OPINII  »  EDITORIAL

Ce mai fac niște fete cu rachete

Articol de - Publicat marti, 28 septembrie 2021 23:02 / Actualizat marti, 28 septembrie 2021 23:07

● O frumusețe de tenis a arătat Gabriela Ruse în fața Camilei Giorgi, cap de serie 15 în puternicul turneu de la Chicago. Gabi a răspuns cunoscutului stil „sălbatic” al campioanei de la Montreal, cu un joc inteligent, echilibrat între apărare și atac, rupând ritmul cu stopuri bine puse și forțând o minge în plus peste fileu când era nevoie. 

Susținută de românii din tribune, Elena-Gabriela Ruse a mai urcat o treaptă în ascensiunea ei spre vârful tenisului, începută în această vară, cu victoria de la Hamburg și finala de la Palermo.

● La WTA Astana, în Kazahstan, Jaqueline Cristian a fost dârză și concentrată în meciul greu cu puternica Natalia Vikhlyantseva. Rusoaica posedă servicii bombă și un rever dărâmător. Însă, dacă e silită să lovească din alergare, masivitatea o face mai lentă și greșește. Deși a fost condusă cu 6-4, 4-2, Jaqueline nu s-a descurajat niciun moment, a continuat să aplice planul tactic, mișcându-și adversara, a recuperat mingi ca și pierdute, reușind până la urmă să destabilizeze „mitraliera” rusească. Numai de-ar ține-o!

● Adrian Marcu și-a anunțat intenția de a pune la punct cu Simona Halep un joc mai agresiv al campioanei noastre. Mi se pare cât se poate de logică scurtarea punctelor, pentru acest moment în cariera Simonei, când îi e ceva mai greu să facă jocul de anduranță, cu schimburi lungi. Aici am și eu de zis ceva ce îmi stă de mult pe suflet.

Ce mai fac niște fete cu rachete

Simona e capabilă de joc ofensiv de pe fundul terenului. Să ne amintim ce număr impresionant de winnere a făcut la AOpen și Roland Garros 2018, când, fenomenal, a reușit să fie mai agresivă decât Garbiñe Muguruza! Ce-i lipsește însă din arsenal, și ar putea să o ajute mult, este urmărirea la fileu a mingilor care îi creează avantaj. 

Simona e capabilă să trimită lovituri adânci, tari, în unghi, care scot mult adversara din teren, silind-o să răspundă cu minge moale, plutitoare, mai mult sau mai puțin înaltă. De multe ori, Simona ezită să alerge imediat spre plasă, rămâne pe fund și așteaptă ca mingea semilobată să cadă și s-o mai lovească încă o dată cu dreapta sau reverul, lăsându-i adversarei timp de redresare. 

Or, dacă Simona ar acoperi rapid fileul, ea ar face punctul direct din volé, nu neapărat volé clasic, pe care nu îl stăpânește foarte bine, dar cu drive- volé, la care e foarte bună. Ar câștiga astfel puncte mai repede, mai sigur și cu mai puțin consum de energie. Dixi et salvavi animam meam.

Dar știe Adi Marcu mai bine ce trebuie făcut.

● Emma Răducanu la turneul de la Cluj, împreună cu Simona Halep! O posibilă confruntare în România între cele două stele! Mă întreb doar cum va face față sala clujeană năvalei spectatorilor, că o să fie mai ceva decât la Congresul PNL!...


Comentarii (5)
347655969058390
Ion Popescu  •  29 Septembrie 2021, 19:56

O zi fasta pentru tenisul romanescu. Cinci victorii realizate de Ruse, Cristian, Olaru, Niculescu si Buzarnescu. Succes mai departe !

395169085516796
György Pauli  •  29 Septembrie 2021, 11:16
Postat de Pompiliu Bota pe 29 Septembrie 2021, 06:42

CTP-ul nu are studii de jurnalism, nu a jucat niciodata tenis de camp; se zice ca ar fi inginer in...calculatoare !

Nu doar se zice ci așa și este. De altfel se și vede, chiar dacă nu a studiat jurnalismul, că este un om citit dotat cu o gândire logică ireproșabilă. Pentru un inginer școlit în acea vreme este floare la ureche să devină jurnalist. Este și cazul lui Geambașu. Oare câți jurnaliști cu diplomă au ajuns ingineri??

itu52
itu52  •  29 Septembrie 2021, 10:50

Una dintre cele mai crâncene bătăi, nu ca scor, ca joc, le-a încasat Simona la US Open 2019 în turul 2. Adversar: TAYLOR TOWNSEND, scor final: 6-2, 3-6, 6-7. Un joc care a scos-o din tipare pe Simona, un joc la care nu a avut replică și un joc pe care nu-l va face niciodată. Pentru așa ceva mai trebuie un pic de înălțime și multă finețe la scurte. Vorbim de vârful WTA, nu te apuci la 30 de ani să bătătorești drumuri noi. Știe destul tenis, acum că s-a așezat la casa ei, să dea drumul înțelepciunii și să-și tempereze prima reacție. Schimburi medii, dar bine lucrate. Rar a excelat la retururi timpurii și la rally_uri lungi. Stilul Townsend, Ostapenko și Jabeur o dezavantajează, nu-i convine, nu-i place. De aceea, nu cred că-l poate face. Să-și antreneze fizicul și la lucru, că de altele are cine să se ocupe. Apoi, la vremea pensionării din tenis, va vedea avantajele faptului că s-a născut în România. Țiriac, cu rezultate modeste în tenisul mondial, surclasează financiar vârfurile tenisului și tropăie pe lângă bogații lumii. Și, stă bine merci, în Est. Pentru că nu-i ajunge, o face și pe vulcanul noroios.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează