OPINII  »  EDITORIAL

Cine la națională?

Articol de - Publicat duminica, 26 decembrie 2021 15:41 / Actualizat duminica, 26 decembrie 2021 15:59

După ce s-a văzut refuzat de Hagi, de R. Lucescu și de Dan Petrescu, pentru cel din urmă hotărând clubul, președintele FRF a schimbat macazul. A renunțat să mai caute el selecționerul și i-a încredințat sarcina respectivă Comisiei Tehnice. 

Condus de Mihai Stoichiță și alcătuit din antrenori ori foști jucători cu nume, acest for ar avea autoritatea profesională de a decide asupra succesorului lui Rădoi.

Trecem peste amănuntul că, tatonându-i pe cei 3 fără aprobarea Comitetului Executiv, fapt recunoscut de cel în cauză, Răzvan Burleanu a încălcat regulamentul. Să reținem doar că și-a îndreptat eroarea. Deși numeroși sunt cei ce interpretează noua sa atitudine ca o fugă de răspundere. Ca o dare pe după cireș.

În cazul nedorit, dar posibil, în care Comisia Tehnică va trage o carte necâștigătoare, Burleanu nu va putea fi socotit părtaș. Iar vinovat, și mai puțin. El s-a spălat pe mâini și a aruncat pisica în curtea subalternilor. 

Totuși, în ciuda cusururilor sale, Mircea Sandu și-a asumat misiunea alegerii selecționerilor. În general, n-a greșit. Dovadă că Puiu Iordănescu și Pițurcă au bifat câte 3 mandate fiecare.

Presați de timp, Stoichiță et Comp. au alcătuit repede o listă de 10 tehnicieni ce s-ar califica pentru șefia "tricolorilor". Nu figurează pe ea, logic, cei 3 menționați mai sus, dar nici Cosmin Olăroiu, recomandat de Rădoi însuși, dar considerat inabordabil după ce a semnat în noiembrie cu Al-Sharjah din Emirate. Iarăși logic, calculând ce salarii sunt în EAU.

Cu observația însă că, până să plece, Olăroiu a stat aproape un an în București fără angajament și nimeni din federație nu l-a întrebat de sănătate! Niciodată dacă l-ar interesa sau nu naționala!

Din cei 10, jumătate lucrează în prezent, Săndoi, Ciobotariu, Reghecampf, Gâlcă și Isăilă, ultimii doi în zona arabă, pe când restul de 5, Boloni, Mutu, Edi Iordănescu, Adrian Ursea (ex-Nice) și Pițurcă, sunt momentan fără serviciu. 

Oricum, e măcar ciudată, ca să nu-i zic altfel, politica FRF de a se adresa prioritar unor tehnicieni legați de o echipă sau alta. Când federația ar trebui să fie prima care să-i învețe pe antrenori să-și respecte contractele, să le ducă până la capăt!

Eventuala numire a lui Mutu (42 de ani), cel mai tânăr dintre cei 10, cotat drept favorit al cuplului Burleanu-Stoichiță, ar însemna însă o măsură nepopulară. Întrucât într-un recent sondaj GSP, cu 15.000 de participanți, pentru Mutu s-au pronunțat numai 7% dintre votanți, locul 6 din 10! Cum în fruntea ierarhiei s-au clasat Edi Iordănescu (24%), Boloni (22%) și Pițurcă (19%), rezultă că, dacă va fi preferat Mutu, opțiunea iubitorilor fotbalului va fi ignorată.

Cine la națională?
Răzvan Burleanu (stânga) şi Mihai Stoichiţă

FRF a lăsat să se înțeleagă c-ar vrea un tehnician mai tânăr, de perspectivă. Din care motiv, socotiți prea în vârstă, Boloni (68 de ani) și Pițurcă (65) ar rămâne pe dinafară, deși ambii au CV-uri bogate și infinit mai multă experiență decât Mutu. Cu alte cuvinte, nu poți fi selecționer la 68 sau 65 de ani, dar poți fi șeful Comisiei Tehnice la 67, câți a împlinit Stoichiță pe 10 mai?!

Asta într-o perioadă în care Edoardo Reja antrenează bine mersi Albania la 76 de ani, Van Gaal Țările de Jos la 70, Fernando Santos Portugalia la 67, Hector Cuper RD Congo la 66 și așa mai departe.

În fine, să sperăm că membrii CT vor gândi cu capul și nu vor ceda presiunilor. Căci echipa națională, care e a tuturor românilor sau care ar trebui să fie, reprezintă o miză prea importantă ca să fie expediată în derizoriu. 


Comentarii (27)
sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  03 Ianuarie 2022, 05:22

...in consecinta au ce vor. nu vor avea glorie in rindul fotbalistilor adevarati. se vor lauda cu banii facuti la arabi si atit . olaroiu s-a grabit sa plece in arabia tocmai pentru a nu lasa de inteles ca lasa romania pentru bani. asa ca s-a fofilat inteligent. orice antrenor din romania mediocru ar putea face bani usor in arabia unde dureaza cel mult doi ani pe cind totul se naruie. atunci vor in romania undeva la echipe de top... nu se poate se intorc in arabia china, etc.. romania se uita la puscariasul si lipsitul de cultura piturca? edi iordanescu ar fi cel mai potrivit. frf va plati doi antrenori pe edi si anghel de fapt... si ar fi bine. restul sint buni de pantomima. asa ca lucescu cel mic si olaroiu au ales de mult banul in detrimentul romaniei unde este de munca si bani nu sint. toti au dat din clanta si au refuzat de la petrescu , hagi etc. o rusine pentur ca romania nu reprezinta mare luc ru pentru ei ci conturile din banci. priviti la ungur. b oloni are coloana vertebrala. boloni a fost jignit de c iobanii din trupa de fotbal in frunte cu ganea care nu mai era primit la antrenamente in germania pina nu si-a cerut scuze lui boloni. da boloni a plecat dupa ce a fost jignit si nu mai avea suport. si a facut bine. dar el a antrenat peste 90 la suta in europa ceea ce multi nu au facut-o. dar oare romania il merita pe boloni? dupa ce au fost contactati antrenori de carton de hirtie ? eu zic ca nu. boloni are coloana vertebrala si este un profesionist.

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  03 Ianuarie 2022, 05:17

ma asteptam la o analiza pertinenta asa ca dupa 30 de ani de la brambureala din 89 insa nimic pe frontul de est. chiar domnul ioanitoaia sa nu-si dea seama de jocul la mai multe capete a unora care au facut bani din munca din sansa din pocker? sa te lasi impresionat ca unii au antrenat pe la rusi pe la ucraina, arabi si china doar pentru bani? campionate slabe si rupte de europa ii facea pe distinsii romana/arabi sa fac a bani peste bani de la lucescu, reghe, isaila si acum alt contra ce isi vrea buzunarele pline dupa esecurile din tara. nu domnule ioanitoaia c ei care antreneaza in tarile amintite sint ridicoli. au prins niste castane si sefi de cluburi care iti cumpara ce vrei tu pe cit vrei tu. oare teja sau edi iordanescu sa nu fi facut fata la paok sau alte trupe arabe sau chinezesti ? nu ar fi facut -o poate si mai bine. spuneti de olaroiu ca era liber? el c are are urechi lungi nu stia ca ar fi putut fi ofertat? ba da. s-a grabit pentru ca niciunul din ei nu doresc sa mai antreneze in romania. dece? nu sint bani si sint expusi sa iasa din sport pe usa din dos. nu au stofa de antrenori maturi sint ciubucari si mercantilici. nu v-a suprins cind lucescu sr spunea ca este prea batrin sa mai antreneze ca la saptamina sa fuga la nationala turciei pe bani multi? apoi dupa ce i-a facut de ris a fugit in ucraina locul lui preferat. nu tu europa echipe serioase etc. nu. pentru ca acolo se munceste si nu se pot face aranjamente ca la kiev sau arabi. banii curg de la arabi..

849267139123705
Bogdan Călin Barbu  •  29 Decembrie 2021, 08:35

„Mircea Sandu și-a asumat misiunea alegerii selecționerilor. În general, n-a greșit. Dovadă că Puiu Iordănescu și Pițurcă au bifat câte 3 mandate fiecare.” Serios?! Din cauză că „nu a greșit” s-au ratat 6 din ultimele 7 campanii de calificare din mandatul lui Sandu?!! 2002, 2004, 2006, 2010, 2012 și 2014, toate necalificările astea chiar nu spun nimic? Când era vorba de ales selecționer Nașu' nu știa altceva decât „Hagi, Iordănescu, Pițurcă”, indivizi care au „vopsit” la greu nulitățile clanului Becali cu selecții la Națională... Când au fost Boloni sau Răzvan Lucescu, oameni care nu răspundeau la comenzile clanului, au fost repede săpați și mătrășiți ca să fie înlocuiți de obedienți din sistem. Trist lucru, să fii pupincuristul unui infractor dovedit ca Mircea Sandu, scăpat de pușcărie în cel puțin trei rânduri doar prin intervenția abjectă a politicului în justiție...

Vezi toate comentariile (27)
Comentează