OPINII  »  EDITORIAL

Dezastru absolut

Articol de - Publicat vineri, 08 aprilie 2022 15:17 / Actualizat vineri, 08 aprilie 2022 21:58

Marți, pe 12 aprilie, se vor ține alegeri pentru șefia FRF, pe care le va câștiga din nou Răzvan Burleanu. Și să vrea nu le-ar putea pierde, deoarece n-are adversar. 

N-a îndrăznit nimeni să candideze din pricină că, printr-o politică de avantaje și favoruri, Burleanu a creat și a cultivat în jurul lui, abil, o întreagă curte de yesmeni, dispuși să-l voteze cu ambele mâini. Într-adevăr, acestora le-a dat, i-a promovat observatori federali etc, că doar n-a dat de la el. A dat din sumele primite de la UEFA și FIFA.

Atât că lipsa unei opoziții reale nu constituie, cum pretinde RB, o dovadă că fotbalul românesc e unit. Nicidecum. E dovada că el stă în genunchi, că e aservit, ba chiar, cu scuzele de rigoare, inconștient. Întrucât, condus de un tip ce n-a înțeles și nu înțelege fenomenul, fotbalul nostru va merge din rău în mai rău.

Folosindu-se de apropierea scrutinului, GSP a analizat recent, la „Dezbaterea Zilei”, cei 8 ani de domnie ai lui Burleanu. Inițiativă remarcabilă, pe care-mi permit s-o laud tocmai pentru că nu mi-a aparținut, Dezbaterea a cântărit mandatele lui RB, cu luminile și umbrele lor.

În rolul avocatului, Dan Udrea i-a acordat președintelui o bilă albă, meritată pentru progresul de la U21, regula în sine, semifinala CE din 2019, calificarea la turneul final 2021 etc. În paralel, „procurorul” Remus Răureanu i-a imputat aceluiași că a îngropat democrația, dar și echipa națională. Pe care a dus-o din lac în puț.

Concluzia dialogului a tras-o, ca judecător, Cătălin Țepelin, iar ea s-a referit la „Un președinte rupt de realitate și imun la criticile celor care au crezut în el”. Celor cărora le-a vândut promisiuni și iluzii. Gogoși.

Mărturisesc că nu l-am simpatizat niciodată pe Răzvan Burleanu. În care am văzut, și cred că nu m-am înșelat, un carierist. Unul ce-și cunoaște însă bine interesul și caută să-l atingă cu orice preț. Mi-am exprimat părerea de-a lungul timpului și nu mă mai repet. Punctez doar că, deși s-a dezis de Mircea Sandu, ba l-a și repudiat, Burleanu și-a însușit multe dintre obiceiurile „Nașului”. Chiar le-a perfecționat.

Nu-l reabilitez pe Mircea Sandu, cu care n-am avut relații de prietenie, ci certuri și procese. Dar el, cu toate bubele lui, a lăsat ceva în urmă. Bazele de la Mogoșoaia și Buftea, Casa Fotbalului, precum și, în planul performanței, 5 prezențe ale naționalei la CM (2) și CE (3). Asta în vreme ce Burleanu a bifat doar o calificare, la Euro 2016, și aceea obținută cu antrenori (Pițurcă, Iordănescu) moșteniți de la predecesorul său. Iată de ce îmi asum riscul să scriu că Burleanu nu-i ajunge nici la degetul mic lui Mircea Sandu.

Dezastru absolut
Răzvan Burleanu nu are rival la alegerile FRF (foto: Cristi Preda/GSP)

Deși de atâția ani la comandă, RB mai cere timp. Un alt mandat, poate încă unul și încă unul. Probabil visează să iasă la pensie de la FRF, dar până atunci speră să prindă un loc (plătit generos) în Comitetul Executiv UEFA. În care MS a activat 8 ani.

Numai că iubitorii fotbalului nu-s ușor de dus de nas. Aceștia s-au lămurit cine-i personajul, probă că 80% dintre ei, 10.815 din 13.445, apreciază în sondajul GSP din aceste zile că „Administrația Burleanu a fost un dezastru absolut”.

Altul, aflând cum gândește opinia publică despre el, ar intra în pământ de rușine și s-ar retrage. Nu și Burleanu, care continuă să promită, să sfideze și să meargă mai departe. Pentru că, nu-i așa?, e rău, dar poate fi și mai rău.


Comentarii (18)
deltacrom
deltacrom  •  10 Aprilie 2022, 05:41

forme fara fond asta este romania unde mai toti sint ca niste gaini bete. nu mai au suflet se lasa manipulati daca mai iese si ceva de pomana. vreti nu vreti romania plateste si va plati greu pentru faptul ca adevaratii eroi sint in cimitire cenzurate si morminte interzise. ciroan? eliade> mircea vulcanescu< paulescu , nichifor crainic , nae ionescu , zelea si antonescu> unde sint ei. nicaieri. ati stiut ca legionarii nu au fost judecati la nurenberg mai cu sseama ca americanii ii foloseau? spun asta pentru ca scrieti degeaba si va vaietati ashishderea. romania nu mai are repere decit in *** *** politice care fura fara mila si care isi bate joc. dar poporul? el unde este? pai prin spania, america, anglia , italia... in rest mai cumparati vaccinuri cind nu mai este nevoie sidaca se poate tot de la 20 de mil de doze in sus. hai dincu!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jean_gabin
jean_gabin  •  09 Aprilie 2022, 15:23

mzm este timp pierdut orice incercare de dialog cu tine pentru ca tu esti posesorul adevarului absolut. Afla ibsa doua lucruri. Ca SNSPA nu este mai valoroasa decat ASE fie el facut si la f f. Mari savanti ce sunt absolventii de carton ai Acestei academii Stefan Gheorghiu post revolutie, intelectuali rasati. Dl Lucescu chiar este un distins intelectual si nu a spus lucrurile traznite pe care i le-au atribuit niste jurnalisti. Tu retii doar ce iti convine si uiti ca Dl Lucescu a dezmintit ce i-a pus in gura un site ucrainean recunoscut ca inventeaza spre a provoca scandal cu orice pret.

mzm1
mzm1  •  09 Aprilie 2022, 11:00

jean_gabin, faptul că Răzvan Burleanu a fost la Cotroceni consilier al unui președinte al României este o mare bilă albă pentru el. Și Andrei Pleșu a fost consilierul lui Traian Băsescu și a lucrat in slujba acestuia. In ce-l privește pe Mircea Sandu... nu orice persoană care a absolvit o facultate devine automat intelectual, cu atât mai puțin un fotbalist. Se știe cum făceau fotbaliștii facultate inainte de 1989. Pe Lucescu nu l-am luat in discuție pentru că nu a fost președinte al FRF. Dar, dacă vrei părerea mea despre el, iat-o. Si el a făcut ASE la fel ca și Mircea Sandu, adică trecând ca gâsca prin apă. Dacă voia să devină președintele FRF putea candida, cine l-a oprit? Și, apoi Lucescu are problema aceea cu „Ghetele de aur” (Cămataru, Mateuț), care-i atână de gât ca o piatră de moară! Și mai are o problemă de logică, de exprimare. Spune lucruri trăsnite! Amintesc doar două din „panseurile” sale. 1. A acuzat ziariștii GSP că au primit bani ca să-l critice pe fiul său când acesta era selecționer! 2. Ceva mai inainte, in cazul accidentului cu un tramvai, a spus că vatmanul era stelist și l-a accidentat intenționat!? În loc să recunoască faptul că el facuse la stânga fără să se asigure! Cât de... intelectuale sunt cele două afirmații publice?

Vezi toate comentariile (18)
Comentează