OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Motivul

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat miercuri, 08 decembrie 2021 20:38 / Actualizat miercuri, 08 decembrie 2021 21:18

Marcelo Gallardo, 45 de ani, cel mai galonat antrenor din istoria lui River Plate, cu care avem onoarea de a fi contemporani, a anunțat că rămâne în Argentina „cel puțin încă un an”.

„El Muñeco”, de departe cel mai bun transfer al lui River Plate pentru noul sezon, va primi un buget de achiziții ridicat, dar cel mai probabil va rămâne fără vedeta Julian Alvarez, care va pleca în Europa din ianuarie.

Gurile rele spun că prelungirea e doar un pretext pentru a strecura în contract clauze financiare, de care să beneficieze și clubul, și antrenorul, atunci când totuși va pleca. Dorit de echipe importante din Europa, dar și de naționala Uruguayului și de clubul brazilian Flamengo, e clar că nu ducea lipsă de oferte.

Totuși, propun să alegem să vedem partea romantică a situației. Mai exact, motivul pentru care a hotărât să anunțe fix azi decizia luată, care a fost sărbătorită ca un titlu de fanii lui River, proaspăta campioană a Argentinei, după 7 ani de așteptare:

„Vreau ca oamenii să se bucure de ziua de 9 decembrie în pace”, a explicat Gallardo.

Ce aniversează fanii lui River pe 9 decembrie? În 2018, a avut loc la Madrid returul unei finale atipice, dar fabuloase, de Copa Libertadores, între River Plate și Boca Juniors. Echipa lui Gallardo s-a impus cu 3-1 (2-2 în tur) în fața marii rivale.

Marcelo Gallardo, un antrenor diferit

Acum, tehnicianului argentinian i se sugerase să facă anunțul peste o zi sau două, dar a refuzat: „Mi s-a părut logic ca mâine să fie o sărbătoare a fanilor, fără să aștepte vreun anunț. Am vrut să dezvălui totul și să nu mai stau 24 de ore. Vreau ca oamenii să se bucure de aniversare. Nu vreau să existe nimic care să le influențeze fericirea”.

Într-o lume a fotbalului în care ofertele sunt folosite de unii antrenori aproape ca un șantaj, Gallardo face notă discordantă. „Nu vreau să generez niciun tip de incertitudine”.

Motivul

Un gest simplu, dar de o sensibilitate uriașă, al unui tehnician timid, sincer, amuzant și genial, care a câștigat tot ce se putea și pentru continuitatea căruia s-au compus cântece și scandări, s-au făcut campanii și s-au inventat metafore.

„Olelé, olalá, Gallardo es de River, de River no se va” („Gallardo e al lui River și de la River nu va pleca”) a fost unul dintre cele mai populare cântece, care s-a auzit la fiecare meci de pe Monumental. Azi s-a cântat pe străzile din Buenos Aires și la baza de pregătire a echipei, unde suporterii au mers în număr mare, deoarece au crezut că Gallardo susține o conferință de presă în care va anunța că pleacă.

„N-am negociat cu nimeni, n-aș face-o niciodată cât timp sunt sub contract cu River. Au venit propuneri, am mulțumit pentru interes și am refuzat. Am ajuns spre finalul contractului și nici acum nu vreau să negociez cu nimeni. Ieri a fost un declic. Am simțit că vreau să rămân. Aleg să continui aici” au fost cuvintele care au declanșat bucuria.

„Nimic din ce aș putea spune nu se poate măsura cu dragostea pe care mi-au arătat-o oamenii în tot acest timp. Tot ce pot face e să garantez că voi continua să muncesc la fel ca până acum. Acest moment are o valoare uriașă și îl simt al meu. Sper ca oamenii să stea liniștiți acum că știu că voi continua” 
Marcelo Gallardo

„Oamenii trebuie să continue să creadă, pentru că au în ce”

După meciul tur cu Gremio, din semifinalele Copa Libertadores 2018, pierdut cu 0-1, Gallardo a rostit o frază devenită un adevărat slogan: „Oamenii trebuie să continue să creadă, pentru că au în ce”. La o săptămână distanță, River învingea în retur și se califica în de-acum celebra finală cu Boca. Marcă înregistrată Gallardo. Nu doar fraza, ci și mesajul din spatele ei, care a fost folosit inclusiv azi de River Plate, ca simbol al continuității: „Aleg să continui să cred”.

6antrenori a rulat Boca Juniors din 2014, când Gallardo a preluat River, până azi

13trofee a luat Gallardo cu River, în 7 ani


Comentarii (9)
jooferenc1907
jooferenc1907  •  10 Decembrie 2021, 12:12

Un articol foarte bun! Scrieti mai des, stimata doamna!

valserg
valserg  •  09 Decembrie 2021, 18:11

Articolul este o mostra de jurnalism sportiv adevarat. Nu can-can, nu barfe de doi bani cu fcsb sau cfr, nu atacurile gratuite la vreo echipa sau antrenor, nu platitudinile "maestrilor" expirati. Pacat ca autoarea publica asa de rar in gsp.

belane
belane  •  09 Decembrie 2021, 11:34
Postat de dakesis pe 08 Decembrie 2021, 22:10

Foarte bine scris. Ioana e singurul ziarist de sport din redactie. Ceilalti mai mult colindatori ***

Tot doamna/domnisoara Mihalcea este citez : "În prezent este editor online, moderator de comentarii pe toate platformele GSP..."...e posibil ca multe dintre comentariile sterse sau cenzurate in totalitate si nu pentru cuvinte vulgare...mie mi s-a intamplat sa-mi fie sterse comentarii care de pilda criticau GSP-ul pentru ipocrizie - sa vina chiar din directia dansei iar asta cam spune multe despre ce tip de jurnalist este cu adevarat. Articolul a fost bun si ma bucur c-a abordat si subiecte din zone f. putin stiute de microbistii de la noi dar sa nu exageram cu laudele.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează