OPINII  »  EDITORIAL

Munca cu capul

Articol de - Publicat miercuri, 02 iunie 2021 17:12 / Actualizat miercuri, 02 iunie 2021 17:29

Nici nu mai știu de câte ori în ultimii ani m-a întors pe dos Sorana Cîrstea cu căderile ei de concentrare când mi-era lumea mai dragă. Talent mare, știe să lovească, dar nu știe tenis decât cu mingea, nu și cu capul, ziceam.

Acum însă, în fine, sunt bucuros să nu mai zic. Cum vă spuneam încă de la Strasbourg, Sorana a dobândit o anume liniște interioară și încredere în ceea ce face, chiar și când ratează. Jocul ei a devenit mult mai puțin dependent de scor. Își digeră rapid greșelile, fie și cele milimetrice, a evacuat gândul nenorocului, al nedreptății. Nu mai apare autofrustrarea, a crescut considerabil concentrarea.

Așa a reușit o grea și atât de prețioasă victorie asupra stângacei mânace Martina Trevisan, revelație a Roland Garrosului din toamnă. Italianca, bună tacticiană, a băgat zgură în „mitraliera” Soranei începând din setul 2, cu mingi înalte liftate, cu stopuri și recuperări laterale de excepție. L-a câștigat cu 6-3, iar în decisiv a ajuns să conducă cu 3-1, după ce-i făcuse 6 break-uri la rând Soranei.

Munca cu capul
Foto: ImagoImages

Însă atitudinea româncei nu arăta deloc resemnare sau teamă. Calmă, a redus puțin din tăria loviturilor, pentru a nu mai oferi cadouri. A servit mai controlat, s-a așezat în schimburi mai lungi, „înțepând-o” pe Trevisan doar când se ivea prilejul. Martina nu a sesizat sau nu a putut să contracareze această schimbare tactică. Sorana a ajuns să servească pentru meci la 5-4. 

Încurajată din tribune, afișând zâmbetul ei derutant, Trevisan se duce la 15-40, două mingi de break. Netulburată, Sorana egalează. Apoi are minge de meci, pe care o câștigă Trevisan. Încă o minge de meci, pe care o pierde ea, și încă într-un mod care m-a înfiorat: dublă greșeală! Din așa ceva poți să te prăbușești fără drept de apel. Dar Sorana nu era stăpânită de starea „Acum, ori niciodată, dacă n-o iau pe asta, pierd!”. Vedeam pe ea gândul că e pregătită să lupte mai departe, dacă va fi egalată la 5. Și, tocmai de aceea, a rămas inegalabilă!

La sfârșit, nicio manifestare entuziastă, parcă nu credea că se terminase munca de 2 ore și 37 de minute. A stat pe bancă privind în pământ, aproape 1 minut, ca să i se scurgă oboseala din cap…

Ce am văzut la Sorana sper să se întâmple și cu Mihaela Buzărnescu, peste o oră, în fața Serenei Williams.


Comentarii (9)
parpalache
parpalache  •  03 Iunie 2021, 20:16

Eu am vazut ca Sorana nu prea reusea sa puna primul serviciu in teren!Statistica arata ceva de genul...40%!Dar a avut norocul ca adversara a avut acel sindrom al autasiderului!Adica s-a sufocat!Desi nu prea se manifesta ca un autsider!Probabil ca a fost doar oboseala- de a cedat in finalul setului decisiv!Cat despre acea„liniste interioara si incredere in ceeace face”a Soranei...Sa fie la fel ca la Simona?Adica relatia de durata cu un mascul?In cazul de fata, cica Ion Ion Tziriac?Pai in cazul asta solutia pentru salvarea tenisului feminin romanesc este simpla:Armasari,pentru fete!

bodrin
bodrin  •  03 Iunie 2021, 08:21

Speranța moare ultima, parcă așa se spune. Dar, totuși, moare...

3507403945984319
Dan Coman  •  03 Iunie 2021, 05:02

Serena nu e Trevisan, domnule Tudor Popescu. Daria Kasatkina, intr-o usoara revenire de forma, este ocazia perfecta sa vedem daca vorbele dumneavoastra au greutate sau sunt, ca in cazul Simonei Halep, *** de circumstanță! Ca doar n-o sa-mi spuneti ca si pe Halep o banuiti ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează