OPINII  »  EDITORIAL

Printre verbele lui Viorel Moldovan

Articol de - Publicat vineri, 09 decembrie 2022 10:10 / Actualizat vineri, 09 decembrie 2022 10:17

Ce ne mai poate „omorî”...

„Pe mine m-a păcălit Spania”! Mi-am notat cu litere mari și semn de exclamație această afirmație originală a lui Viorel Moldovan. De mult îl țin foarte sus în expertizele sale - nu este un obicei ca un fotbalist să fie păcălit de fotbal. Dar verbul e adorabil - fotbalul de obicei pedepsește, se răzbună, e rău, să păcălească e mai rar și introduce un accent de humor binevenit. Nu cunosc fotbalist care să admită în public că l-a fentat fotbalul.

Siderat de 3 ori

Era foarte clar: Spania începuse cu acel 7-0 administrat Costa Ricăi, după care s-a chinuit cu Germania (1-1) și a pierdut cu Japonia (1-2)! Mare păcăleală - cum altfel să-i zici? Viorel a mai folosit un verb tare: l-a siderat cum l-a înlocuit Fernando Santos pe Ronaldo cu Ramos! Siderat? Nu credeam că Moldovan mai poate fi siderat în fotbal ca și pixul meu. 

Pe mine m-au siderat: 1. Germania căreia i-a lipsit un Lewandowski de la Bayern în atac... 2. Belgia (incredibil golaveraj, 1-2 în 3 meciuri) în care De Bruyne nu a putut face nimic din ce joacă la City... și, cu voia dumneavoastră, nu m-a putut păcăli Brazilia mea cu acest 4-0 la pauză cu Coreea de Sud (cu cine?).

Brânză bună în burduf de fotbal

Îmi pare bine că și-a regăsit verva ei, dar rămân la revelația Richarlison, la voleul lui pentru 2-0 cu Serbia și la stupefiantul șut al lui Casemiro cu care l-a încremenit pe antrenorul Elveției. Sigur că nu m-a păcălit Serbia lui Mitrovici și m-au siderat cele două penalty-uri ratate de Lewa. Nu m-au păcălit lacrimile lui Suarez „Canibalul” la eliminarea Uruguayului. Cred că erau sincere și disperate. 

Până aici, am pendulat între verbele lui Viorel Moldovan ca să-i mulțumesc, de fapt, fiindcă a găsit spațiul într-o emisiune TV pentru a ne informa care este - la experiența lui europeană - cea mai bună brânză din lume. Una franțuzească - la rândul meu, îl informez că se găsește și în București, scumpită abrupt la 1 milion de lei vechi kilogramul.

Ne obsedează Shaqiri, nu Kosovo

În fine, pentru pixul meu, „optimile” - din care a zburat Spania - m-au zguduit cu acest 1-6 al Elveției în fața Portugaliei. Zguduit? Exact: când a mai luat Sommer 6 „boabe”? Să zicem că Edi Iordănescu nu a făcut un drum degeaba în Qatar. Ne obsedează Shaqiri și nu Kosovo. 

Edi s-a întors de acolo cu ideea că ne lipsesc jucătorii puternici, bine clădiți fizic, pe scurt: luptătorii. Alde Pepe, nu-i așa? Când l-am văzut cum urlă de entuziasm la golul său (2-0 în minutul 33) m-am gândit brusc la Luis Enrique al Spaniei zdrobit înainte la penaltyuri de Marocul Excelenței Sale Hakimi. