OPINII  »  EDITORIAL

Colțescu e șeful!

Articol de - Publicat joi, 17 martie 2022 15:13 / Actualizat joi, 17 martie 2022 15:18

Născut pe 7 mai 1977 la Craiova, arbitrul despre care scriu azi a debutat în Liga 1 la 26 de ani și a ajuns FIFA la 29. Era socotit, ca și în prezent, printre cei mai talentați cavaleri ai fluierului de la noi, dar și capricios, inconstant. Capabil să conducă impecabil un meci pentru a-l strica pe următorul. Un fel de brânză bună în burduf de câine, sper ca asta să nu-l deranjeze.

În consecință, Sebastian Colțescu, la care mă refer aici, a avut parte de multe aplauze de-a lungul unei cariere controversate, dar și de destule huiduieli. 

I-a trecut nu o dată glonțul pe la ureche. În 2007, de pildă, când s-a văzut retrogradat în eșalonul secund și, implicit, exclus un timp de pe lista FIFA după ce primise 12 etape de suspendare pentru gafele în lanț de la partidele Steaua - Ceahlăul, CFR - Ceahlăul și FC Brașov - Oțelul. Penalty-uri inventate, eliminări aiurea, întreg tacâmul.

Părea că drumul lui SC s-a înfundat definitiv. Fiind criticat de toată lumea, inclusiv de subsemnatul, și-a pierdut busola.

Dar cel mai dificil moment trebuie că l-a trăit în decembrie 2020 la Paris. Delegat ca al patrulea oficial în brigada lui Ovidiu Hațegan la întâlnirea PSG - Istanbul Başakşehir din UCL, Colțescu s-a trezit acuzat de rasism. Sigur că știți întâmplarea, nu mai insist. Reamintesc doar că, logic, UEFA n-a reținut acuzația de rasism și i-a reproșat celui vizat numai "un comportament inadecvat".

Care i-a adus însă lui Colțescu suspendarea internațională până la sfârșitul sezonului respectiv, la 30 iunie 2021. Practic, o măsură lipsită de consecințe în condițiile în care CCA tocmai îi scosese pe Colțescu și pe Marius Avram de pe lista FIFA pentru a-i înlocui cu Andrei Chivulete și cu Marian Barbu! O decizie ce se va dovedi proastă întrucât cei promovați, mai ales primul, vor dezamăgi.

Atât că pățania de la Paris l-a schimbat pe Colțescu. L-a transformat, parcă maturizându-l peste noapte. Risipitorul a devenit un tip stăpân pe el, cu scaun la cap, probă că din clipa aceea a greșit din ce în ce mai rar. A comis doar două erori în actualul sezon, în care M. Bârsan a făcut 13, R. Petrescu 10, Chivulete, Kovacs și H. Mladinovici câte 9 etc.

Până și Adrian Porumboiu, ce-l contestase repetat și zgomotos în epoca în care patrona FC Vaslui, a predat armele: "De aproape un an jumătate spre doi, Colțescu arbitrează perfect. Cel mai bine, chiar peste Hațegan și Kovacs".

Colțescu e șeful!

Porumboiu a vorbit ce trebuia. În sensul în care statistica îi dă dreptate, Colțescu fiind liderul clasamentului întocmit pe baza notelor luate de arbitri pe sezonul în curs. Cu media 6,87, e urmat de Hațegan (6,76), C. Popa (6,69), I. Coza (6,27), Ad. Cojocaru (6,25) șamd. 

Cum tot el apare Number One și în ierarhia pe 2021, devansându-i, cu 6,82, pe Hațegan (6,47), H. Feșnic (6,33), I. Călin (6,30), Mladinovici (6,26) și Kovacs (6,25), putem discuta liniștiți despre noul Sebastian Colțescu.

Cel care e, fără să se supere premianții Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, șef în Liga 1. The Best! 


Comentarii (34)
mzm1
mzm1  •  18 Martie 2022, 09:59
Postat de jean_gabin pe 17 Martie 2022, 21:45

mzm1 ia verifica si convinge-te cu ochii tai ca Dl Ioanitoaia l-a distrus pe arbitrul Coltescu dupa meciul Astra-Steaua. Citeste si imi vei da dreptate.

jean-gabin, faci o observație inutilă și neavenită. Eu nu i-am reproșat d-lui O.I. că nu l-a criticat pe Colțescu, la vremea respectivă, pentru cum a arbitrat jocul Astra-Steaua, ci că, vorbind acum de gafele acestui arbitru (Steaua-Ceahlăul, CFR-Ceahlăul, Brașov-Oțelul) uită s-o amintească pe cea mai gogonată, unică in lume!

whiteredarad
whiteredarad  •  18 Martie 2022, 08:49

Despre Coltescu nu se poate spune ca,...profesional, ar fi peste Hategan sau Kovacs...si nici nu este. El DOAR a devenit ...ceva...mai ..rational, nu mai are accese de isterie pe stadion, si nu mai are iesiri..care sa distruga jocul, parca si decizii mai putine in favoarea unora pe care ii favoriza. Atata ..tot ! Ca Dl Ioanitoaia il vedde .." cel mai bun " nu ma mira si nici nu-s de acord cu asta

ortega
ortega  •  18 Martie 2022, 01:55

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează