OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Como no te voy a querer?

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat joi, 05 mai 2022 22:53 / Actualizat vineri, 06 mai 2022 00:31

„Cum să nu te iubesc?” („Como no te voy a querer?”), se întreabă fanii lui Real Madrid într-unul dintre cele mai frumoase cântece. Chiar așa. Cum să nu te îndrăgostești când vezi astfel de meciuri? Imposibil.

Dar care e secretul acestei echipe fabuloase?

„Diferența este că jucătorii lui Real Madrid sunt fani ai clubului”, spunea un suporter al Realului, explicând astfel ce-i separă pe fotbaliștii săi de toate echipele mari întâlnite în Ligă sezonul acesta. Dacă ne uităm pe listă, echipele eliminate de madrileni, create și întreținute mai mult sau mai puțin artificial, pot fi argumente serioase. 

Deci secretele sunt mai multe și poartă numere și nume pe spate. Secretele sunt și în tribună, acolo unde suporterii reușesc să transfere către fotbaliști curajul și nebunia lor.

Câteva momente de aseară ne arată exact de ce s-a ajuns aici și, mai ales, de ce nu e o întâmplare: pentru că vestiarul lui Real Madrid e o fortăreață, iar conexiunea cu suporterii e unică.

1. „Cei care-l cunosc pe Rodrygo știu că a sărbătorit ca un nebun după golul lui Ramos cu Atletico, din minutul 92:48”, a povestit la Radio Marca jurnalistul Mario Cortegana, după meci. Ce a însemnat pentru brazilian „dubla” cu City? „Dumnezeu s-a uitat la mine și mi-a zis: «Azi e ziua ta»”, a spus Rodrygo după meci, vizibil emoționat.

2. Militao a plâns pe bancă în prelungiri, nu din cauza accidentării, ci datorită emoției prea puternice și posibilității tot mai concrete de a juca o finală de Liga Campionilor cu Real Madrid.

Como no te voy a querer?

3. Ancelotti i-a numit pe jucători „prietenii mei”, când a explicat celebra fotografie cu trabucul: „Nu fumez, doar am făcut o poză cu prietenii mei. Da, fotbaliștii mei sunt prietenii mei”.

Como no te voy a querer?

Veteranos y noveles

4. Lideri cu o experiență uriașă, lui Marcelo și lui Kroos li s-a cerut părerea în privința schimbărilor din prelungiri. „Asta îl descrie perfect pe Carlo Ancelotti”, a spus germanul.

Como no te voy a querer?

5. Prietenia nu se cumpără. Incredibila familie creată în vestiar, „veteranos y noveles”, veterani și novici, cum spune imnul clubului, toți au pus umărul, inima și sudoarea pentru a duce Realul într-o nouă finală de Ligă a Campionilor.

6. 150.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a încuraja echipa pe traseul spre stadion. Nu toți au avut bilet pe „Bernabeu”. Au vrut doar să-și arate susținerea și să le transmită protagoniștilor bucuria și încrederea pe care le simțeau: „Nimeni nu a înțeles de ce ne bucuram după 3-4 la Manchester. Noi știam de ce”.

7. Benzema i-a oferit lui Rodrygo șansa de a executa penalty-ul, pentru a face tripla. „Bați? Vrei?”. A fost refuzat de brazilian, care a recunoscut ierarhia și l-a lăsat pe Karim să transforme lovitura decisivă.

Como no te voy a querer?

8. Valeria, fetița care a plâns în hohote pe „Bernabeu”, după calificarea echipei sale favorite în finală.

9. O suporteră nu s-a putut uita la penalty-ul executat de Benzema. 

E ok, nici Carvajal nu a fost suficient de tare pentru asta.

10. „Îți mulțumesc că m-ai adus aici, Presi”, i-a spus Ancelotti președintelui Florentino Perez după meci. Carlo, tot mai aproape de o retragere glorioasă în viața tihnită pe care și-o dorește alături de familie, apreciază a doua oportunitate de a antrena cea mai mare echipă din cariera sa senzațională.

11. Fericirea e la fel de mare în tribunele și pe gazonul de pe „Bernabeu”, precum pe străzi și în case. Succesul echipei favorite e identic, lacrimile de bucurie sunt aceleași la orice distanță.

12. Poza de la final nu era completă fără Alaba. Venit de nici un an la Madrid, austriacul e deja exponențial în vestiar. A fost chemat și așteptat de colegi, pentru a participa la fotografia de grup. 

