OPINII  »  EDITORIAL

Nu suntem favoriți!

Articol de - Publicat joi, 02 iunie 2022 14:19 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 15:17

Înaintea acestui iunie infernal, în decursul căruia România va susține 4 meciuri în Liga Națiunilor (idee proastă a UEFA!), Edi Iordănescu a dat milităria jos din pod. Nu s-a sfiit să avertizeze: „Am reinstaurat dictatura, căci cu libertatea n-a mers!”. Judecând după ultimele rezultate ale naționalei, chiar că n-a mers.

În consecință, nici musca n-a mai intrat în cantonamentul de la Mogoșoaia, unde i s-a interzis accesul până și frizerului care-i tundea pe „tricolori”! Când și Figaro e oprit la poartă, nu-i de glumă. Îi mai rămânea selecționerului să le ia jucătorilor celularele în stilul practicat cândva de Halagian!

Evident că, strângând șurubul, Edi a apelat la metodele tatălui său, Generalul, aplicate ulterior și de Pițurcă, mai severe decât cele folosite de ultimii selecționeri. De la Daum încoace, cam de când naționala a luat-o la vale, atmosfera de la Mogoșoaia a fost una relaxată, nerestrictivă. De pace și prietenie, antrenorii tratându-și adesea elevii ca pe egalii lor.

Nu știu în ce măsură e bine sau e rău că, spre deosebire de Contra și de Rădoi, Iordănescu jr. a decis să schimbe foaia. Vom vedea. Oricum, cum n-a ținut cu vorba bună, merită încercat și cu una mai răstită. Încercarea moarte n-are, nu așa se zice?

Nu suntem favoriți!
Edi Iordănescu/ foto: Imago Images

Din păcate, Edi nu dispune și de jucătorii pe care i-a avut la dispoziție tatăl său, „tricolorii” de azi ridicându-se rar, ori chiar deloc, la nivelul predecesorilor lor. Nicio comparație cu membrii așa-numitei Generații de Aur, care a scris istorie la World Cup 1994, nu-i avantajează pe actualii selecționabili. Asta din pricină că fotbalul nostru nu mai reușește să producă valoare.

Detaliind, n-am prea înțeles de ce Edi i-a sărit din schemă pe Bicfalvi și, mai ales, pe Deac. Posibilul argument că din motive de vârstă, 34 și, respectiv, 36 de ani, n-ar trebui să reziste, întrucât la națională se convoacă după formă, nu după numărul anilor. La fel de adevărat e însă că nici nu era obligatoriu ca eu și alții ca mine să înțelegem toate opțiunile selecționerului.

Surprinzător, acesta a chemat fotbaliști care au jucat puțin la cluburi (Fl. Niță, Mihăilă, Alibec), care au retrogradat (R. Marin) ori au ratat promovarea (M. Marin, Pușcaș), care n-au atins pe final de sezon obiectivele propuse (grupul FCSB, Sorescu, Mitriță, H. Moldovan) ș.a. E de imaginat că ei nu stau prea bine cu moralul. Că, sosiți din străinătate pe cai mici, sunt mai degrabă nemulțumiți. Frustrați.

Nu-l putem acuza pe Iordănescu jr. că n-a convocat jucători mai răsăriți. Unde să-i fi găsit?! Dar putem spera, asta, da!, că toate nerealizările amintite îi vor ambiționa pe „tricolori” și vom vedea o națională decisă și dârză. Ce se va implica fără menajamente.

Deși logic era ca afirmația sa să aibă și o nuanță autocritică, Rădoi avea dreptate când declara că România nu pleacă favorită certă, nici pe hârtie, nici pe gazon, într-o grupă de Liga Națiunilor cu adversari totuși modești. De mâna a doua spre a treia. Just, evaluare corectă.

Pe de altă parte, lupta se anunță deschisă și există șanse reale ca băieții noștri să facă o figură frumoasă, chiar să termine pe locul 1. Dacă nu-i mai batem nici pe muntenegreni ori pe finlandezi, atunci pe cine?! Haideți să avem încredere, succes, baftă! 


Comentarii (15)
torque07
torque07  •  03 Iunie 2022, 09:45

In sfarsit mai vad si un articol de incurajare. Optimist. Discursul Mihaila ca nu joaca la Atalanta sau Marin ce a retrogradat nu are sens. Mihaila chiar si facand banca la ATALANTA e peste tot ce insemna fotbaliator in liga Mamaliga. La fel Marin. Serie B e de doua ori peste liga 1 asa ca...e ok Batraneii Bicflavi si Deac nu sunt cu nimic peste cei selectionati. Daca ar fi o diferenta foarte mare de valoare intre ei si cei din echipa s-ar fi putut vorbi. hai romania!!! deja ma astept in caz de vreun egal sau o infrangere - "demisia!!" ca nah...asa e la noi. E de ajuns un meci si toti se cred nea Gigi

donqhot
donqhot  •  03 Iunie 2022, 07:55
Postat de ali.bec pe 03 Iunie 2022, 00:35

Trinitatea binestiuta: Ioanitoaia, limbajul de lemn și Daum.

nu doar limbajul domnului Ovidiu Ioanitoaia este de lemn. Si ideile domniei sale lasa in urma rumegus.

ali.bec
ali.bec  •  03 Iunie 2022, 00:35

Trinitatea binestiuta: Ioanitoaia, limbajul de lemn și Daum.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează