OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

„Ne pleacă Zidane”

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2021 22:30 / Actualizat luni, 31 mai 2021 23:49

Când s-a retras din impresionanta carieră de jucător, Zinedine Zidane a fost primit la ultimul meci pe „Bernabeu” cu aplauze, lacrimi și multe bannere emoționante. Poate cel mai frumos a fost unul simplu, scris stângaci, cu spray pe un cearșaf alb: „Arbitrule, nu fluiera finalul, pentru că ne pleacă Zidane”.

Zidane a știut mereu când e momentul să spună „Gata!”.

Scrisoarea lui, publicată azi în AS, nu ar trebui să fie o surpriză. Presa spaniolă spune că sunt lucruri pe care i le-a transmis chiar el direct lui Florentino Perez, când a decis să plece. Sunt motivele pentru care a plecat și prima dată, dar a revenit, așa cum facem de multe ori în viață, sperând că lucrurile vor fi diferite. Însă acum a ținut neapărat să le facă și publice.

Jose Mourinho, la vremea lui, l-a arătat cu degetul pe Jorge Valdano. Acum, principalele ținte ale lui Zizou nu au fost nominalizate. Nenumiți, dar nu necunoscuți. În prin plan sunt mâna dreaptă a lui Florentino Perez, Jose Angel Sanchez, și directorul de comunicare, Antonio Galeano. În plan secund, apropiații acestora, impresari, angajați, jurnaliști. Toți au contribuit la războiul intern.

„Ne pleacă Zidane”
„Arbitrule, nu fluiera finalul, pentru că ne pleacă Zidane”.

Zidane a vrut un proiect pe termen lung la Real Madrid și a fost refuzat. Perez - „presi” pe care Zizou a ținut să specifice că-l apreciază - nu l-a susținut public, iar oamenii din jurul președintelui i-au făcut atmosferă negativă în presă, determinându-l să renunțe.

S-a văzut cu ochiul liber că nu i s-au adus jucători, ba chiar i s-au luat, și că, în multe momente, din cauza absențelor și accidentărilor, fanii se întrebau ce experimente, ce sistem, ce scheme, ce posturi va mai inventa Zidane pentru jucătorii rămași. A găsit aproape de fiecare dată soluții. În campionatul 2020-2021 nu a jucat niciodată cu aceeași echipă de start două meciuri la rând, o provocare pe care și-a asumat-o. Nu se mai întâmplase de 20 de ani la club.

S-a văzut și că nu a fost susținut public de conducere, zvonurile despre plecarea sa nu doar că au fost lăsate să se multiplice liniștite, dar au fost și încurajate din culise, după cum a spus chiar ZZ.

Dacă până și Zidane, unul dintre cei mai calmi antrenori, a ajuns la limită, atunci cine ar putea supraviețui unei situații similare la Real Madrid? Dacă gigantul Zidane nu beneficiază de toate condițiile, de ajutor și de încredere, se simte trădat, nerespectat și nesusținut, ce speranțe sunt pentru antrenorii obișnuiți?

Zidane, omul care a transformat în realitate visuri utopice de suporteri - cum ar fi irealele trei Ligi consecutive, a vrut ca fanii să știe că a plecat pentru că nu s-au făcut eforturi să rămână, nu pentru că nu iubește clubul.

„Am avut onoarea de a fi jucător și antrenor al celui mai mare club din istorie. Dar înainte de toate sunt un suporter al lui Real Madrid. Am simțit mereu că e ceva special între mine și fani. Voi fi mereu unul dintre voi” 
Zinedine Zidane

Pe lista pentru a prelua echipa e și numele lui Raul Gonzalez, o altă legendă, care a plecat de la club forțat de împrejurări și nu a primit respectul pe care îl merita. Ce ne face să credem că acum va fi altfel?

„Ne pleacă” iar Zidane. Dar, de data asta, fluierul final a venit din interiorul clubului.

236de meciuri are Zidane la Real Madrid, al doilea în topul antrenorilor all time, după Miguel Munoz (605). ZZ are 172 de victorii, 55 de egaluri și 36 de înfrângeri

11trofee are Zidane cu Real Madrid, dintre care 3 Ligi ale Campionilor consecutive, performanță fără egal

„Zidane ne-a arătat că poți să nu câștigi nimic la Real Madrid într-un sezon și să nu mori. Dar nu și în viziunea clubului. Suporterii au acceptat eșecul, pentru că s-a luptat până în ultima clipă cu o echipă fără întăriri notabile, afectată de pandemie. Dar Zidane nu e surd, știe ce se discută pe holuri. Plecarea lui poate distruge această pace fragilă pe care a adus-o la Madrid de două ori” 
Luis Nieto, jurnalist AS

„O scrisoare de bun gust. Trebuie să citim printre rânduri. E un mare «madridista». A reprezentat clubul cu eleganță și în cea mai bună manieră posibilă”
Vicente del Bosque, ex-antrenor Real Madrid

„Zidane s-a săturat de oamenii cu două fețe din club, conștient că e criticat din interior” 
Antonio Romero, jurnalist Cadena SER

„Minunată scrisoarea lui Zidane. Fără jumătăți de măsură și detaliată. Nu lasă nimic neatins și se exprimă complet liber. E un exercițiu de apartenență și respect pentru socios. Un mesaj curajos și sincer”
Martin Ainstein, jurnalist ESPN


Comentarii (3)
dodo001
dodo001  •  01 Iunie 2021, 14:07

Clasă ! Felicitari pentru editorial!

cky33
cky33  •  01 Iunie 2021, 09:14

Ce vad ca se uita e ca Zidane a fost mereu încăpățânat si a îndepărtat jucători f.buni: hakimi, hernandez, ceballos, odegaard sunt doar câțiva. Plus forțare Mariano in loc de Bale sau James. Asensio si Isco folositi aiurea ca si posturi etc. Zidane nu a fost fara pata la real.

palominocreek
palominocreek  •  01 Iunie 2021, 06:41

Bravo! Scrii mai frumos și mai relevant decât ultra mega "specialistul" Niculescu, care nu discuta decât despre "fotbalul mare, fotbalul care contează "

Vezi toate comentariile (3)
Comentează