13. Hazard, un fail până acum la Real Madrid ca fotbalist, e și el parte integrantă a vestiarului, indiferent cât joacă, și e tratat ca atare:

14. Marcelo și Mariano au prevăzut rezultatul partidei și l-au scris înainte de meci pe hârtie. Asta spune totul despre încrederea din vestiar și atitudinea care i-a propulsat în ultimul act.

Como no te voy a querer?

15. Real Madrid e o familie și la propriu. Îmbrățișarea dintre Carlo și Davide, tată și fiu, „principal” și „secund”, a impresionat pe toată lumea. 4 mai era ziua de naștere a mamei lui Davide, decedată anul trecut. Un moment dureros și special, în același timp, pentru familia Ancelotti.

Tot la categoria „secunzi” au fost incluși și jucătorii de pe bancă, în prelungiri, care au dat indicații peste indicații și au trăit meciul la intensitate maximă.

„90 minuti en el Bernabéu son molto longo” - Juanito

Deci... noroc? Noroc poate fi o dată, de două ori. Dar de „n” ori în istorie nu mai poate fi noroc. E pur și simplu ADN-ul acestui club magnific. Singurul „noroc” legat de Real Madrid este al fanilor. Chiar e un adevărat noroc să ții cu această echipă grandioasă, ieșită din orice tipare, regina absolută a Ligii Campionilor, a revenirilor absurde și a serilor magice.

Când nici nu mai știi la ce să te aștepți, când aproape că nu mai ai speranță, când șansele acordate de specialiști în minutul 89 sunt de 1% pentru Real și 99% pentru City, când Real e condusă într-o dublă manșă timp de 178 de minute... 

Como no te voy a querer?

Cifre și statistici care nu înseamnă NIMIC, NIMIC, NIMIC. Pentru că le calcă în picioare jucători pentru care un minut e o eternitate. „Avem timp!”. 2 goluri în 80 de secunde și o luăm de la capăt. Oameni care aleargă în minutul 115 ca și cum ar fi minutul 1 (mă uit la tine, Fede Valverde). Fotbaliști care au visat dintotdeauna să îmbrace tricoul alb și asta se vede cu ochiul liber. Pentru ei, Real Madrid e un sentiment, emoție pură. Acesta e marele secret, pe care, de fapt, îl știe toată lumea. Doar că nu-l poate imita. Pentru că Real Madrid e un club nepereche.

„Fotbal, prieteni. În fotbal, ca și în viață, nu există noroc. Ori domini jocul, ori te domină el pe tine” 
Dani Alves, după calificarea Realului


Comentarii (26)
1240187572730378
Ionel Vancea  •  08 Mai 2022, 03:55

Ar fi așa dacă nu ar fi furaciunile oribile cu Juventus și Bayern Munchen din anii precedenți, două cu fiecare dintre acestea. Anul acesta merită Real să câștige și poate karma își face apariția și le dă peste bot cum le-au dat și ei altora cu arbitraj grețos: să pierzi când meriți să câștigi!

valserg
valserg  •  07 Mai 2022, 19:02

Chiar asa...cum ar fi un gsp scris de Ioana Mihalcea, Radu Naum, CTP, Radu Cosasu, Catalin Striblea, chiar si Geambasu (cand nu scrie cu rautate si atacuri nejustificate la persoana) si altii asemenea ( ha, ha... care ??) ... ?

balotelli
balotelli  •  07 Mai 2022, 12:51
Postat de Tibor Szoltan pe 07 Mai 2022, 09:44

Cel mai frumos articol din presa sportiva citit de mine in ultimii 30 de ani! Fara partizanat pro fe ce se be, fara minimalizarea eforturilor / calității jucatorilor Universitatii Craiova! Dor emoție! Pura! Felicitari autoarei! Am citit si mi s-a facut pielea de găina pe mine! Put si simplu nu imi vine sa cred ca exista asa jurnalism!!!

Ai mai jos un articol marca Gsp, care pentru unii rivalizează cu acesta: "Hala Madrid!” » Poza necenzurată postată de fosta lui Alexis Sanchez, după victoria lui Real Madrid". Dă click pe galeria foto și vei descoperi frumusețea fotbalului, unanim apreciată de adevărații gazetari. Vorba d-rei Ioana: "emoție pură - marele secret" al unui jurnalism de succes. „Como no te voy a querer?” Te quiero, Ioana. Dacă ai scrie numai tu pe Gsp, cu Cătălin Oprișan, sportul ar fi mult mai adevărat.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează