OPINII  »  EDITORIAL

Fotbalul lui „Fac ce vreau!”

Articol de - Publicat joi, 12 ianuarie 2023 15:36 / Actualizat joi, 12 ianuarie 2023 15:53

Mare tevatură din pricină că FCSB pregătește reluarea stagiunii în Antalya fără să beneficieze de prezența unui tehnician cu licență Pro. Obligatorie prin regulament la nivelul SuperLigii. Prezență pe care formația din Berceni a "driblat-o" în ultima vreme prin numirea unui antrenor cu licență, Leo Strizu, folosit însă ca paravan. Căci de echipă se ocupa, și răspundea, Mihai Pintilii.

Iată însă că, la ordinul finanțatorului, decis să mai strângă cureaua, Strizu a fost lăsat acasă și situația a devenit tragicomică. Deoarece nici Pintilii, nici secunzii săi, Ovidiu Petre și Lucian Filip, nici chiar Thomas Neubert, lăudatul preparator fizic, n-au calificarea necesară. Nu că nu posedă vreo licență, dar n-au nici măcar carnet de antrenor, cum stipulează Legea Sportului, singurul cu diplomă fiind analistul video Marius Francisc, care nu stă însă pe bancă! Bizar, greu de explicat la o echipă cu pretenții la titlu, așa-i?

Evident că șeful Școlii Federale de Antrenori, Lucian Burchel, s-a sesizat. Dar s-a trezit repede băgat în corzi de Gigi Becali, care a pus din nou placa "E echipa mea și fac ce vreau cu ea!". Ați recunoscut stilul, nu mai insist.

Au sărit și posesorii de licențe, dar nu și de angajamente. Ei s-au revoltat, ei au auzit! Deși, conform lui Burchel, ca să parcurgă întreg traseul până la Pro, un fost fotbalist cu minimum 7 sezoane ca profesionist are nevoie, socotind cursurile și practica, de 6 ani. Plus că trebuie să plătească în jur de 32.000 de lei. Dacă nu 35.000, numai obținerea licenței Pro costând 23.000. Rezultă că "șomerii" cu patalamale la mână nu se indignează fără motiv.

Fotbalul lui „Fac ce vreau!”
Mihai Pintilii, FCSB // foto: Imago Images

Altfel, să admitem că, experimentat după 15 ani petrecuți pe prima scenă și 46 de selecții, dornic să învețe și harnic, Pintilii se poate descurca bine ca "principal" și fără diplomă. Rezultatele și atitudinea jucătorilor îl recomandă. Cum s-a întâmplat, poate într-o mai mică măsură, cu Marius Croitoru, cu Andrei Prepeliță, cu alții. Atât că, aici e descoperit Pintilii, există unele reguli pe care, ocupând fără calificare postul de antrenor, el le încalcă.

În cazul în care nu-s bune, și unele nu sunt, inclusiv Legea Sportului ce datează din 2000, regulile trebuie schimbate. Modificate, revizuite, completate. Cât sunt însă în vigoare, bune ori nu, ele trebuie respectate ca să nu se ajungă la harababură. La haos.

De ce ziceam că situația e și comică? În ideea că, propunându-și s-o pedepsească pe FCSB, fie numai s-o amendeze, FRF a constatat că ROAF și Regulamentul Disciplinar nu prevăd nicio sancțiune în acest sens! Pentru că nimeni nu și-a închipuit că poate apărea o asemenea speță, iată încă o dovadă, a câta?!, că fotbalul nostru e condus după ureche. La ce-o fi și ce-o ieși.

Dar în virtutea cărei autorități morale să intervină Federația și s-o sancționeze pe FCSB că n-are antrenor cu licență Pro, dacă ea însăși i-a numit pe Mirel Rădoi și pe Adrian Mutu selecționeri, pe primul chiar și la echipa națională, pe celălalt doar la U21, deși aceștia n-aveau nicio calificare, Rădoi nici măcar diplomă de bacalaureat?!

Când tu, FRF, dai exemple proaste, ce pretenții poți avea, ce să aștepți și să ceri de la cluburi?! Mai bine te faci că plouă!


Comentarii (34)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  13 Ianuarie 2023, 09:31

Fotbalul lui ,,cum sa l punem în cap pe Becali !,, Pentru asta sunt pe fata FRF,presa ,autorități...Lucruri imputabile lui Becali alții le fac in văzul lumii și nu deranjează ...

elefterie
elefterie  •  13 Ianuarie 2023, 08:51

Păi s-a dovedit că dacă în fotbalul nostru apar "probleme", ele pot fi ușor (și repede) rezolvate politic - politicul lui "Fac ce vreau!". Gigi i se poate adresa din nou, personal, lui Marcel Ciolacu, iar acesta ("Săracul, *** E un om cuminte. Nu e mincinos omul") dacă promite ceva, păi se ține de cuvânt - modifică legea/legile care deranjează. Mai greu e cu problemele extrafotbalistice, că acolo cei ce "ne fac legi și ne pun biruri" (citat din Eminescu) nu se pricep suficient ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

itu52
itu52  •  12 Ianuarie 2023, 23:55

Hai domne, se poate, e lipsă mare de cadre. Avem o rotație a cadrelor de te doare capul, de unde atâta specialiști de frunte, aproape ne-am înjumătățit. Gata, pe derogări, că așa am fost obișnuiți de pe vremea ăluia cu 4 clase. FRF geme de improvizații: vulcanizatori, politruci, votanți la comandă proveniți din cine știe ce domeniu, etc.. Pe derogări, că ne trebuie oameni cu origine sănătoasă, verificați și vigilenți. L-au pus pe Mutu și Rădoi, mare scofală, trebuiau să-l mențină pe Daum, că nici el nu prea avea dreptul, cică e greu și ilegal să echivalezi Licența Pro cu cea ce este pe afară. „Nihil sine bafta, totul cu propteaua”, este moștenirea sănătoasă a comunismului(nimic nou). „Nihil sine Deo”, s-a demodat.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează