OPINII  »  EDITORIAL

Atac la Messi

Articol de - Publicat joi, 04 mai 2023 15:10 / Actualizat joi, 04 mai 2023 16:25

Începutul poveștii e arhicunoscut. Reproșându-i starului argentinian că a plecat în Arabia Saudită fără acordul clubului, asta după ce antrenorul Galtier a anulat zilele libere promise și i-a chemat pe jucători la pregătire, PSG l-a suspendat pe Leo Messi pentru două săptămâni și l-a amendat, pentru insubordonare, cu 1,5 milioane de euro.

N-a surprins atât duritatea sancțiunii, câd rapiditatea cu care a fost luată. Făcută publică înainte de a-i fi adusă la cunoștință celui în cauză, aflat în momentul respectiv la Riad, în calitate de ambasador al turismului din Arabia Saudită, țară ce intenționează să organizeze CM 2030. Misiune pentru care sud-americanul primește 30 de milioane de euro anual.

Considerată neprofesionistă, atitudinea lui Messi de a nu respecta regulamentul intern i-a indignat pe unii. Pe alții, între care și pe colegul Theodor Jumătate, fan declarat al lui Messi, ca și subsemnatul, doar i-a întristat. I-a dezamăgit. Cum Theo a acoperit bine subiectul, nu mai intru în detalii.

Numai că ieri, când lumea nu înceta să arate cu degetul spre Leo, a explodat bomba! Ziaristul italian Fabrizio Romano, ex-Sky Sport, The Guardian și CBS Sports, socotit cel mai informat din presa internațională în materie de circulația jucătorilor, de transferuri etc, a notat pe Twitter că "Leo Messi știa că are două, trei zile libere ca să călătorească și a comunicat cu clubul. Când el era în avion (n.a. cu întreaga familie, soție și 3 copii), PSG a modificat programul". Ulterior, Romano a înregistrat textul respectiv și pe video.

Atac la Messi

Evident că această precizare schimbă datele problemei. Automat, și ale judecății. În sensul în care îl scoate pe campionul mondial 2022 de sub acuzarea de nerespectare a regulilor valabile pentru ceilalți.

Ca atare, nu plecarea lui Messi a deranjat, întrucât Mbappe, de pildă, a traversat recent Oceanul ca să asiste, între două etape de campionat, la o partidă din NBA. A deranjat absența lui Leo de la antrenamente. În condițiile în care, atenție!, își amânase de două ori vizita la Riad.

Și-atunci, întrebare logică, era cazul ca pentru o nimica toată conducătorii lui PSG să ia foc? Greu de spus de ce-au reacționat așa, dar putem încerca unele supoziții. Cum se zvonește că Jorge, tatăl și impresarul lui Leo, i-ar fi transmis directorului sportiv Campos că fiul său nu-și va reînnoi contractul scadent la 30 iunie curent, nu-i exclus ca șefii clubului să se fi simțit jigniți și să-și fi propus discreditarea lui Messi. În ochii suporterilor rouge et bleu, ca și, în general, ai iubitorilor fotbalului. Altfel zis, coborârea lui de pe soclu.

Apropiindu-se de 36 de ani, pe care-i va sărbători în 24 iunie, sigur că "Puricele" nu mai e cel de la 25 ori de la 27. Și geniile îmbătrânesc. Totuși, în 71 de meciuri pentru PSG a înscris 31 de goluri și a oferit 34 de assisturi, nu puține. S-a ratat iarăși Champions League, dar nu din cauza argentinianului, ci a echipei. Modestă la mijloc și suferindă în apărare. Uneori lamentabilă.

Dacă Messi n-a iubit Parisul, căci n-a arătat-o, nici Parisul nu s-a omorât după el. Dovadă că l-a și huiduit înaintea unor meciuri! Publicul nu poate uita că Messi i-a răpit Franței titlul mondial în 2022 și-l vede ca pe rivalul lui Mbappe, idolul națiunii. Mai departe, lui Al-Khelaifi și celorlalți qatarieni din loje nu le convine, le pică rău, că Leo face reclamă pentru concurența din Arabia Saudită. Chestie de orgoliu și de mulți bani. De foarte mulți.

Tot ca supoziție, varianta despărțirii pare cea mai înțeleaptă, greșesc?


Comentarii (27)
groparulclown
groparulclown  •  05 Mai 2023, 14:48

MAi multe aspecte sunt de luat in seama: 1) Contrar a ce crede sau vrea lumea sa creada, in ultimele saptamani, Messi a tras de conducerea clubului. Clubul nu a vrut prelungirea cintractului, nu Messi. Jucatorul e constient ca nici un alt club din Europa nu poate sa ii achite pretentiile financiare. Si sa nu uitam ca are 36 de ani (parca). Iar in tarile arabe nu prea vrea sa mearga. 2) Nu e vina lui Messi ca PSG nu a castigat CL. In mare e vina conducerii pentru ca niciodata nu au privilegiat un proiect sportiv. Si apoi a jucatorilor. 3) Ce i se reproseaza lui Messi, de la inceput e lipsa de implicare. E singurul pe care il vezi la finalul unui meci cu o atitudine de "bine ca am terminat si lucrarea asta". Pana si la Ramos se vede mai multa implicare. I se reproseaza diferenta de atitudine cand era cu lotul Argentinei, fata de atitudinea cand joaca la club. 4) A inscris intr-adevar goluri si a dat si pase, dar in meciurile care au contact a fost de fiecare data absent. Ca dai doua boabe la Angers sau mai stiu eu unde nu e acelasi lucru cu un gol sau o pasa decisiva cu Bayern.

tyler_durden
tyler_durden  •  05 Mai 2023, 03:32

Ieri o scalda Jumatate 'infierandu-l' pe Messi, asa, pe jumatate, ca e fan si-l doare sufletul sa zica prea mult de rau. Azi vine domnul Ioanitoaia sa salveze situatia informandu-ne ca avea acordul clubului in prealabil. Practic curat ca lacrima. Maine vom afla si de la GSP ceea ce presa adevarata occidentala a scris de ieri: ca dupa mirobolantul 1-3 acasa cu Lorient Galtier a anulat ziua libera de luni. Mister elucidat 3 articole mai tarziu.

alenb
alenb  •  04 Mai 2023, 23:29

Pai si atunci nea Ovidiu, de ce s-a repezit colegul dvs Theo sa-l infiereze pe Messi cand evident erau mult dedesupturi? Dati-l afara pe Jumatate, ca mereu face la fel, se repede si scrie prostii, el fiind mereu bine intentionat dar evident mult prea naiv.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează