OPINII  »  EDITORIAL

Una spune, alta fumează

Articol de - Publicat marti, 20 septembrie 2022 15:36 / Actualizat marti, 20 septembrie 2022 16:27

Conform tradiției, nici aceste ultime meciuri din Liga Națiunilor, cu Finlanda vineri și cu Bosnia luni, nu pică în momentul cel mai fericit. Între altele, pentru că în ajunul lor a devenit indisponibil chiar căpitanul „tricolorilor”, Vlad Chiricheș.

Firește că și el e contestat de fani, cine nu e?!, care-i reproșează greșeli comise, dar și imaginare. Respectivii insistă că, transferat de la Sassuolo la nou-promovata Cremonese, Vlad a mai făcut un pas înapoi. Precum cel mai vechi de la Napoli la Sassuolo. Dar și așa, absența lui din lot poate fi considerată o pierdere importantă. În ideea că, grație celor 76 de selecții, Chiricheș ar fi fost omul din lot cu cea mai bogată experiență. Se presupune că el ar fi adus un plus de echilibru în faza defensivă. De siguranță.

Dacă discutăm despre apărare, să notăm și că Edi Iordănescu l-a sărit din schemă pe Florin Niță. În lipsa căruia, a apelat la 3 portari tineri, niciunul însă cu vreo prezență în națională. Clar, unul dintre ei va trebui să debuteze. Probabil Horațiu Moldovan.

Până la un punct, renunțarea la Niță e de înțeles. Se include în acțiunea de primenire, de schimbare. Florin n-a mai apărat la Sparta Praga din 21 noiembrie 2021 (de la 0-4 cu Slovacko) și nu mai e nici de viitor, de perspectivă. Întrucât a împlinit 35 de ani.

De acord cu decizia lui Iordănescu jr. Atât că același Niță, 19A, deși rezervă și atunci la Sparta, a fost titular în toate cele 6 partide ale naționalei din 2022! Inclusiv la rușinosul 0-3 cu Muntenegru din 14 iunie. Ce să deducem de aici? Că și criteriile de selecție se mai modifică din mers. Că geometria lor e variabilă.

Să mai observăm, fie și fără plăcere, că din cei 27 de jucători convocați, cu Mitrea în locul lui Chiricheș, 7 evoluează în ligile secunde. Din Italia și, cazul lui Rațiu de la Huesca, din Spania. Încă mai îngrijorător e că dintre cei 6 legitimați în Serie B numai surpriza absolută numită Daniel Boloca (Frosinone) și George Pușcaș (Genoa) provin de la echipe bine situate. 

În rest, Parma lui Man navighează în mijlocul clasamentului, iar Palermo (Nedelcearu) și Pisa (Ad. Rus, Marius Marin) se găsesc în zona retrogradării. Fără victorie în 6 meciuri, Pisa ocupă locul 20 din 20!

Cam secetă de valori la nivelul reprezentativei, exagerez cu ceva? Aceștia sunt fotbaliștii pe care-i avem și, cunoașteți expresia, cu ei defilăm. În context, unele dintre alegerile lui Edi par ciudate, nu mai reiau polemicile legate de Maxim și Fl. Coman, ori chiar sunt.

Una spune, alta fumează
Edward Iordănescu

Iordănescu încearcă să schimbe, operațiune anevoioasă, dar demnă de laudă. Personal, nu-s foarte optimist, însă e de văzut în ce măsură va reuși, căci drumul nu-i nici scurt, nici asfaltat.

Oricum, selecționerul nu riscă nimic. Ori riscă prea puțin, în condițiile în care FRF a precizat că, indiferent de rezultatele din Liga Națiunilor, actualul responsabil al naționalei își va păstra postul. Evident că de ce i s-a pretins sine qua non lui Boloni, clasarea pe 1 sau 2, excluse locurile 3 sau 4 în grupă!, nu se mai ține cont.

Încă o dată, a câta oară?, Burleanu demonstrează că una spune și alta fumează. Că nu se sfiește să-și retragă cuvântul dat, ba și că-l doare în cot de părerea celorlalți. 


Comentarii (32)
itu52
itu52  •  21 Septembrie 2022, 21:45

E clar, fumează „Altora”. Da, cei de la „Altora politică” îi fac strategia și îi coordonează activitatea. Și-a definitivat 11_le în avion și pare a fi ca un fum de „Altora”. Barem să nu luăm multe, doamne ajută!

fairplayromania
fairplayromania  •  21 Septembrie 2022, 18:05

Gata, m-am prins de combinaţie...... e la cerere sau din proprie iniţiativă ? Chiar avem nevoie de portarul de pe locul 14 care a încasat cele mai multe goluri ..... :):) Simpa !

jean_gabin
jean_gabin  •  21 Septembrie 2022, 16:20

Trebuie sa fii prost sa bubui iar mihai041 este ca sa sustii ca este o epava Chiriches cand el a fost si este on continuare capitan in Serie A unul dintre cele mai puternice campionate din fotbalul mondial. Sassuolo si Cremonese nu sunt echipe de top dar tot sunt superioare tuturor echipelor romanesti.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează