OPINII  »  EDITORIAL

Trei anomalii de weekend: rasism, obscenitate și un arbitru-politician

Articol de - Publicat duminica, 21 august 2022 21:42 / Actualizat duminica, 21 august 2022 21:46

Etapa a 6-a a Ligii 1 a conținut câteva momente care au oripilat sau au ridicat semne de întrebare privind integritatea competiției: portarul Petrolului a fost actor într-un gest rasist 100%, galeria Rapidului a produs o scenografie scabroasă, în vreme ce "centralul" de la Rapid - UTA sfidează bunul-simț și continuă să arbitreze, deși preocuparea lui numărul 1 a devenit să câștige capital politic sub scutul Alinei Gorghiu și al PNL-ului

S-au înșelat cei care credeau că va fi o etapă plictisitoare din cauza faptului că s-au amânat meciurile în care urmau să evolueze toate cele 3 formații care mai sunt încă prezente în cupele europene. Din păcate, jocurile care s-au disputat pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă au oferit câteva momente despre care e obligatoriu să discutăm. Și, mai ales, să se ia atitudine. Fiindcă scenele sunt de-a dreptul revoltătoare. Sunt 3 situații care au stricat acest debut frumos de campionat, în care fotbalul și-a recâștigat cel mai valoros lucru: publicul.

1. Vâlceanu și odiosul lui strigăt rasist de frustrare

Trei anomalii de weekend: rasism, obscenitate și un arbitru-politician

Meciul FCU Craiova - Petrolul 0-1 a conținut un moment peste care nu doar că nu se poate trece, dar care va trebui să fie urmat de măsuri extreme. 

În minutul 70, oaspeții au trimis mingea afară pentru ca un fotbalist al Craiovei să primească îngrijiri. Apoi, s-a repus de la margine, iar Vlad Achim le-a înapoiat balonul ploieștenilor, trimițându-l spre portarul Vâlceanu. Sidibe însă n-a fost de acord cu gestul de fair-play și a alergat după minge, încercând să intre în posesia ei. N-a reușit, însă gestul său l-a iritat la maximum pe goalkeeper-ul Petrolului. 

Acesta a gesticulat nervos, după care camerele TV au oferit un prim-plan cu el, iar cuvintele i se pot reproduce extrem de clar: "Morții mă-tii să-ți f** de cioară!".

În acest caz nu e nimic de interpretat. Nu e nimic de scuzat. E rasism și Vâlceanu merită să fie sancționat. Și de comisiile FRF, dar și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Dacă Sebastian Colțescu a avut de suferit, măcar la nivel de imagine, pentru ceva ce nici măcar UEFA n-a considerat rasism în decizia finală, atunci portarul Petrolului trebuie să plătească infinit mai mult, fiindcă în cazul lui chiar e vorba despre lucruri care aduc atingere demnității umane. Iar toleranța trebuie să fie zero!

Păcat că un portar de numele căruia se leagă parcursul senzațional al Petrolului în ultimele 4 etape e încă imatur la cei 25 de ani pe care îi are. Și, din greșeală, neatenție sau pur și simplu din frustrare, ajunge să comită o scenă intolerabilă. Și mai grav e că de vineri seară până acum, n-am văzut nici jumătate de reacție din partea lui. Scuzele nu l-ar fi ajutat să scape nepedepsit, dar ne-ar fi făcut pe noi să credem că a realizat tâmpenia pe care a făcut-o.

2. O scenografie scârboasă în Giulești

Ce atmosferă frumoasă la Rapid - UTA! Tribune pline, spectatori exuberanți, cântece, încurajări, prim-planuri multe la TV cu copii bucurându-se la golul lui Morais. Totul a fost însă stricat de o scenografie absolut scabroasă a galeriei giuleștene, afișată din startul reprizei secunde. Deși e scârboasă și de neprivit, o reproducem, cu scuzele de rigoare pentru public, tocmai pentru a se înțelege cât de mare este derapajul. Dar și pentru că așa ceva nu poate fi tolerat. Telespectatorii nu au văzut acest mesaj obscen, transmisia TV cenzurând peluza rapidistă în acele momente.

Trei anomalii de weekend: rasism, obscenitate și un arbitru-politician

Faptul că nu s-a văzut la TV nu înseamnă că nu s-a întâmplat. Iar lipsa imaginilor live nu poate acoperi culpa suporterilor din Giulești. În urmă cu mai bine de 10 ani, galeria FCSB-ului a afișat un mesaj asemănător, cu o jignire incalificabilă la adresa maghiarilor, motiv pentru care UEFA nici n-a stat la discuții: a închis tribunele din Ghencea pentru două meciuri și a aplicat o amendă de 50.000 de euro. Acum două săptămâni, pentru un steag interpretat exagerat de către un observator bosniac, FCSB s-a ales cu încă o peluză închisă și cu alți 50.000 penalizare. Nici Sepsi n-a scăpat, tot o amendă uriașă pentru că cineva a asemănat în mod eronat un gest din finalul unui cântec intonat de fani pe stadion cu un salut nazist.

De această dată, n-avem nimic de interpretat greșit. E vorba despre o scenografie oribilă, pentru care Rapid trebuie să plătească! Iar FRF e obligată, dacă nu are alte interese, să aplice sancțiuni dure. Una e să salutăm revenirea oamenilor pe stadioane și să avem satisfacția unor meciuri disputate într-o atmosferă deosebită și cu totul altceva e să sacrificăm orice formă de civilizație și de bun-simț în numele unor tribune populate. Fiindcă dacă vom ajunge să facem așa ceva, atunci arenele se vor transforma în jungle, unde oamenii vor fi devorați de animale.

3. Un "central" politician, iată o premieră neagră a arbitrajului românesc!

Pe 4 iunie, GSP publica știrea că un arbitru din Liga 1 s-a înscris în PNL. Numele lui: Iulian Călin. "Va fi cel mai puternic candidat", anunțau șefii PNL, cu trimitere la faptul că are ca obiectiv să câștige postul de primar în orașul Ștefănești. Am crezut atunci, mai ales că momentul înscrierii în partid a fost anunțat cu o fotografie de colecție lângă Alina Gorghiu, că arbitrul va deveni istorie pentru Liga 1.

Trei anomalii de weekend: rasism, obscenitate și un arbitru-politician

Surpriză însă, CCA a continuat să-l delege în acest sezon, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Călin a fost și sâmbătă la Rapid - UTA 1-0, unde a avut o prestație slabă. Dar nu neapărat despre modul în care a arbitrat, ci despre un principiu e cazul să discutăm. Un arbitru, care e în teorie cel mai imparțial și echidistant personaj din fotbal, s-a înscris oficial într-un partid politic, într-un moment în care conexiunile politicului în fotbal sunt mai mari ca niciodată.

N-ai cum pe parcursul săptămânii să te afișezi cu Alina Gorghiu la diverse acțiuni de imagine în favoarea PNL-ului, iar la final de săptămână să mai fii credibil atunci când arbitrezi o echipă care e dependentă fie de fondurile unui primar din același partid cu tine, fie ale unui edil cu care ești acum rival și pe care îl privești ca pe un adversar. E ca și cum unui judecător i s-ar permite să facă parte dintr-un partid politic. Arbitrii ar trebui să aibă fix același statut, fiindcă domeniu mai viciat de corupție decât în politică nu se poate găsi. Și nu e doar cazul României. La fel de ciudat e faptul că, deși FIFA și UEFA interzic cu desăvârșire amestecul politicului în fotbal, regulamentul arbitrilor permite acestora să interfereze cu politica!

Oricum, arbitrii români nu aveau o imagine prea bună. Condamnările unor foști șefi de CCA, produse în urmă cu câțiva ani, au zdruncinat serios integritatea acestei bresle. Fix de un arbitru coleg de partid cu Rareș Bogdan, Florin Câțu, Raluca Turcan și Alina Gorghiu avea nevoie. Ca să se compromită definitiv!


Comentarii (107)
mircea89fzr
mircea89fzr  •  22 August 2023, 04:23
Postat de dobrin pe 22 August 2022, 17:14

Manelizarea Romaniei e chiar mai daunatoare ca celelalte potentiale probleme.

Dacă pentru dvs. manelizarea României e o problemă la fel de mare ca nazismul sau rasismul, spune totul despre câtă aplecare spre istorie aveți. Iar cine nu cunoaște istoria, e condamnat să o repete.

naxxar
naxxar  •  22 August 2022, 21:31

Până acum, îi ridicați în slăvi pe fanii FC R pentru coregrafii, atmosferă, bla bla. Acum v-ați adus aminte că dau cu bâta în baltă constant.

legionarul_64rapid
legionarul_64rapid  •  22 August 2022, 17:43

Bă tu ești în conflict de interese și trebuie să fii dat afară din jurnalism. In primul rând ca suporter fcsb nu ar trebui sa faci emisiuni deoarece s-a dovedit că nu poți fi imparțial. În al doilea rând pe tine cine te suspendă pentru minciunile spuse în direct la tv cu nesimțire ? Și în al treilea rând de cate ori ai luat atitudine la scandările rasiste ale galeriilor fcsb , steaua , dinamo , cele două craiove , petrolul ,uta , farul etc ? Afară din presă dan udrea !

Vezi toate comentariile (107)
Comentează
Close