OPINII  »  EDITORIAL

Mesajul peste fileu al naționalei de volei a României

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 12 septembrie 2023 15:43 / Actualizat marti, 12 septembrie 2023 15:55

O mână de băieți serioși împreună cu antrenorul lor au arătat că se poate să fim și altfel. Curajoși, demni, orgolioși, inteligenți

În ziua meciului naționalei de fotbal cu Kosovo, ceva despre naționala de volei. Hodoronc-tronc! Dar așa poate mai vedem și unde sunt suporterii aceia mulți care doresc altceva decât golăneala de la fotbal.

Nu însă pentru vreo presupusă audiență-record m-am gândit să scriu ceva despre naționala masculină de volei a României, sfertfinalistă la Campionatul European. O fac din respect pentru munca acelor băieți și a antrenorului lor.

Cine e nebun?

Unii dintre noi, din ce în ce mai puțini, încă se hrănesc din legenda finalelor campionilor europeni la volei dintre Dinamo și Rapid, disputate la București, în pavilionul Romexpo, în sezoanele 1965-1966 și 1966-1967. Neverosimil.

Doar că asta s-a întâmplat în urmă cu peste o jumătate de secol. La fel ca alte sporturi de echipă, voleiul românesc s-a scufundat de ani și ani într-un anonimat accentuat după 1990 de realitatea din teren. Cine e nebun să se apuce de volei, baschet, polo, chiar handbal, atunci când banul gros e la fotbal?

Nu bați Franța din joc de glezne

Nu trebuie să fii nebun, nici niscaiva un excentric, e suficient să vrei și altceva de la viață. Asta presupune disciplină, voință și inteligență.

Adrian Aciobăniței, Bela Bartha, Claudiu Dumitru, Marian Bala, Alexandru Rață, Robert Călin, Daniel Chițigoi, Mircea Peța, Rareș Bălean, Andrei Butnaru, Ștefan Lupu, Carol Kosinski, Roberto Diaconescu, Filip Constantin și antrenorul lor, Sergiu Stancu, e clar că au vrut altceva. Serioși și implicați încă de la imn.

Fără aerul teatral că răstoarnă munții, deși o victorie obținută în fața campioanei olimpice Franța (chiar deja calificată de pe primul loc din grupă în acel moment) nu vine din joc de glezne.

Luptă la câmp deschis, nu cârtițe

Calificarea în sferturile de finală ale Europeanului de volei, răsărită ca un ghiocel după decenii de secetă, a însemnat încă un meci contra Franței. De data asta, avizată și montată. Asta a și fost frumusețea partidei.

România a condus cu 22-20 în primul set și cu 24-22 în al treilea, iar Franța lui Patry și Le Goff s-a strecurat cumva spre învingătoare cu abilitatea și viclenia celui mai puternic, mai experimentat. Exceptând cam jumătate din setul secund, România s-a luptat parte-n parte cu Franța. La câmp deschis, nu construind mușuroaie de cârtiță. Ca la fotbal.

Mesajul peste fileu al naționalei de volei a României
Foto: Raed Krishan (GSP)

Nu suntem mămăligi blege

Te simți reconfortat atunci când îi vezi pe unii dintre ai tăi jucând de la egal la egal cu cei mai buni. Spectaculos, curajos, modern, punând probleme. Minus aerul subaltern al celui dinainte învins.

Deci nu suntem genetic niște mămăligi blege care visăm doar la bani câștigați ușor pentru ca mai apoi, la volanul unei mașini scumpe, să dăm iama printre siliconate. Putem fi și altceva.

Spectacol cu Sergiu Stancu la time-out-uri

Mi-au plăcut atacurile lui Aciobăniței și ale lui Rață, dar mai ales ale lui Bela Bartha. Sunt impresionat de calitatea ridicătorului Claudiu Dumitru și de blocajele lui. Aș revedea oricând time-out-urile antrenorului Sergiu Stancu, cu limbajul lui direct și frust.

Da, au fost și servicii "de rahat", cum a spus Sergiu Stancu, dar tocmai exprimându-se așa știa cum să găsească drumul cel mai scurt către orgoliul jucătorilor. Poate că tipul acesta de mesaj simplu și clar ar putea fi experimentat și de domnii noștri antrenori de fotbal, cu ifosele lor despre tot soiul de tranziții pozitive și negative.

Comentariu de nota 10

În ceasul al 12-lea, TVR și-a luat în serios rolul de post public. Decizia de ultimă oră de a transmite meciul România - Franța a fost un act de normalitate pentru acei compatrioți (încă nu știu audiențele, dar bag mâna-n ecran că nu prea mulți) care și-au dorit să vadă altceva decât peripețiile mediocre ale naționalei de fotbal.

Nu în ultimul rând, îmi mărturisesc admirația pentru comentariul Mihaelei Șelaru. Informată, cunoscătoare, echilibrată, dar nu indiferentă, fără obositoare efuziuni sentimentale, dar transmițând exact cantitatea de emoție care te ține și mai lipit de eveniment. Bravo! 


Comentarii (22)
Simo_e_nevinovata
Simo_e_nevinovata  •  16 Septembrie 2023, 18:10

Draga Dl. Geambasu: scuze ca scriu fara legatura cu articolul dvs dar asta arde mai tare. Dupa ce am citit decizia tribunalului in cazul Halep am decis sa va scriu dvs si altora din media in speranta ca o sa comunicati public precum si aparatorilor lui Halep o bresa majora in decizia negativa a tribunalului. Nu mi-e clar daca au sesizat-o, nu am vazut-o dezbatuta public in GSP sau altundeva; a fost vehiculata in sectiunile de comentarii din GSP. E vorba de faptul ca acuzarea asuma implicit ca o coincidenta ciudata (chiar absurda) s-a intimplat. Din ce scrie in decizie, rezulta ca Halep s-ar fi dopat cu Roxadustat pt o perioada si apoi a inceput sa ia un supliment alimentar care (asa cum au admis, sect. 246) era contaminat EXACT cu Roxadustat!! Ceea ce e f.f. greu de crezut. Sigur, asta asuma ca ea si echipa ei nu sint absolut diabolici sa incerce sa mascheze dopajul in acest fel. Dar si scenariul asta e f. improbabil, pt ca in supliment concentratia e practic de necontrolat, si ar fi riscat sa iasa la controale. Cred ca avocatii ei ar trebui sa prezinte argumentul asta in fata noii instante TAS, nu inteleg cum le-a scapat la instanta unde tocmai au pierdut. Multumesc

Ripensia
Ripensia  •  12 Septembrie 2023, 19:21

Cititi L'Equipe, Gazzetta dello Sport etc., sa vedeti cum acopera fraierii aia toate sporturile cu naturalete, mai ales pe cele olimpice!

brentford
brentford  •  12 Septembrie 2023, 18:24
Postat de tipsy pe 12 Septembrie 2023, 17:45

Suporterii aia multi care doresc altceva decat golaneala de la fotbal nu mai sunt pe gsp, lasati ironiile astea de doi lei. E un public pe care l ati pierdut alegand calea usoara. Cine vrea sa asculte Led Zeppelin sau Queen nu va deschide Taraf Tv.

Corect! Mai sunt totusi destui useri pe forum care critica directia gesepeului spre shaworma cu de toate in loc de ziar de sport. Referitor la meciurile echipe de volei,daca TVR televiza toate meciurile Romaniei de la turneul final sunt convins ca baietii puteau juca sfertul de finala cu sala plina (la Varna),si probabil altul era rezultatul.Au jucat fantastic,dar cu putina presiune pe francezi se putea mai mai mult. Postul public ar trebui sa transmita toate evenimentele sportive de nivel inalt in care sunt angrenati tricolorii (ei si ele),in schimb in grila de programe se difuza o mizerie de film low budget,pana sa achizitioneze drepturile TV pentru Romania-Franta.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează