OPINII  »  EDITORIAL

Fotbalul lui Thierry Henry

Articol de - Publicat sambata, 13 mai 2023 10:07 / Actualizat sambata, 13 mai 2023 10:13

Fostul mare atacant, om cu 123 de selecții pentru Franța, a venit cu câteva propuneri de modernizare a unui regulament încă vetust. Nimic însă despre henț, acolo unde „Titi” are competența absolută

Nu știi niciodată de unde sare analistul TV de mare inspirație. Nici reformatorul fotbalului. Atunci când comitea hențul acela legendar care califica Franța la Cupa Mondială din 2010 și lăsa acasă Irlanda, Thierry Henry era doar un fotbalist foarte bun care ca orice fotbalist foarte bun, mediocru sau slab avea în sânge să trișeze pentru a-și atinge scopul. Punct.

Cum ajunge omul analist

Punct și de la capăt. Astăzi, după aproape un deceniu și jumătate de la evenimentele posibile într-o lume în care nu exista sistemul VAR, dar în care se perpetuează absurditatea că deciziile din teren ale arbitrului sunt irevocabile, Thierry "Titi" Henry a ajuns un foarte respectat comentator TV.

Asta ca urmare a faptului că nu a putut deveni un bun antrenor. E o poveste care se repetă cu mulți foști mari jucători, inclusiv de pe la noi. Cunoașteți, nu-i cazul să insist.

Experiențe ratate

Cele 4 luni cu rezultate de coșmar petrecute pe banca lui AS Monaco între octombrie 2018 și ianuarie 2019 ori experiența la Montreal Impact (!!), la fel ca asumarea rolului de secund la naționala Belgiei sunt piese incomode la dosarul de aspirant al meseriei de antrenor pe care scrie "Thierry Henry, respins".

Vrând-nevrând, omul nostru și-a canalizat energiile și știința de fotbal către o carieră în televiziune, lucrând în paralel atât pentru postul american CBS Sports, cât și pentru platforma Amazon Prime Video, secțiunea dedicată Ligue 1 și Champions League.

Idei pentru un fotbal mai atractiv

Fin cunoscător al fenomenului, simpatic, cu vervă și cu miez, expertul TV Thierry Henry este o voce de referință pe piața media a programelor de sport. Și pentru că a dovedit că nu este doar un contabil de posesii, ci un tip care vede dincolo de clișee, Henry tocmai a venit cu 5 idei de dinamizare a jocului.

Care nu sună rău deloc și, spre deosebire de propunerile lui Arsene Wenger sau Van Basten, nu sună deloc fantezist.

Marchezi, te premiez

Să le luăm pe rând într-o ordine aleatorie. Cea mai interesantă și mai ușor de pus în practică pare aceea cu recompensarea cu un punct suplimentar a echipei care câștigă meciul cu cel puțin 3 goluri înscrise. Superb!

O altă propunere ar fi schimbările temporare ale jucătorilor accidentați, care urmează a reveni pe teren. S-ar elimina timpul pierdut cu îngrijirile acordate de medici și ar diminua tentația de a trage de timp. 

Nu ar fi rău deloc pentru cursivitatea partidelor, element esențial pentru business-ul TV. La fel ca și pentru publicul de pe stadion.

Arbitrilor, vi se pregătește ceva!

O a treia idee îi vizează pe arbitri, care ar trebui să poarte microfoane, astfel încât să fie auziți de toată lumea. Atât în timpul meciului, cât și după. 

„Dacă eu nu sunt mereu politicos, atunci nici ei nu o să fie. Veniți apoi la conferința de presă și explicați unde ați greșit și ce v-a făcut genial!”.

Asta chiar că e o inițiativă subversivă, tocmai de aceea nu cred că va avea ecou. Cum să se lase desacralizați arbitrii în fața vulgului? Nu, arbitrajul nu va accepta în veci o asemenea dezonoare!

Cine stabilește când e antijoc?

Mai zice Titi Henry ca antijocul să fie sancționat cu o lovitură liberă de la 25 de metri, care ar putea fi bătută de oriunde dacă se respectă distanța pomenită. 

Fotbalul lui Thierry Henry
Thierry Henry

Minunat, mai ales pentru întreceri de genul autointitulatei SuperLigi române, dar cine stabilește cine și din ce moment apelează la antijoc? Antrenorul formației interesate să atace?

Arbitrii aceia cu microfoane deschise 24 de ore din 24? Frumos, dar utopic. La fel ca și a 5-a propunere care recomandă prudența în mercato. Asta chiar că e tare când vine pe o piață-junglă, care tocmai se pregătește să îi ofere 360 de milioane de euro salariu anual lui Leo Messi.

Accesibil egal frumos

Da, fotbalul are nevoie să se modernizeze. Nu are nevoie însă să devină mai complicat decât a fost la origini. Nu doar frumusețea, ci și accesibilitatea au făcut din fotbal cel mai popular sport al planetei.

Vă întreb ca pe niște microbiști greu încercați. Câți dintre noi mai pricep astăzi când este și când nu este henț? Poate nu strica să fi venit și aici, în materie de henț, cu o idee salvatoare dragul nostru Titi. Ca expert, altfel ești ascultat.


Comentarii (20)
1948
1948  •  14 Mai 2023, 13:05

propuneri mai stupide si inutile decat ale acestui "titi" e foarte greu de gasit. Niciuna din ele nu se poate aplica si n ar face altceva decat sa incurce. Mai ales aia cu antijocul,dar si aia cu premierea . De ce sa fii premiat ca ai dat trei goluri. S ar deschide usa catre aranjamente. Tu nu ma poti bate pe mine,dar ai nevoie de un punct sa scapi de retrogradare,asa ca hai sa arnjam un 4-3 .

xipen
xipen  •  14 Mai 2023, 12:11
Postat de username_2 pe 13 Mai 2023, 18:37

Xi Ling Peng, dictator chinez, care-i problema?...ne dăm cu părerea p-aici, io, matale sau Geambașu, e democrație UE...dacă nu era alde Geambașu io n-aș fi știut de propunerile comice ale fostului „speculant” din careul mic...omu TH vrea să complice și mai mult ceva destul de complicat deja de alți „experți”, ceva ce era cîndva simplu și clar, de aici și audiența la masele largi populare...nu găsii altă rimă

UserName, tocmai impotriva tiraniei (si nu a democratiei) celui care se foloseste de pozitia de redactor sportiv la GSP, m-am autosesizat eu. Recunosc, c-am facut-o prea virulent. Sa acuzi un om ca are opinii despre imbunatatirea fotbalului, aproape doborat ca fenomen sportiv, cu rol de “painea saracului” subminat, fara sa analizezi obiectiv propunerile, este condamnabil. Sa acuzi un om din fotbal, din sistem, si ce talent, ce mare fotbalist, fara sa-i analizezi propunerile este IMPARDONABIL. Tu, UserName scrii ca era bine sa avem reguli simple? Da, tu ai dreptate, dar influentele oculte si-au facut aparitia, in timp si jocul a devenit complex/complicat. Dupa cum te percep, urmaresti fotbal, cam de pe la 1978. Cum a castigat Argentina CM? Ai citit, te-ai documentat? Cum a fost desemnata Africa de Sud ca organizatoare CM 2010? Ai citit, te-ai documentat? Cum a castigat Argentina impotriva Angliei, in 1986, in sferturile de finala? Ai vazut? Ai urmarit? UserName, eu pot participa la orice dialog, bazat pe respect si argumente. Opiniile contradictorii au produs progres, mereu. Ti se pare normal, ca redactorul Cristian Geambasu, tace malc, dupa ce a aruncat bolovanul in balta?

itu52
itu52  •  14 Mai 2023, 11:55

De-ale lui Titi, inițial am crezut că-i vorba de Țiți. Țiți Vivilică, un fel de Sucă din poveștile justificative ale marelui Țiriac. Zice Țiți ... ceva, și nu este rău, dar să mai dăm cu peria, să mai dezvoltăm ideile. Bonificația în puncte poate deveni periculoasă. Poate genera suspiciuni când se luptă pentru titlu sau la evitarea retrogradării. Însă, ar fi O.K dacă la 3 goluri s-ar primi un gol. În aceste condiții golaverajul, musai, trebuie să fie primul criteriu de departajare. Și cu celelalte propuneri, cam, la fel - dezbatere și dezvoltare. Deh, o formă de manifestare a ciudatei noastre ..mocrații(de la moacă, că acolo sunt loviți Vivilicii).

Vezi toate comentariile (20)
Comentează
Close