Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 12 mai 2025 15:40 / Actualizat luni, 12 mai 2025 15:52
E cu atât mai mare meritul FCSB de a fi cucerit iarăși titlul, ba chiar cu 3 etape înainte de final, cu cât ea a reușit în paralel și o frumoasă carieră continentală. A ajuns până în „optimile” Europa League, drept pentru care a susținut în stagiunea 2024-2025 nu mai puțin de 62 de meciuri. Comparativ, principalele ei adversare din Superligă au jucat până azi 49 (CFR) și 44 (Universitatea Craiova). Diferențele vorbesc de la sine.
FCSB s-a descurcat excelent pe două fronturi dintr-un motiv simplu: a avut echipă, dar și lot. Nu un lot oarecare, ci pe cel mai valoros și mai echilibrat, grație căruia a suplinit cu brio lipsa titularilor accidentați sau suspendați. De necrezut, însă absența îndelungată a lui Darius Olaru, căpitanul și unul dintre golgheterii formației (cu 8 goluri, el e și acum pe locul 12 pe lista celor mai productivi fotbaliști din L1!), a trecut aproape neobservată.
Oricare altă echipă, pierzându-și liderul, ar fi acuzat lipsa acestuia și ar fi suferit. Deși Olaru n-a mai jucat din 23 decembrie 2024, de la 2-0 cu Poli la Iași, când a înscris ambele goluri, accidentându-se grav în 15 ianuarie 2025, înaintea reluării sezonului, FCSB a continuat ascensiunea și fără el. Pe lângă că a câștigat campionatul, arbitrează și lupta pentru podium, căci va întâlni în ultimele etape chiar pe Craiova și pe CFR Cluj.
Cum, respectându-și blazonul, a aliniat garnitura standard contra lui U Cluj, deși se încoronase campioană, e de așteptat să procedeze la fel și în partidele de la sfârșitul stagiunii. Iar amănuntul că tocmai Ștefănescu, căzut în dizgrația lui Gigi Becali și trecut pe banca de rezerve, a marcat ambele goluri ale victoriei de duminică întărește ideea că FCSB are echipă, dar și lot.
Dincolo de regretabilele lui derapaje, unele penibile, grotești, e meritul lui Becali de a fi făcut din FCSB o formație de anvergură, solidă, cu aspirații și realizări europene. Sigur că a gândit comercial, negustorește, băgând bani în speranța că-i va scoate și îi va înmulți, ceea ce s-a și întâmplat. Dar a băgat, nu s-a zgârcit. De pildă, în septembrie 2024, a plătit două milioane de euro pentru aducerea lui Bîrligea de la CFR și n-a greșit. Vârful de atac luat din Gruia e, cu 15 reușite, pe locul 3 în ierarhia golgheterilor, după Louis Munteanu (22) și Mitriță (18).
De notat că în aceeași zi, pe 4 septembrie 2024, Becali a mai scos din buzunar 250.000 de euro, pe care i-a achitat Farului pentru fundașul central Mihai Popescu, transferat în ciuda faptului că împlinise 31 de ani! Dacă latifundiarul va izbuti să-i achiziționeze, cum se aude, pe Bauza și pe Blănuță, aflați în proprietatea FCU Craiova (să mai zică cineva că Adrian Mititelu nu se pricepe la fotbal!), atunci FCSB va deveni și mai puternică.
Pe punctul să forțeze accesul în Champions League, noul obiectiv roș-albastru. Pe de altă parte, întărirea cu Mitriță și cu Louis Munteanu pare utopică, de domeniul fanteziei. Chiar dacă fiecare fotbalist are un preț, indiferent de nume și de vârstă.
Când tot auzim că Gigi Becali decide formația de start și dictează prin telefon schimbările din timpul partidelor, că patronul taie și spânzură, ar fi incorect să nu evidențiem rolul antrenorilor Charalambous și Pintilii. Neglijați uneori, luați la preț de matineu, tocmai din pricina discreției lor. A bunului-simț de a nu ieși în față și a se bate cu pumnii în piept.
Cum Charalambous și Pintilii sunt cei care asigură pregătirea de zi cu zi, parcursul echipei li se datorează în mare măsură lor și laudele s-ar cuveni îndreptate către ei. Nu-i de ignorat însă nici contribuția lui Mihai Stoica, omul care-l mai ponderează pe patron. Îl mai trage de mânecă și-l readuce cu picioarele pe pământ.
În fine, nu cred în varianta, lansată de adversarii săi, că FCSB a câștigat campionatul deoarece au împins-o de la spate arbitrii, coalizați să-i ușureze drumul spre titlu! Într-adevăr, au fost situații în care arbitrii au ajutat-o. La penalty-ul discutabil din meciul de 1-0 cu U Cluj de la București, la cel refuzat Rapidului în succesul FCSB cu 2-1 din Giulești, la altele, dar nu se poate afirma că FCSB a triumfat pe mâna cavalerilor fluierului, nu, chiar nu!
Au avantajat-o în unele cazuri, de acord, alteori însă au defavorizat-o și nu-i exclus ca primele să fi fost mai numeroase, faze interpretabile, controversate, greu de descifrat. Totodată, cert e că FCSB s-a dovedit cea mai valoroasă și mai constantă echipă din Superligă. Iar arbitrii oferă un oarece avantaj, mai mic ori mai mare, tocmai formațiilor cu CV, cu blazon, lege nescrisă în fotbalul mondial.



