OPINII  »  EDITORIAL

Școala bătrânească-Școala tinerească. Meci cu prelungiri

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2024 16:57 / Actualizat miercuri, 17 ianuarie 2024 16:57

Polemica Adrian Mutu - Dorinel Munteanu este de fapt o discuție foarte interesantă despre fotbal. Oameni care au cunoscut gloria nu se dezic de metodele antrenorului Oțelului

Adrian Mutu contra Dorinel Munteanu. Sau Dorinel Munteanu contra Mutu. Școala veche sau modernitatea? Rețeta antrenamentului prin nămeți ori metodele moderne – mult antrenament cu minge, mai puțină încărcare fizică și accent pus pe ședințele tactice. 

Aerob (efortul care se obține în antrenamentele de lungă durată, de intensitate medie și mică – alergări pe distanțe lungi, mers rapid) sau anaerob (efortul care presupune intensitate maximă, de scurtă durată, cu antrenamente ce implică forță și viteză). Cum e mai bine? 

Cumva ca să nu obosească fotbalistul peste poate, dar asta nu o spune nimeni în gura mare. Fotbalistul secolului 21 este mai fragil decât cel din secolul 20. Compensează însă prin "medicație", prin noile proceduri de recuperare. Știți la ce mă refer.

Preistorie sunt și antibioticele

Școala bătrânească-Școala tinerească. Meci cu prelungiri

Aceasta este polemica zilelor puține rămase până la startul părții a doua a campionatului. Adrian Mutu și partizanii înnoirii de o parte, Dorinel Munteanu de cealaltă. Nici Dorinel nu e singur. Din acest punct, polemica se transformă în dezbatere. Nu este o ceartă, este o dispută profesională. 

Printre apărătorii metodei Dorinel se numără mari fotbaliști. Nu "foști" mari fotbaliști. Gabi Balint, Helmut Duckadam, nuanțat și Bogdan Stelea. Toți cei amintiți nu pot uita că au ajuns la performanțe inaccesibile acum fotbalului nostru fugind pe pantele munților, prin zăpadă. Sau alergând pe stradă. Sau urcând în fugă scările stadionului. Preistorie, vor exclama mulți. Și antibioticele sunt preistorie, dar încă salvează vieți atunci când medicația naturistă dă faliment.

„Nu era plăcere mai mare!"

Totul a pornit de la imaginile cu jucătorii Oțelului alergând voinicește prin Vatra Dornei, pentru ca mai apoi să intre la antrenamentul cu minge pe un teren cu zăpadă. "Nu era plăcere mai mare decât să mă antrenez în zăpadă", exclamă Gabi Balint privind imaginile cu nostalgie. Bogdan Stelea îl susține. Era o bucurie, zice și "Arnold". 

E clar, vor exclama progresiștii, s-au strâns în jurul lui Dorinel, îl apără. Au fost coechipieri (Stelea), aparțin unor generații apropiate (Balint). Sunt cei care au învățat fotbalul înainte de 1989. Atunci când mergeai în cantonament la Forban sau la Poiana Brașov și făceai 3 antrenamente pe zi. Dure, de îți scuipai plămânii. Primul la 8 dimineața, pe nemâncate. Pe urmă, alergări Poiana-Râșnov și retur, cam 25 de kilometri. 

Ascultați-le amintirile, nu sunt povești de adormit copiii. Poate însă de speriat sensibilii de astăzi, care stau două săptămâni pentru un deget dat peste cap.

Teoria loviturii de stat

Dorinel i-a răspuns încruntat lui Mutu, evocând palmaresul foarte subțire al acestuia în meseria de antrenor. Era clar că aici Mutu este vulnerabil. Excelentă poanta lui Adi cu "nu cred că ne pregătim de o lovitură de stat", apropo de aerul cazon al stagiului de pregătire al Oțelului, dar trebuie să fii prudent când o arunci. Mai ales că tocmai te-ai întors ciufulit după o experiență nereușită la Neftchi Baku. Încă una după Rapid, după Craiova lui Mititelu. După Al Wahda U21, ce incursiune în nimicul meseriei! 

Dorinel arată cu degetul și se apără invocând bugetul care nu i-a permis și o altă abordare. Dar nu se dezice de metoda lui. Îl apără felul în care arată fizic și ca atitudine echipa lui. Care uneori chiar așa se prezintă, cum glumea Mutu. Ca un comando.

Cuvântul specialistului

Cum este totuși mai bine? Tot nu am răspuns la întrebare. Nu cumva în cazul acesta se aplică principiul rabinului – și tu ai dreptate, și tu ai dreptate? Nu teoretizezi fotbalul studiind Talmudul, așa că până la o improbabilă vizită la rabin, aș da cuvântul unui specialist. Un preparator fizic spaniol, om care a lucrat mulți ani pentru Atletico Madrid, înainte de Petrolul. Știți cum arată fizic echipa lui Cholo Simeone, nu trebuie să vă explic.

Fiecare metodă e o metodă suficient de bună dacă pe tine te ajută să câștigi. În final, dacă aceste metode de pregătire te ajută pe tine să-ți atingi obiectivul, cred că sunt, în egală măsură, la fel de valide precum celelalte. Dar întotdeauna învățăm
Carlos Menendez, preparator fizic Petrolul


Comentarii (18)
moshu_cu_ruc.sacul
moshu_cu_ruc.sacul  •  19 Ianuarie 2024, 15:05

Tot așa se face și diferența între jurnaliștii din „Școala veche” și cei din vremurile moderne!

cosmo
cosmo  •  18 Ianuarie 2024, 14:58

Păi hai să ne uităm ce jucatori, ce echipe, ce rezultate am avut cu școala batraneasca și ce avem cu școala tinereasca. Cred că e suficient, nu are rost sa comparam rezultatele de antrenori ale lui Mutu cu ale lui Dorinel, că brili va ieși prea șifonat.

alexalex
alexalex  •  17 Ianuarie 2024, 23:24

Fix așa este cum spune spaniolul,apoi adaptezi antrenamentul,tactica în funcție de jucătorii pe care ii ai la dispoziție ,ce joc cu mingea sa faci daca tu ai in echipa inși care nu știu să lovească corect minge ori sare din ei ca din colțul mesei,și atunci poți compensa asta cu disciplina tactica și capacitate de efort

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close