OPINII  »  EDITORIAL

Hai să nu dăm mână cu mână!

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 28 iulie 2023 15:47 / Actualizat vineri, 28 iulie 2023 16:07

Propagarea unui gest urât servit ca instrument de luptă împotriva invadatorului. Și semnificațiile scandalului de la Mondialul de scrimă de la Milano în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris

Faptele pe scurt. Ucraineanca Olga Kharlan (am putea bănui rezonabil că numele înainte de ucrainizare era Cârlan?) a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, pe care o învinsese în primul tur al Campionatului Mondialul de scrimă de la Milano. Cunoaștem deja non-gestul de la tenis. De când a început războiul, doamnele Svitolina, Kostiuk sau Iastremska procedează așa după fiecare meci disputat împotriva rivalelor din Rusia și din Belarus.

Simbolistica bate bunul-simț

În absolut și poate că nu doar acolo, a-ți lăsa adversarul cu mâna în aer este o mitocănie. Când au semnat Tratatul de Pace de la Versailles, după Primul Război Mondial, francezii și nemții au dat mâna. Iar acolo rămăseseră milioane de victime pe câmpurile de luptă și alte milioane de schilodiți, nu fusese o luptă care dă mai razant peste fileu. Sau care-i mai tare în fandare. Dar în zilele noastre simbolistica aliniată corectitudinii politice bate bunul-simț elementar. Sportivii ucraineni ar avea totuși la îndemână protestul neechivoc, să refuze să concureze cu rușii și cu bielorușii. Acela ar fi un mesaj cu adevărat puternic. Sau, dacă nu vor să renunțe la gloria sportivă pentru "Slava Ucraini!", să respecte regulile jocului. Aici e aici!

Empatia și mitocănia

Spre deosebire de tenis, unde WTA a parafat ca acceptabil non-salutul, la scrimă regulamentul prevede limpede obligativitatea strângerii de mână la finalul disputei. Iar rusoaica Smirnova știa regulamentul și s-a folosit de el cu încăpățânarea legendarei femei sovietice care chiar lupta cu naziștii. Smirnova a stat răbdătoare pe un scaun în mijlocul arenei timp de 50 de minute, până când arbitrii au declarat-o învingătoare și au descalificat-o pe ucraineanca Kharlan (Cârlan). Motiv pentru principalul consilier al președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, să afirme că "Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie şi este absolut scandaloasă".

Hai să nu dăm mână cu mână!

„Steag neutru”

Miza cea mare sunt însă Jocurile Olimpice de la Paris, din vara anului viitor. Mai e un an până atunci, exclamă președintele CIO, Thomas Bach, care se eschivează (doar a fost și el scrimer!) să precizeze dacă sportivii ruși și belaruși vor fi excluși pur și simplu ori vor putea concura sub steag neutru. Altă aberație de logică acest "steag neutru". Comitetul Internațional Olimpic, chiar forul pe care îl conduce Thomas Bach, a anunțat totuși că Rusia și Belarus nu vor primi invitația de a participa la Jocurile de la Paris sub steag propriu.

Nobilele idealuri

Cum pacea este la fel de probabilă ca sportivii ruși să nu se fi dopat niciodată, după cum federațiile de la Moscova de-abia așteaptă să celebreze propagandistic victoriile din Franța, idem regimul de la Kiev, vom asista mai mult ca sigur la încă o ediție a Jocurilor (după Berlin '36, Moscova '80, Los Angeles '84) departe de nobilele idealuri ale fondatorului Pierre de Coubertin. Care totuși a spus ceva mai mult decât prea popularul "important e să participi, nu să câștigi".

"L'important dans la vie ce n'est point le triomphe, mais le combat, l'essentiel ce n'est pas d'avoir vaincu mais de s'être bien battu." Important în viață nu este musai triumful, ci lupta, esențialul nu este să fi învins, ci să știi că te-ai bătut exemplar. Poate că dacă ar fi trăit astăzi, baronul De Coubertin ar fi susținut și că e frumos să dai mâna cu cel pe care îl accepți adversar. Dacă nu, zic eu, nearistocratic, iei arma în mână și te duci să lupți la Odessa, nu stai la Paris, unde dragul de Gael Monfils tot face pe dădaca. La Svitolina mă gândeam.


Comentarii (156)
xipen
xipen  •  18 August 2023, 08:03
Postat de Dobermannul pe 31 Iulie 2023, 15:10

"1. Inainte de invazia rusa, din februarie 2022, guvernele ucrainiene din perioada 2014-2022, au atacat nemilos zona Dombas, ucigand peste 20,000 de cetateni ucrainieni de etnie rusa. Orasele au fost distruse, femeile, copiii si batranii s-au mutat in subsoluri, barbatii au pus mana pe arme. Sunt materiale informative suficiente pentru documentare; 2. Daca Ukraina era singura in relatia cu Rusia, invazia ar fi durat maximum 5-7 zile. Ukrainieni si rusi sunt frati. Cine uraste rusii, nu stiu cum de iubeste ucrainienii? Cum ii poate deosebi? Iarasi se poate face documentare. 3. Unchiul Sam si Perfidul Albion n-au fost de acord cu reinfratirea celor doua tari si au pus carbuni pe foc, adica vreo 300 miliarde de Euro. Era totul premeditat. Razboiul este o nenorocire, loc unde sunt distruse atatea destine si vieti omenesti. Sa vedem cum se va incheia?" Ce treaba au tezele lui Putin pe care le enumeri tu (Putin pe care comunitatea internationala il considera criminal de razboi, iar Curtea Penala Internationala a emis mandat de arestare pentru el), cu respectul prin sport? A, vrei impreuna cu Geambasu ca victima sa se pupe cu calaul si pledezi teza lui Putin ca in Ucraina are loc un razboi civil in care majoritatea ucrainiana omoara minoritatea rusa? Pai iata ca pana si FIE (cea condusa de un rus), dupa ce a dat cu oistea-in gard a renuntat sa fie insensibila la drama unui popor masacrat la ordinul sceleratului de la Kremlin si v-a lasat singuri pe scena in lumina reflec

Esti un Slab comentator. Am constatat ce IQ redus ai. Mergi in pace dobermanule.

northwestern
northwestern  •  03 August 2023, 00:48
Postat de Karaganda_forever pe 02 August 2023, 17:36

Da ma, nu uita sa proclami victoria din abisurile umilintei unde te-ai aruncat singur comentand pe subiecte cu care n-ai nici o treaba. UNDE AM MAI VAZUT NOI ASTA? Evident, la p(r)ostacii de ferma care presteaza pentru cioban. ASA CEVA... :))

Karagatza, am proclamat victoria bre.

Karaganda_forever
Karaganda_forever  •  02 August 2023, 17:36
Postat de northwestern pe 01 August 2023, 21:40

*** Karagatza. Imi provoci mila, sincer, te las cu obsesiile tale adanci, caci ai putine de spus si multe de aflat. ***. *** Uite, eu iti urez sanatate si noroc.

Da ma, nu uita sa proclami victoria din abisurile umilintei unde te-ai aruncat singur comentand pe subiecte cu care n-ai nici o treaba. UNDE AM MAI VAZUT NOI ASTA? Evident, la p(r)ostacii de ferma care presteaza pentru cioban. ASA CEVA... :))

Vezi toate comentariile (156)
Comentează