OPINII  »  ARBITRAJ

Apă de ploaie

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 12 decembrie 2021 15:49 / Actualizat duminica, 12 decembrie 2021 17:27

„Recitalul” arbitrilor a continuat și în acest week-end, când s-a bătut recordul de 75 de greșeli consemnat în primele 18 etape ale actualei ediții. Campionul erorilor s-a numit de data asta Horia Mladinovici, recidivist după gafele din recentele partide U Craiova 1948 - Gaz Metan și Rapid - Mioveni.

Sâmbătă, oficiind la Voluntari - Universitatea Craiova, „centralul” bucureștean le-a refuzat mai întâi un penalty gazdelor, când Screciu l-a „secerat” pe Rață în minutul 6. Apoi și oaspeților, fază în care Meleke, deși fără să vrea, l-a călcat din spate pe Bălașa (55). Nu numai atât. Conform regulamentului, HM era dator să-l elimine pe Meleke în minutul 27, ba chiar, în 73, și pe I. Gheorghe, autorul unui fault grosolan la Vlădoiu.

Nu s-a pus problema, cum s-a străduit să-l apere Liviu Ciobotariu (căruia i se cuvin felicitări pentru ascensiunea formației ilfovene), că Mladinovici obișnuiește să lase jocul mai liber. De fapt, acesta trebuia să-i arate „roșu” lui Meleke în minutul 27, când ivorianul a sărit cu ambele picioare, criminal, asupra lui Baiaram.

 Într-adevăr, n-a apucat să-l rupă pe craiovean. L-a scăpat! Dar intrarea lui Meleke trebuia să-i aducă eliminarea directă, deoarece se pedepsește și intenția. Inclusiv aceea de a-ți intimida adversarul, de a-i transmite cine-i „jupânul”!

Lărgind cadrul discuției, observăm că-i cam vraiște în sectorul delegărilor. Că nu există nicio logică ori ea e strâmbă. Spre a ilustra, mă voi rezuma la două exemple, alese de pe o listă mai lungă.

De pildă, conducând întâlnirea Botoșani - Voluntari din etapa 17, Radu Petrescu i-a înfuriat pe moldoveni în clipa în care, în loc să fluiere faultul făcut de Droppa asupra lui Târcoveanu în careu, el a decis simulare, deci cartonaș galben. Iar ulterior, pentru al doilea avertisment, l-a și eliminat pe botoșănean. Conform patronului Valeriu Iftime, membrii CCA au constatat că Târcoveanu n-a simulat, dar degeaba, jucătorul a rămas suspendat!

Urmarea? RP a primit delegare imediat, în etapa 18, când a stricat meciul dintre Chindia și CFR. Pe parcursul căruia a validat golul lui Omrani (unicul al partidei) marcat după hențul lui V. Costache și nu i-a acordat campioanei două lovituri de la 11 metri. La Graovac și la Omrani.

La fel de rău a încurcat borcanele și asistentul Mircea Orbuleț. După ce a ajutat-o pe FCSB să câștige cu UTA în etapa 18, nesesizând că Dumiter a ieșit cu mingea din teren înaintea hențului lui Medimorec care a dus la penalty-ul transformat de Fl. Tănase pentru 2-1, cum credeți că a fost pedepsit Orbuleț? Drastic, cu trimiterea la meciul Rapid-FC Argeș din etapa 19!

Cu care prilej, spre a-și mai spăla din păcate, n-a văzut, la 0-0, că balonul a depășit cu întreaga circumferință linia porții piteștene. Reluările TV vor demonstra, fără putință de tăgadă, că trebuia semnalizat gol.

Nu mai insist. Cred însă că, printre alte argumente, aceste delegări ale lui Petrescu și Orbuleț dovedesc că „fluierașii” noștri sunt slabi, dar și puțini. În paralel, că e o bazaconie, o minciună, pretenția CCA că Vassaras et Comp. nu mai prididesc descoperind, crescând și lansând arbitri valoroși. Cu tot respectul, strategia CCA nu-i altceva decât apă de ploaie. Iar consecințele ei, jenante, sunt imposibil de ascuns.


Comentarii (16)
1626497344230564
Nicolae Grecu  •  13 Decembrie 2021, 11:10

Exact selecționer de 74 de ani ne lipsește. Turcia ne spune ceva?

crilin
crilin  •  13 Decembrie 2021, 11:06

Arbitrajele proaste (uneori dubioase) şi arbitrii incompetenți (uneori rău intenționați) sunt oglinda conducătorilor de cluburi, de federație sau de ligă. Până şi un patron ca cel de la Sherif Tiraspol (un personaj dubios şi foarte probabil mafiot) ar dori introducerea VAR şi arbitraje cât de cât corecte, dacă clubul lui ar primi invitaţie să participe în liga 1 *casa pariurilor. Patronul de la Sherif Tiraspol le dă clasă subspeciilor de patroni antifotbal de la Cfr, Fcsb, Universități, Dinamo, Voluntari, Botoşani, etc. Subspeciile de tip mafiot de genul varga-ilii, becalieni, rotari, mititei, badea-lieni, etc...ar fi cu uşurință dominați (puşi cu botul pe labe) de patronul de la Sherif Tiraspol.

1223953254372879
Alexandru Cristian Vasile-Bugarin  •  13 Decembrie 2021, 10:18

Poate nu degeaba il cheama Orbulet!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează