OPINII  »  EDITORIAL

Domnii arbitri decid cine retrogradează?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 15 aprilie 2024 15:16 / Actualizat luni, 15 aprilie 2024 16:03

Dacă problema titlului e rezolvată, căci FCSB va fi noua campioană, lupta pentru supraviețuire continuă să captiveze în Superligă și să ofere surpriză după surpriză. Din păcate însă, cavalerii fluierului au influențat serios, ba și viciat, rezultatele meciurilor disputate duminică în play-out.

Cronologic, la Botoșani, unde FCU Craiova a condus cu 1-0 până în minutul 58, Iulian Călin l-a eliminat gratuit pe Chițu în minutul 70, la scorul de 1-1. Greșită, de-a dreptul scandaloasă întrucât intrarea lui Chițu nu trebuia niciodată sancționată cu cartonaș galben (al doilea), ea fiind un simplu fault de joc, decizia cu pricina a răsturnat soarta întâlnirii. Cu om în plus, moldovenii lui Bogdan Andone au înscris repede două goluri, în minutele 75 și 78, pentru a câștiga în final cu 4-1 și a ceda "lanterna roșie" chiar oltenilor lui Mititelu.

Nimic de zis, atmosfera e frumoasă la Botoșani și echipa în creștere, în revenire de formă. Succesul de duminică a fost însă facilitat de gafa „centralului”, care a lăsat-o în 10 pe Craiova fără să aibă acoperire regulamentară. Într-adevăr, Călin s-a consultat cu Horia Mladinovici și Alexandru Filip din camera VAR când a dictat un penalty și când a revenit asupra altuia, dar fazele acelea se pretau la interpretări. Erau discutabile. Nu și eliminarea lui Chițu, fază clară, văzută strâmb doar de Călin!

În clipa în care mă miram, oare numai eu?, că Vassaras et Co. au delegat la o confruntare cu miză deosebită un arbitru din afara listei FIFA, de necrezut, Ovidiu Hațegan, „ecusonul” nostru numărul 1, posesorul unui CV impresionant, a comis-o însă și mai tare pe "Arcul de Triumf", ca un începător!

La Dinamo - Poli Iași, Hațegan l-a eliminat corect pe Bouhenna de la Poli (minutul 20), dar l-a iertat, inexplicabil, de „roșu” pe dinamovistul Homawoo, care l-a lovit violent, cu capul în ceafă, pe Mihai Luca! Fault criminal, de netolerat, judecat însă de Hațegan drept „imprudență”!

Domnii arbitri decid cine retrogradează?!
Medicii de pe Ambulanță au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor lui Luca Mihai / FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)

Să admitem că, pe moment, arădeanul n-a sesizat gravitatea intervenției fundașului togolez al „câinilor”. Văzându-l însă pe ieșean inconștient și cu sânge curgându-i din ureche, cu masca pusă pe figură, Hațegan era obligat să-l trimită la cabine pe Homawoo. Așa cum acesta l-a trimis pe Mihai Luca la spital cu ambulanța. Tânărul de 20 de ani nu se simte bine și urmează să fie operat.

Cu atât mai mult Hațegan n-avea voie să rămână impasibil cu cât e de profesie medic, ba a trecut el însuși printr-un accident asemănător. Ca să nu mai spun, deși trebuie, că arbitrii VAR Flueran și Urzică n-au îndrăznit să-l tragă de mânecă pe "central", să-l cheme să se mai uite o dată la fază. "Se impunea cartonașul roșu!", a admis și șeful CCA, grecul Vassaras.

Cu puncte prețioase pierdute în prelungirile meciurilor cu Petrolul și Oțelul, Dinamo a învins Iașiul în minutul 90Ă2, norocul și-a întors fața și spre Ștefan cel Mare. Victorie obținută însă și pe mâna arbitrului. Iată de ce, avertizată și pe această cale, CCA trebuie să fie mai atentă la viitoarele delegări. Mai vigilentă.


Comentarii (54)
elgabri
elgabri  •  17 Aprilie 2024, 13:18

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aspida
aspida  •  17 Aprilie 2024, 09:42

Fesnic, sarmanul, si colegii lui din camera VAR au avut emotii pentru o clipa, credeau ca vei aminti de furtisagul de neimaginat din meciul Dinamo-Petrolul, dar n-ai facut-o. Iar eu, pentru o clipa, credeam ca vei pomeni de intrarea criminala a galateanului, in urma careia Politic a stat 7 saptamani pe tusa, dar n-ai facut-o ! Ovidiu, si operatia cum a decurs ?

Laspalmas
Laspalmas  •  16 Aprilie 2024, 22:54

Ha ha fabulezi des si foarte frumos dar vezi toate fazele printr-o lentila ros-alba.

Vezi toate comentariile (54)
Comentează