OPINII  »  EDITORIAL

Nu l-au tras de mânecă!

Articol de - Publicat joi, 05 mai 2022 14:56 / Actualizat joi, 05 mai 2022 15:06

Învingătoare cu 4-3 în tur, Manchester City o conducea la Madrid cu 1-0 pe Real în minutul 90, moment în care ne pregăteam să dedicăm alte ode fotbalului insular. Logic, deoarece, după ce Liverpool se calificase în dauna lui Villarreal, se profila a doua finală consecutivă de UCL între echipe britanice.

În clipa aceea însă, a început ceea ce nimeni nu-și imagina, o adevărată nebunie. Un taifun, un tsunami. Rodrygo a marcat în minutele 90 și 90+1, pentru ca, transformând un penalty în 95, Benzema să ducă scorul la 3-1 și pe Real, incredibil, halucinant, în ultimul act al Ligii Campionilor! Stană de piatră pe banca lui City, Guardiola lăsa impresia că nu înțelege ce i se întâmplă. Iar băieții lui, parcă loviți de trăsnet, nici atât.

Dar nu despre semifinala de pe „Bernabeu” vreau să scriu, ci despre cea retur câștigată o zi mai devreme de Liverpool cu 3-2 la Villarreal, unde formația spaniolă avusese 2-0 la pauză. Concret, voi zăbovi asupra fazei petrecute în minutul 37, la 1-0 pentru „Submarinul galben”, când olandezul Danny Makkelie le-a refuzat gazdelor ceea ce presa iberică a numit „un penalty scandalos!”

Nu l-au tras de mânecă!
Danny Makkelie (foto: Imago)

Lo Celso a scăpat singur cu portarul Alisson, iar acesta l-a luat cu fulgi cu tot. Numai că, spre furia tribunelor, Makkelie a considerat regulamentară intervenția respectivă, dovadă că, foarte sigur pe el, n-a apelat la VAR. Adică la părerea compatrioților Pol van Boekel și Dennis Higler. Care nici ei nu i-au atras atenția „centralului” să meargă la monitor și să revadă secvența.

De spus că fostul mare arbitru internațional spaniol Iturralde Gonzalez a ținut cu Makkelie. I-a dat dreptate. La noi însă, atât Ion Crăciunescu, cât și Cristian Balaj au apreciat că, lovind simultan mingea și adversarul, dacă nu mai întâi chiar adversarul, portarul brazilian al „cormoranilor” trebuia sancționat cu 11 metri și cartonaș galben. Obligatoriu.

Poate că și așa Liverpool, dezlănțuită în repriza secundă, irezistibilă, tăvălug, avalanșă, ar fi întors soarta partidei și a calificării. Ceea ce nu scuză însă eroarea arbitrului. Care era dator măcar să verifice faza, s-o controleze.

De notat că nu-i prima oară când Makkelie, 39 de ani, de profesie polițist, stârnește polemici și încinge spiritele. Recent, ignorând că Benzema l-a împiedicat pe Donnarumma să degajze, că l-a busculat, n-a fluierat nimic, ajutând-o pe Real s-o elimine pe PSG! După cum, în semifinala Anglia-Danemarca de la Euro 2020, a inventat (la Sterling) un penalty în minutul 103, decizie ce-a dus-o pe Anglia în finala CE! Cine se afla la VAR în partida respectivă și nu l-a tras de mânecă pe Makkelie? Ați ghicit, același Pol van Boekel!

Era de așteptat, nu găsiți?, ca UEFA să nu-l mai delege atât de des pe Danny Makkelie și, oricum, nu la partide atât de importante. Sau, în caz extrem, să nu-i mai repartizeze arbitri VAR din Olanda, realizând că aceștia nu îndrăznesc, Makkelie fiind numărul 1 între ei, să-și contrazică liderul. Simplu ca bună ziua.

Atât că, iată, nici la Nyon, ca și la București, nu se învață din greșeli. În ideea că nu-i recomandabil, ba chiar contraindicat, ca arbitrii din teren și cei din camera VAR să fie din aceeași țară. Asta dacă nu cumva sunt alte interese la mijloc.


Comentarii (11)
cita
cita  •  06 Mai 2022, 23:28
Postat de jean_gabin pe 06 Mai 2022, 08:57

Poate ca se procedeaza asa si din motive economice. Delegarile din tari diferite ar presupune cheltuieli mai mari pentru cluburile gazde.

Da, de acord, dar suma în plus merită cheltuită ca să-ți plătești "asigurarea" că arbitrajul va fi spre 100% corect.

jean_gabin
jean_gabin  •  06 Mai 2022, 08:57

Poate ca se procedeaza asa si din motive economice. Delegarile din tari diferite ar presupune cheltuieli mai mari pentru cluburile gazde.

matei14
matei14  •  05 Mai 2022, 20:09

Motivul e simplu. Comunicarea dintre arbitru de centru si cel din camera VAR sa fie cat mai buna, cat mai clara. Sa explice clar cel din cabina ce crede el ca nu a fost in regula. Makkelie a facut 2 mari greseli in ultimul timp - penaltyul din semifinala de Euro si golul nevalidat a lui Ronaldo cu Serbia dar sa spunem ca aici nu era neaparat vina lui (dupa acest episod UEFA a hotarat in mijlocul preliminarilor de Mondiale sa se foloseasca VAR pana la finalul sezonului). Dar ultimele 2 decizii au fost corecte, nu a fost fault la Donnaruma iar Alisson a lovit intai mingea si din inertie a intrat in jucatorul lui Villareal. Asa ca sa nu fim carcotasi, Makkelie e considerat intre primii 3 arbitrii din Europa ca valoare si probabil 6 ani de acum in colo pana se retrage il vom vedea in fiecare sezon la un meci in semifinala UCL. Cu exceptia sezonului cand va conduce finala - care tineti minte ce spun acum - va fi urmatorul. Cu exceptia cazului in care nu vor fi echipe englezesti, caz in care probabil va merge la Taylor si Makkelie va primi finala in 2024.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează