OPINII  »  EDITORIAL

Gh. Tadici la 70 de ani

Articol de - Publicat luni, 28 martie 2022 15:45 / Actualizat luni, 28 martie 2022 15:55

Fără griji, dar cu ceva bani, ca să parafrazăm cunoscutul cântec. Și mai ales fără mustrări de conștiință. De ce le-ar avea dacă e „un creștin cu frică de Dumnezeu“, care “le-a ajutat pe jucătoare să își întemeieze o familie”?

Să lucrăm cu stofa clientului!

Gheorghe Tadici despre Anja Andersen

„Nu am ce discuta cu o lesbiană, nu mă cobor la mintea ei!”

Anja Andersen este campioană olimpică și mondială cu Danemarca, fiind considerată unanim de specialiști una dintre cele mai mari jucătoare din istoria handbalului

Gheorghe Tadici despre Luminița Huțupan, fostul portar al naționalei feminine de handbal

„A câştigat de trei ori Liga Campionilor, dar ea nu a contribuit cu mai nimic. A fost şi ea în lot. E o bucătăreasă cu gura mare”.

Luminița Huțupan a fost desemnată cel mai bun portar din lume din toate timpurile de IHF, Federația Internațională de Handbal

Gheorghe Tadici despre Gabriela Vrabie, „eleva” sa de la Zalău pe care a bruscat-o în timpul unui meci cu Vâlcea.

„Pe imagini s-a văzut că aș fi împins-o, dar ea, de fapt, trecea prin fața mea și eu voiam să mă întorc la joc. (...) Pentru ce se insistă pe faza asta?, mi-a scris Gabriela. Era normal ca dumneavoastră să mă opriți atunci și să-mi atrageți atenția să nu mai persist în greșelile comise până atunci. Asta mi-a scris fata. Ce se dorește de fapt, vrem antrenori-roboți?”

Pentru agresiunea asupra jucătoarei, Gheorghe Tadici a fost suspendat 6 meciuri de campionat și a primit o amendă de 4.000 de lei. Lumea handbalului nostru nu s-a înghesuit însă să se delimiteze de gestul antrenorului.

Gheorghe Tadici despre el însuși

Gh. Tadici la 70 de ani
Gheorghe Tadici, pe vremea când antrena naționala

„Poate că uneori eu am mai exagerat, dar așa au fost caracterul și felul meu de a fi. (...) Cred că am făcut mult bine. În orice caz, spre deosebire de ceea ce uneori mi s-a imputat pe nedrept de către o serie de jucătoare mai mult sau mai puțin dotate la etaj, dar care o duc foarte bine. Pe unele le-am sprijinit să-și întemeieze o familie în mod direct, o duc bine și o vor mai duce cât vor mai fi în activitatea asta.” – Gazeta Sporturilor, 28 martie 2022

Gheorghe Tadici a împlinit 70 de ani zilele trecute, ocazie cu care colegii mei Roxana Fleșeru și Costi Prună au realizat un amplu interviu cu sărbătoritul. Binevenit, oportun, interviul are o calitate aparte. Îi oferă subiectului prilejul să se exprime. Nimic rău printre altele, dimpotrivă, că domnului Tadici îi plac mâncarea tradițională și pălinca de Zalău. Sau că se consideră un naționalist. Problema este că fostul antrenor al naționalei, omul care pregătit România la Mondialul din 2005, când fetele noastre au câștigat argintul, nu are niciun regret.

Nedotate la etaj

Nicio umbră de îndoială. El nu a altoit jucătoare, nu le-a jignit, nu le-a amenințat, nu le-a terorizat. În schimb, le-a ajutat să își întemeieze o familie. Chiar dacă unele nu sunt foarte bine dotate la „etaj”. De-a dreptul înduioșător. Dar vedeți, gura păcătosului adevăr grăiește. Pilda asta că tot se declară un bun creștin dl Tadici.

Te mai și fudulești?

Tadici rămâne un antrenor destoinic și pasionat, unul care își cunoaște meseria, chiar și așa, folosind strategii cam prăfuite. Cât mai contează toate astea însă dacă îți bruschezi și îți beștelești jucătoarele, practicând un macism de esență rural-medievală? Dacă nu doar că nu conștientizezi răul pe care îl faci, ci te mai și fudulești cu bunătatea ta? Implicit, Tadici a răspuns la toate întrebările astea. Simptomatic, lumea handbalului românesc nu l-a repudiat niciodată cu adevărat, așa că putem vorbi despre un tip de complicitate. Simptomatic sau asimptomatic?


Comentarii (12)
right_wing_resistance_romania
right_wing_resistance_romania  •  31 Martie 2022, 07:39

Wow! Ce de rau a facut, Tadici :)) a spus ca nu vorbeste cu o ***, i-a minimalizat rolul Luminitei la trofeele castigate si a impins o jucatoare in timpul meciului. Eu zic sa-l executam public. Nu conteaza ca Hutupan a fost portarul lui de baza. Daca credea ca femeia nu poate, nu era primul portar al nationalei. Geambasu omite ce spune omul, si anume ca le-a ajutat sa-si intemeieze o familie si sa aiba contracte bune. Pai cum? Cristian nu s-a intrebat. Fireste! Omul nu s-a dus cu jucatoarele sa le faca combinatii si nici impresar nu a fost. Din pozitia de selectioner a oferit anumite favoruei jucatoarelor, precum sa le cheme la nationala dupa ce nu s-au antrenat sau fara jocuri in picioare pt ca au nascut sau s-au maritat. Contracte bune? Pai da... ca Romania juca in calificari cu echipa a doua pt ca cele mai bune jucatoare sa-si sudeze locul in echipele din strainatate. Insa de ce sa nu umbrim cariera unui antrenor de ziua sa daca prin redactie zburda feminismul american si political correctness?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

godot
godot  •  29 Martie 2022, 08:30

Antrenor excepțional, care a făcut enorm bine și puțin rău.

fuller
fuller  •  28 Martie 2022, 22:23
Postat de Iacob Constantin pe 28 Martie 2022, 16:24

Ce aveti domnule cu omul ? In afara de oportunismul care va caracterizeaza ce ati facut dvs . concret. Dl. Tadici a dus echipa nationala pe locul 2 in lume

Nu cred ca "scopul scuza mijloacele" e o maniera corecta de a intelege orice sport. Cand ai atatea marturii de la jucatoare valoroase despre Tadici, sa ii mai sustii principiile mi se pare o aberatie. Scopul trebuie sa fie dincolo de medalii, de a forma personalitati care sa creeze o scoala mai departe. Tadici are ochi pentru talente, insa stilul lui grobian risca sa le distruga. Probabil stilul sovietic de a antrena, unde doar rezultatele conteaza, nu oamenii care joaca sa le obtina.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează