OPINII  »  

Un an prost

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat sambata, 30 decembrie 2023 11:54 / Actualizat sambata, 30 decembrie 2023 12:11

Așa trebuie caracterizat 2023, pe parcursul căruia sportivii tricolori au obținut în probele olimpice 7 medalii mondiale (două de aur), bilanț inferior celui din 2022. Când s-au cucerit 11 medalii la CM (7). În consecință, deși nu bucură pe nimeni, titlul de mai sus se justifică. Fără să constituie o noutate, căci ne tot mirăm și ne lamentăm după 1989, regresul sportului românesc se vede cu ochiul liber. Am vrea să-l oprim, dar nu părem în stare.

Și în 2023 canotajul a salvat onoarea, reușind 5 medalii din totalul de 7 menționat. Cum cuplul Bodnar-Radiș la dublu vâsle și echipajul de 8+1 au luat aur, s-a reconfirmat părerea că la FRC, for condus de cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă, se muncește cu tragere de inimă. Cu spor. 

Ca atare, în iunie, când Ministerul Sportului s-a transformat în Agenția Națională pentru Sport, n-a surprins faptul că președinția ANS i-a fost încredințată doamnei Lipă. O femeie puternică și plină de energie pentru care, acceptați clișeul, termenul imposibil nu există. Încă nu s-a inventat.

Organizat minuțios, chiar militărește, canotajul domină autoritar peisajul sportului nostru, o dovadă convingătoare fiind aceea că 44 dintre cei 61 de români calificați până azi la JO 2024 provin din canotaj, care va alinia la Paris nu mai puțin de 11 bărci, în frunte cu cea a perechii Bodnar-Radiș, campioană olimpică en titre și neînvinsă de multă vreme. Reprezentare de top în condițiile în care, de necrezut, jocurile sportive vor lipsi de la JO, unde nu va fi prezentă nicio echipă!

Să mai facem o comparație, nici ea măgulitoare. Dacă la precedenta ediție Olimpică, Tokyo 2020, lotul României a numărat 106 membri, se estimează că el va cuprinde în 2024 maximum 80-85. Celor 61 deja calificați ar urma să li se mai adauge circa 20, întrucât mai sunt programate concursuri cu miză la scrimă, judo, tenis de masă și de câmp etc. În niciun caz însă, opinia specialiștilor, nu se va atinge suta. Sub nicio formă, încă un semn de regres, așa-i?

Când s-a înființat ANS, s-a lansat zvonul că, pierzând din importanță, sportul va pierde și la bani. Va fluiera a pagubă. Fals, bugetul s-a păstrat și, adăugând contribuția substanțială a COSR și a unor sponsori gen Petrom, el a putut asigura desfășurarea normală a activităților. Sigur că era nevoie de mai mult, unde și când nu e?! 

Un an prost
Elisabeta Lipă

Dar nu banii au constituit și constituie prima problemă a sportului tricolor, durerea lui. Nu banii, ci oamenii. Priceperea, seriozitatea și implicarea lor. Modul în care își fac ori mai degrabă nu-și fac datoria.

La acest capitol se diferențiază federațiile și rezultatele lor. În măsura în care canotajul n-are egal, alte discipline suferă și se complac în anonimat. Gimnastica, de pildă, va duce la Paris o echipă feminină, calificată după 12 de ani de absență. Pare o performanță, dar chiar e în contextul în care Sabrina Voinea et Co, urmașele Nadiei, au obținut biletele pentru JO clasându-se pe locul 10 la Mondialele de la Anvers?! La ce să viseze fetele, nu cumva ele merg la Paris ca să fie drumul cu oameni?!

La FRG, care a apelat la tehnicieni olandezi (sâc!), care ar fi coregrafi, nu antrenori!, ca și la alte federații, se lucrează adesea după ureche și cu ochii pe ceas. Iată de ce, ca în povestea cu drobul de sare, asistăm la alunecarea sportului nostru pe tobogan, la prăbușirea lui. Mai trăim, neputincioși, încă un an ca 2023. Trist, de uitat.


Comentarii (26)
MaxiP
MaxiP  •  19 Februarie 2024, 10:52
Postat de Laspalmas pe 02 Ianuarie 2024, 17:48

Reprosul lui @MaxiP la adresa lui Ioanitoaia se explica prin aceea ca Ioanitoaia a scris la viata lui mai mult fotbal desi nu numai fotbal. Dar ce ne facem ca insasi Uta Lipa actuala sefa a sportului are aceeasi parere cu Ioanitoaia despre situatia sportului romanesc??? Ei nu se pricep, &MaxiP este insa adevaratul expert, uite ceva ce eu nu cred. Curand ne vom lamuri de partea cui este dreptatea.

A trecut o luna si jumatate... M-ai acuzat ca ma cred mai expert ca insasi doamna Lipa, care conduce sportul romanesc. Acum aproximativ 2 luni sustinea ca e pacat ca nu vom avea nicio echipa la Jocurile Olimpice. E, uite ca a aparut echipa de care ea nu stia, exact cea pe care am mentionat-o ca e omisa din calculele dansei. M-am legat de aspectul cu 80 de sportivi la JO, am spus ca va fi lejer depasit si ca batem spre 100. Cred ca deja au schimbat calculele si ei, nu cred ca mai asteapta doar 80. Repet, nu ma cred expert, observ doar ca cei ce ar trebui sa cunoasca detaliat anumite situatii nu par prea implicati. Iar jurnalistii chiar vorbesc pe langa si se baga in subiecte pe care nu le pricep. Probabil ca voi reveni la acest comentariul de cateva ori in urmatoarele luni, am promis ca voi urmari cine a avut totusi dreptate in legatura cu aceste subiecte.

atacama
atacama  •  04 Ianuarie 2024, 18:29

Lasati cititorii sa sa-si spuna parerile(bune sau.rele/jignitoare sau nu).Sportul din Romania,este in proportie de 90% sustinut din BANI PUBLICI. PRIN URMARE,atata timp cat NOI,CETATENII,CONTRIBUIM AVEM DREPTUL SA CRITICAM IN ORICE FEL POSIBIL.

atacama
atacama  •  04 Ianuarie 2024, 18:17

GSP.RO,PARERILE NOASTRE CONTEAZA,ATATA TIMP CAT CEI DESPRE CARE COMENTAM,SUNT PLATITI DIN TAXELE SI IMPOZITELE NOASTRE.SI NU ESTE JIGNIRE SA SPUNEM,CA DOAMNA LIPA A INCASAT €160.000(PROSPORT.RO).

Vezi toate comentariile (26)
Comentează