OPINII  »  EDITORIAL

Prețul lui Ianis

Articol de - Publicat luni, 10 mai 2021 11:57 / Actualizat luni, 10 mai 2021 12:19

Anticipez ce se va petrece după apariția acestor câteva rânduri. Unii cititori îmi vor reproșa un nou laudatio la adresa fiului lui Gică Hagi. 

Mă vor beșteli că, în spiritul GSP, îi țin partea "beizadelei". Că umflu importanța unui fotbalist de 22 de ani, pasămite ajuns la Glasgow Rangers datorită numelui, nu a calităților. Altminteri, ar fi rămas un jucător de duzină, plasat la "și alții". Mai degrabă în lot decât în echipă.

Conștient că destui nu-l înghit pe Ianis, frustrați, invidioși sau ignorați, îmi asum riscul de a fi luat la rost. Pentru că nu-mi permit să scap și să nu comentez știrea că Rangers i-a fixat la 13 milioane de euro prețul lui Hagi jr. în perspectiva unui transfer. Cu observația că acesta mai are contract cu GR până în vara lui 2024.

Asta înseamnă, matematică de școală elementară, că lui Ianis i-a crescut valoarea de aproape 4 ori după ce proaspăta campioană a Scoției l-a luat de la Genk în iulie 2020 pentru 3,5 milioane. Nu-i afirmația mea din postura de, nu-i așa?, PR al tânărului nostru internațional, e ceea ce anunță și insistă presa britanică.

E însă logic să se întâmple așa. Normal. Deoarece, deși folosit în numai 43 de meciuri, titular sporadic, Ianis a contribuit substanțial, cu 7 goluri și 13 assisturi, la recentul triumf repurtat de Glasgow Rangers într-un campionat pe care nu-l mai câștigase de un deceniu. Ca atare, transfermarkt îl cotează pe Ianis la 6 milioane de euro. Pentru comparație, Nicolae Stanciu, campion în Cehia cu Slavia Praga, e evaluat tot la 6 milioane.

Pe Hagi jr. l-ar curta mai multe cluburi de top din Vest. Între ele, Sevilla din LaLiga și Lazio din Serie A. Poate nu-i decât un zvon, o rumoare, iar plecarea se va amâna. 

La sfârșitul lui aprilie însă, Estadio Deportivo, ziar din Sevilla, pretindea chiar pe pagina 1 că formația locală, de 6 ori învingătoare în Europa League și deja calificată în UCL 2021-2022, "și-a reactivat interesul" pentru Ianis. Iar explicația ar consta în "marele randament" al românului, dorit la Sevilla mai ales de Ramon Verdejo, zis Monchi, fostul portar al echipei andaluze și actualul ei director sportiv. Ziarul n-a uitat să precizeze că și Lazio urmărește pista Ianis.

Prețul lui Ianis
Pagina 1 a Estadio Deportivo

Versiunea că Hagi jr. ar trebui să-l înlocuiască pe veteranul Jesus Navas, 35 de ani, nu prea stă în picioare. Pare trasă de păr, nerealistă, din moment ce Navas acoperă, de regulă, întreaga bandă dreaptă, iar Ianis o zonă mai restrânsă. Ca extremă sau ca decar. Sunt jucători cu profiluri diferite.

Am redat, sintetizând, ce-a scris presa iberică, din care eu doar am preluat. Fără să înfloresc, fără să speculez. De atacat puteți să mă atacați însă pe mine. M-am obișnuit, aveți liber! 


Comentarii (35)
mal.
mal.  •  11 Mai 2021, 09:14
Postat de polistul68 pe 10 Mai 2021, 21:25

Prietene, in presa engleza mai greu vezi asa enormitati..la spanioli si italieni, e la ordinea zilei ( vezi intelegerea lui Giovanni cu Valdanol, fost presedinte la Real, sa apara in presa ca, Real l-ar dori pe Contra). Cand Rangers va posta pe pagina clubului ca 13 mil e pretul lui Ianis, voi crede..pana atunci, mi se pare o "bomba" ieftina.

De acord cu dvs.! Vezi și cazul Man... Adică Man și Hagi jr. sunt cam totuna... sunt de acord, dar nu la suma asta! În altă ordine de idei, regret aroganța cu care se adresează tuturor cititorilor dl. Ioanițoaia, nu doar celor cu care are o dispută! Chestie de ducație... nu se repară la senectute... Vorba ceea, îl recomandă vocea și talentul!

dubluv
dubluv  •  10 Mai 2021, 23:08

am cumparat o haina cu 10 euro si vreau sa o vand cu 200. Practic i-am crescut pretul de 20 de ori.

polistul68
polistul68  •  10 Mai 2021, 21:25
Postat de cita pe 10 Mai 2021, 17:07

Domnule nea Ovidiu, Dvs vreti sa ne spuneti aici ca nu iese fum fara foc si ca Ianis s-ar putea transfera la o adica in Spania sau Italia la pretul asta exorbitant. E posibil, dar cifra pare total nerealista atat pentru nivelul actual al fotbalului romanesc, cat si acela de la Nationale. Pe hartie e simplu sa umflam cifrele, hartia (ecranul) suporta orice in principiu. Ii doresc sincer impresarului lui Ianis sa ia comision la o suma chiar mai mare de 13mil, banii ar ajunge in tara si sunt bineveniti in saracia asta lucie in care ne zbatem de 30 + 45 ani. Insist totusi sa va spun ca exagerati cu astfel de cifre, si Dvs, cu tot respectul, dar si presa engleza.

Prietene, in presa engleza mai greu vezi asa enormitati..la spanioli si italieni, e la ordinea zilei ( vezi intelegerea lui Giovanni cu Valdanol, fost presedinte la Real, sa apara in presa ca, Real l-ar dori pe Contra). Cand Rangers va posta pe pagina clubului ca 13 mil e pretul lui Ianis, voi crede..pana atunci, mi se pare o "bomba" ieftina.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează