OPINII  »  EDITORIAL

Deziluzia galbenă

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 15:45 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 18:49

Luni seara, am ținut pe Arena Națională cu Ucraina pentru Mircea Lucescu. Bănuiți de ce. Pentru că Andrei Șevcenko a început duelul contra Austriei cu șase fotbaliști de la Dinamo Kiev (Bușcian, Karavaev, Zabarnîi, Mikolenko, Șaparenko, Sidorciuk), iar pe parcurs a mai introdus doi (Țîgankov, Besedin). 

Niciunul dintre ei n-a rupt însă gura târgului. Ba încă Zabarnîi, cu scuza că are doar 18 ani, a greșit la unicul gol al întâlnirii. La un corner, l-a scăpat din marcaj pe Baumgartner într-un "dialog" al tinerilor, austriacul (21) fiind mezinul formației sale. 

Am mai ținut cu Ucraina și din alt motiv. Din simpatie pentru cei vreo 5.000 de spectatori sosiți din patria lui Gogol. Mai numeroși decât fanii austrieci, aceștia în jur de 1.000, ucrainenii au colorat tribunele cu tricourile și steagurile lor galbene. 

Au făcut tot ce era omenește posibil și regulamentar spre a-și încuraja favoriții. Au bătut din tobe și din picioare. Au scandat, au aplaudat și au fluierat. L-au pomenit până și pe Putin, îmi închipui că pentru Crimeea. La sfârșit, au găsit totuși puterea să intoneze într-un cor majestuos, impresionant, imnul țării lor. Văzându-i triști și zgribuliți, chiar că-ți venea să le plângi pe umeri. Să-i consolezi. 

Ucraina a avut la București o galerie infinit mai frumoasă și mai activă decât echipa. Aceasta a jucat foarte slab luni, dezamăgitor. Uneori chiar mai slab decât naționala noastră, ceea ce trebuie să recunoaștem că nu-i ușor de realizat. 

Deziluzia galbenă
Galeria Ucrainei FOTO: Cristi Preda

Vedetele Iarmolenko (West Ham), Malinovski (Atalanta) și Iaremciuk (Gent) n-au ieșit în evidență. Mâini moarte. În ce-l privește pe "copilul teribil" Zincenko, Șevcenko l-a folosit trei sferturi din meci inter dreapta, deși el e, de regulă, fundaș stânga la Man City! Idee pe care n-am înțeles-o. Cum n-am înțeles nici de ce în ultimele 10-15 minute, când îi ajunsese apa la gât, Ucraina n-a forțat egalarea. A adus doi, maximum trei, jucători în atac, n-a putut mai mult, dar parcă nici n-a vrut! 

Austria a învins nu neapărat pentru că a jucat ea foarte bine, ci pentru că adversara a jucat prost. Altminteri, formația antrenată de Franco Foda a tot crescut. Nu mai e de neglijat, de trecut la "și altele", din moment ce 20 dintre cei 26 de componenți ai lotului ei sunt legitimați în Bundesliga. 

Nu l-am inclus aici pe Alaba, liderul și căpitanul echipei, ex-Bayern, care a semnat recent, la 28 de ani, pentru cinci sezoane cu Real Madrid. Unde va fi plătit cu 12 milioane de euro anual, salariu despre care se spune, suma e confidențială, c-ar fi al treilea din istoria clubului. După cele încasate de E. Hazard și Bale, fiecare cu câte 15. 

Transferul lui Alaba reflectă, fie și parțial, valoarea de azi a naționalei Austriei, clasată pe locul 23 în ierarhia FIFA din mai 2021. În care, ca să închei într-o notă optimistă, România se află abia pe 43. Precedată de Japonia (28), Iran (31), Slovacia (36) ori Australia (41).


Comentarii (9)
jean_gabin
jean_gabin  •  22 Iunie 2021, 21:27

Despre austrieci se poate spune ca ne jecmanesc dar despre ucrainieni nu. Simpatia din acest articol mie mi se pare justificata. E treaba fiecaruia dintre iubitorii fotbalului cu ce echipa tine.

cita
cita  •  22 Iunie 2021, 19:26

Va inteleg ca ati scris in primul rand pentru Mircea Lucescu si in al doilea rand pentru suporterii ucraineni, asa cum afirmati. Mai puneti si bucuria de a reveni pe un stadion de fotbal dupa atata amar de vreme, nu-i putin lucru. Si ca meciul cu pricina s-a jucat la noi in tara. Suntem prea saraci aci in est in comparatie cu europenii vestici, de-aia cand se mai ridica vreo echipa nationala din zona, vezi Iugoslavia de pe vremuri, vezi generatia de aur crescuta de Republica Socialista Romania, etc, ni se pare ca e o minune de la Dumnezeu. Dar tot saraci lipiti pamantului ramanem si-asta se vede indiferent ce eforturi facem ca sa ascundem asta.

gicab
gicab  •  22 Iunie 2021, 17:45
Postat de jean_gabin pe 22 Iunie 2021, 17:09

Gicab, ai dreptate. Dl Ioanitoaia nu trebuia sa tina cu ucrainienii ci cu austriecii de la omv si de la Raifeissen Bank. Sau si mai bine cu cei care ne taie toate padurile si duc lemnul la ei in tara ca sa il speculeze. Si ai uitat sa amintesti de Stalin si de gulagurile din vremea lui. Iar data viitoare Dl Ioanitoaia sa iti ceara tie neaparat permisiunea cu cine sa tina.

Diferența e ca pădurile noi le-am dat de buna voie ... nu au venit austriecii noaptea... in rest ... cum se zice sănătate in maghiara?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează