OPINII  »  CAZUL SIMONA HALEP

INVESTIGAȚIA GSP DESPRE HALEP. Ioanițoaia îl provoacă pe Mouratoglou și amintește cum, acum 40 de ani, România a mai pierdut o mare șansă, după ce Universitatea Craiova a fost sacrificată

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 01 octombrie 2023 22:08 / Actualizat luni, 02 octombrie 2023 10:48

Directorul de azi al GSP, jurnalistul Ioanițoaia, a făcut în 1983 o investigație la sediul UEFA, când românii au contestat legalitatea transferului suedezului Stromberg la Benfica. 

Atunci, Benfica o eliminase pe Craiova prin golul lui Stromberg. Ziaristul român povestește întâlnirea sa cu ”boșii” UEFA și cum a fost sfătuit ”să cobor cu picioarele pe pământ”, ca și cum miza ne depășește. 

După 40 de ani, într-un alt caz mare, cel de dopaj al Simonei Halep, GSP nu se potolește, pentru că nicio miză nu e mai importantă decât să aflăm faptele așa cum au fost ele.

Ne place ori nu, iar nouă, românilor, sigur nu ne place, trebuie să admitem că Simona Halep n-a fost sancționată degeaba. Probabil că fără voia ei, căzând la mijloc, a folosit o substanță interzisă, un colagen compromis cu Roxadustat. Ca atare, verdictul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA) s-a bazat pe certitudini, nu pe bănuieli, pe presupuneri. 

Ne e greu să acceptăm, doare, că Simona s-a dopat. Indiferent dacă a știut sau nu, ea trebuie să plătească. Cine e prins, regulamentul nu se negociază, plătește primul.

Dus cu vorba

Întrucât s-a aflat că suplimentul nutritiv incriminat a ajuns în corpul Simonei la recomandarea unei fizioterapeute de la Academia Mouratoglou, care obținuse însă aprobarea șefilor ei, inclusiv a lui Patrick Mouratoglou însuși.

În contextul în care, de-a dreptul inexplicabil, presa internațională mai degrabă a ocolit subiectul decât l-a dezvoltat, deși sportiva vizată era faimoasă, dublă câștigătoare de Grand Slam, numărul 1 mondial pe durata a 64 de săptămâni etc, GSP n-a renunțat. 

Așa a izbutit să identifice, prin investigații proprii,firma furnizoare a colagenului vinovat, Quantum Nutrition Inc, cu sediul la Toronto, proprietatea fraților Koveos, John și Kostas. Întâmplător sau nu, totuși ciudată coincidența, cu origini grecești ca și Mouratoglou. 

Pasul următor l-a reprezentat deplasarea reporterului special Costin Ștucan în Canada, prilej de a culege informații despre o firmă care a depus mărturie contra Simonei, dar al cărei nume, de necrezut, a fost secretizat, acoperit cu tuș, în documentele lui Sport Resolutions și în cele ale ITIA!

Au dispărut din peisaj!

De unde își imagina că va trece pragul unei întreprinderi de anvergură, redutabilă, Ștucan a nimerit la Toronto într-un simplu depozit! Într-o firmă, să-i spunem, de apartament, de unde și mirarea justificată, că ditamai Academia Mouratoglou, cea mai vestită din lume în materie de tenis, mama și tata atâtor monștri sacri ai rachetei, a ales să colaboreze într-un domeniu delicat, de finețe, cu niște neica nimeni! 

Anonimi care, colac peste pupăză, nici măcar nu produc suplimentele, ci importă ingredientele din China ca să le combine în fabricile altora! După ce-au catadicsit să discute cu CȘ în fugă, parcă siliți, frații Koveos au pus lacătul pe ușa depozitului și au dispărut din peisaj! Ia-i de unde nu-s, bărbați adevărați, dintr-o bucată, așa-i?

INVESTIGAȚIA GSP DESPRE HALEP. Ioanițoaia îl provoacă pe Mouratoglou și amintește cum, acum 40 de ani, România a mai pierdut o mare șansă, după ce Universitatea Craiova a fost sacrificată

Cu mâinile goale

Plecând de aici, mi-am reamintit de cazul Stromberg, petrecut în 1983, unul pe care iubitorii fotbalului, mai ales cei ai Craiovei Maxima, nu l-au uitat. În seara în care Benfica a eliminat-o pe Universitatea fără s-o învingă, dar beneficiind de golul înscris în returul din Bănie, s-a răspândit rumoarea, nu se știe cui datorată, că formația lusitană va pierde meciul de la Craiova și calificarea deoarece l-a legitimat pe suedezul Glenn Stromberg de la IFK Goteborg după expirarea termenului oficial. Adică încălcând regulamentul, fraudulos.

Nu știu cât credit au acordat ei zvonului, dar atât Ștefan Andrei, ministrul de externe, cât și Adrian Păunescu, redactorul-șef al revistei Flacăra, la care am lucrat între 1973 și 1986, s-au ambalat ca olteni și suporteri înfocați ai Universității, pe care Păunescu a alintat-o în anul acela Campioana unei mari iubiri. 

În consecință, de azi pe azi, subsemnatul a plecat în misiune la Berna, unde era sediul UEFA înainte de a se inaugura, în 1995, cel de la Nyon, iar Dumitru Graur la Stockholm, să-i interogheze pe conducătorii federației suedeze. Totul ca să fie drumul cu oameni. Cum ne-am dus, așa ne-am și întors. Cu mâinile goale.

Invitat la prânz și atât

Și acum, la distanță de 40 de ani, o viață, aș fi gata să jur că Benfica a trișat. Că l-a legitimat pe Stromberg, ce se va transfera repede în Italia, la Atalanta, punctual pentru întâlnirea de la Craiova. Ilegal, cu pile la Berna. Atât că nici eu, nici Graur, nici cei care ne-au însoțit din partea clubului și a federației n-am fost în stare să demonstrăm șmecheria. 

Iar hoțul neprins e, firește, negustor cinstit. Adevărat e că, urmare a telefoanelor venite de la București, atât de la MAE, cât și de la FRF, președinte era ex-arbitrul Andrei Rădulescu, mahării UEFA m-au tratat ca pe un oaspete de seamă. Secretarul general adjunct Gerhard Aigner, viitorul secretar general plin, m-a invitat la masă într-un restaurant select din capitala Elveției, dar atât. 

Mi-a arătat ce hârtii a vrut, parcă și un acord de transfer pentru Stromberg, dar nu mi-a permis să le xeroxez. Nu s-a abținut și în final, prietenește, m-a sfătuit să fiu mai realist. Să cobor cu picioarele pe pământ și să pricep că sunt pe o pistă falsă. Că războiul în care mă aventurez e prea mare pentru o revistă ca Flacăra și un club ca Universitatea. Că sistemul trebuie respectat și nicidecum luptat împotriva lui, că naivitatea costă, uneori foarte scump. 

Nu-i exclus, păstrând proporțiile, ca istoria să se repete și cu Halep.

Unde duc toate firele

Apropo de Simona și de necazul ce-i poate încheia prematur și urât cariera, nu mai reiau ce-am scris aici pe 17 septembrie. Din cele de-atunci și din cele de-acum consider că se poate deduce ușor cine, cum și cât a greșit. Evident că toate firele duc către Patrick Mouratoglou, în jurul căruia se leagă și se dezleagă ele. 

Dacă l-am comparat cu o carte necâștigătoare, nu-mi retrag cuvintele. I-a adus Simonei puține bucurii și multe belele. Consecvent, nu se dezminte și în loc să lămurească unele aspecte, măcar să încerce, PM refuză să ia poziție, tăcere care-l acuză. 

Numai că, rememorând povestea cu Stromberg, sistemul pare să fie mai puternic decât un om sau altul. El pretinde obediență, dar trezește și frică. Deci nu pare mai puternic, chiar e. 


Comentarii (45)
aquadig
aquadig  •  04 Octombrie 2023, 20:22
Postat de peter.alex.145 pe 04 Octombrie 2023, 07:25

Dupa o perioada dificila (Darren-exit, accidentari, pandemia), vrand sa-si relanseze cariera, Simona a dorit sa se pregateasca intr-un cadru organizat, unde sa respecte un program riguros, sub indrumarea unui coach reputat. A ales Academia de la Biot si l-a solicitat pe PM in calitate de coach. Acesta era inca legat de SW si a fost necesara deplasarea sa in US ca sa obtina consimtamantul SW, care nu prea a agreat ca PM sa o antreneze pe SH, care o umilise la Wimby. SW tot spera ca va reveni in circuit, dar acum s-a trezit fara antrenor. Desi animata de cele mai bune intentii, SH a facut cateva miscari/alegeri neinspirate, care s-au dovedit a-i fi fatale. 1. A ales Academia lui PM la recomandarea lui Darren. Pana atunci, ea se pregatise numai in tara, cu oameni de incredere. 2. L-a solicitat drept coach pe Patrick, cunoscut ca un seducator al elevelor sale Aravane Rezay, Serena Williams etc. 3. A acceptat sugestia lui PM de a renunta la colaboratorii romani, in special Ruzici si Cercel, care i-au fost in staff zeci de ani cu rezultate deosebite. 4. A avut incredere, mai ales dupa succesul de la Toronto, in noua sa echipa formata la sugestia lui PM din personalul Academiei de la Biot. 5. A provocat o criza de gelozie a Adei Obilu (a 3-a sotie a lui PM) apropiindu-se cam mult de PM 6. A acceptat sa schimbe suplimentul pe care il lua pana atunci. Candice Gohier i-a recomandat noul supliment, iar PM a garantat ca este curat Concluzia : ''Ma simt tradata.'' Dar de cine

in plus, a mai si divortat in aceeasi perioada.

pdirac59
pdirac59  •  04 Octombrie 2023, 19:52

Inca odata: imi place foarte mult articolul Dumneavoastra. Daca e 20% din substanta acestui articol in fiecare din articolele pe care le scrieti aveti cu adevarat intelepciune si talent. M'am uitat la cateva: NU sunt in stare sa gasesc tot atata substanta - foarte posibil pentru ca NU sunt in materie. M'ati facut mandru sa stiu ca un jurnalist Roman a platit bani ca sa clarifice la fata locului o situatie ciudata. Evident trebuie sa mentineti ceva aparenta de obiectivitate. Eu citesc printre randuri cand spuneti ca "Halep n'a fost sanctionata degeaba" - si zic ca'n adancul inimii sunteti in fapt in aceeasi tabara cu mine:

kervasiuc
kervasiuc  •  04 Octombrie 2023, 08:56
Postat de peter.alex.145 pe 04 Octombrie 2023, 07:25

Dupa o perioada dificila (Darren-exit, accidentari, pandemia), vrand sa-si relanseze cariera, Simona a dorit sa se pregateasca intr-un cadru organizat, unde sa respecte un program riguros, sub indrumarea unui coach reputat. A ales Academia de la Biot si l-a solicitat pe PM in calitate de coach. Acesta era inca legat de SW si a fost necesara deplasarea sa in US ca sa obtina consimtamantul SW, care nu prea a agreat ca PM sa o antreneze pe SH, care o umilise la Wimby. SW tot spera ca va reveni in circuit, dar acum s-a trezit fara antrenor. Desi animata de cele mai bune intentii, SH a facut cateva miscari/alegeri neinspirate, care s-au dovedit a-i fi fatale. 1. A ales Academia lui PM la recomandarea lui Darren. Pana atunci, ea se pregatise numai in tara, cu oameni de incredere. 2. L-a solicitat drept coach pe Patrick, cunoscut ca un seducator al elevelor sale Aravane Rezay, Serena Williams etc. 3. A acceptat sugestia lui PM de a renunta la colaboratorii romani, in special Ruzici si Cercel, care i-au fost in staff zeci de ani cu rezultate deosebite. 4. A avut incredere, mai ales dupa succesul de la Toronto, in noua sa echipa formata la sugestia lui PM din personalul Academiei de la Biot. 5. A provocat o criza de gelozie a Adei Obilu (a 3-a sotie a lui PM) apropiindu-se cam mult de PM 6. A acceptat sa schimbe suplimentul pe care il lua pana atunci. Candice Gohier i-a recomandat noul supliment, iar PM a garantat ca este curat Concluzia : ''Ma simt tradata.'' Dar de cine

De acord cu ce zici cu un amendament: *** , astfel a crescut capacitatea ei de efort , cu efecte secundare : prima criza de panica din cariera la RG'22. La Toronto a alergat ca în tinerețe , ajutată de ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează
Close