OPINII  »  EDITORIAL

De la Mihăilă de azi la Mutu și Chivu de ieri

Articol de - Publicat vineri, 04 februarie 2022 09:03 / Actualizat vineri, 04 februarie 2022 09:26

Da, fotbalul nostru dă întotdeauna jucători talentați; nu avem însă la orizont niciun Gică Popescu, Hagi, Dobrin. Și nici un Boloni.

Cu voia dumneavoastră plus celelalte probleme grele care ne stau pe cap, îmi voi permite să revin la memorabila oră explicativă a lui Boloni la GSP TV live. A mai fost acolo un moment sensibil peste care nu se poate trece cu vederea, mai ales acum, când suntem în transă pentru transferul lui Mihăilă de la Parma la Atalanta.

Pustiitoarea absență

Există o strânsă legătură între Mihăilă 2022 cu cele două nume de fotbaliști români, Mutu și Chivu, singurii numiți precis de Boloni ca ultimii care au avut „o autoritate internațională”, după 15 ani de pustiitoare absență la acest nivel al personalităților românești cât de cât celebre în Europa. 

De la Mihăilă de azi la Mutu și Chivu de ieri
Adrian Mutu, contracandidatul lui Edi Iordănescu și Boloni la postul de selecționer, este autorul a peste 100 de goluri în Serie A (foto: Imago)

Atent să nu jignească - s-a precipitat într-o afirmație categorică: „Nu mai găsești azi jucător talentat în fotbalul românesc” și cu o perversitate inteligentă a acceptat și întrebarea „Greșesc cumva?”.

Gică, Gicu, Loți

Eram sigur că va primi un răspuns și că cel mai îndreptățit va fi acela al lui Gică Popescu (ei, de ce!). Numai că răspunsul a fost slăbuț: „Totdeauna fotbalul românesc va da jucători talentați”. Piața a întrebat și ea întotdeauna „Cât de talentați?”. 

Nu apare întotdeauna un Gică (Popescu) căpitan la Barcelona ridicând Cupa Spaniei din mâinile regelui, nu dă întotdeauna un Gică (Hagi) apreciat în presa occidentală, fără tăgadă, ca un Maradona din Carpați. Nu apare un Gicu (Dobrin) care a putut lăsa regretul că nu s-a aprobat ca Real Madrid să-l cumpere. Fotbalul românesc dă totdeauna jucători talentați, dar azi nu apare la orizont vreun Gică Popescu, Gică Hagi sau Gicu Dobrin și nici un Boloni (l-am punctat separat, ei de ce?).

O statistică grăitoare

Totuși, dacă Boloni, peste câteva zile, ar fi deschis Gazeta Sporturilor, ar fi găsit o statistică riguroasă care l-ar fi convins că nu a greșit catastrofal.

Statistica lui Ionuț Iordache cu cotele de piață ale celor mai valoroși „tricolori”, cu locul ocupat de fiecare în topul mondial la categoria sa de vârstă. Nu era chiar halucinant: Răzvan Marin pe primul loc (la 14 milioane euro), pe locul 80, Man, pe locul 100 (8 milioane), Mihăilă, locul 6 (la 6 milioane) și mulți alții, cei mai numeroși pe locuri de la 100 în jos și în 3 cifre. Asta e situația permanenților și inegalilor talentați. Încât nu e de mirare că niciun antrenor talentat nu mai vrea să-și asume naționala.

Rămâne o ultimă întrebare, cred, valabilă: dacă naționala, fie și cu Edi, ocupă locul 4 în preliminarii, neatingând obiectivul intermediar, Federația va fi și ea sancționată precum nefericitul ei antrenor? Se va autosancționa ea însăși? Și cum?


Comentarii (6)
euoltean
euoltean  •  05 Februarie 2022, 13:53

Maestre, o cam dai in bara cu teoriile tale, care seamana cu justificarile si pretextele tuturor antrenorilor care n-au reusit la nationala. Grecia, cu un antrenor no-name, o echipa fara nume mari, a castigat un campionat european. S-a-ntamplat deci se poate! Danemarca, necalificata la CE, prin eliminarea Iugoslaviei din motive politice, a venit din vacanta si a castigat CE, chiar fara vedeta lor Laudrup, care era in conflict cu antrenorul...Se poate chiar si cu generatia asta face ceva, nu sa castigi CE, dar sa te califici se poate, chiar sa mergi un pic mai departe, problema este antrenorul si ca se mizeaza pe cota de piata a jucatorilor si nu pe ce pot face ei in teren, la locul potrivit. Si te cam lasa memoria, ai uitat, in exemplele tale, de Ilie, marele Ilie, cel care a calificat Romania la CE 1984, cel mai complet fotbalist roman, BALACI!

gicu
gicu  •  04 Februarie 2022, 15:54

Sanatate, maestre!

oskforever
oskforever  •  04 Februarie 2022, 15:13

sa nu uitam in 2008-2012 am avut jucatori de la As Roma,PAOK,West Brom,Chievo,Sahtior D,Lazio,Fiorentina,Auxere,Lokomotiv M,Schalke,Inter Milano, sa fii in lotul cluburilor respective trebuie sa ai talent chiar daca nu realizezi mare lucru si stai pe banca. In 2022 ???

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close