizat la nivelul instituțiilor de stat!!! In China, cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng este o picătură intr-un ocean de grave abuzuri si incălcări ale dr. omului: Persecuția populației tibetane si a uigurilor musulmani, dar mai ales a celor din Falun Gong, o mișcare a cărei filozofie (pașnică) este axată pe exerciții fizice, dreptate, compasiune si toleranță. Sute de mii de adepți ai acestei mișcări au fost arestați, multi torturați si ucisi pentru a li se preleva si comercializa organele!!!! Raportori speciali ai ONU i-au cerut Chinei explicații pe acest subiect... Si totusi acestor țări li se acordă dreptul și onoarea de a organiza competiții importante ca Olimpiada sau CM de fotbal. Rușine forurilor respective!

De ce i-o fi apucat pe ameicani mila asa brusc de uiguri si de tibetani?!Vor sa isi instaleze rachete si in Tibet si vor petrolul uigurilor?!

cirus11
cirus11  •  08 Februarie 2022, 11:43
Postat de radumatei pe 07 Februarie 2022, 17:04

Să recapitulăm: tipa scrie ceva pe net. Retractează ulterior. Planeta sare în aer: „n-a retractat ea, i-a hecărit Partidul contul, și pe ea au făcut-o dispărută”. Tipa apare la diverse evenimente. Planeta: „nu e ea, sau e o operațiune a Partidului, o țin prizonieră”. Tipa vorbește cu șefii ATP. Planeta: „e prizonieră, se vede pe fața ei”. Tipa iese și spune explicit că e ok. Planeta: „nu te credem, sigur te-au spălat pe creier”. În același timp, în lumea „liberă”: mii de vieți distruse de odioasa cultură a anulării, din cauza unor vorbe de acum o sută de ani scoase din context. Cea mai recentă victimă: Joe Rogan, cel mai popular podcaster, amenințat acum cu eliminarea de pe platforma Spotify și obligat să își ceară iertare pentru folosirea non-jignitoare a unui cuvânt interzis. De deciziile aceleiași „lumi libere” de a forța oameni sănătoși să se vaccineze cu un ser inutil pentru a-și putea desfășura activitatea și a călători, nu mai zic nimic.

Pai hai sa o ia cineva de manuta, sa mearga cu ea la aeroport si sa plece intr-o mica excursie pana prin Europa. Ce zici, ii permit sa se suie in avion?? Nu stim. Si apoi sa se faca discutia cu ea, eventual la Paris. Ce ar spune atunci??

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close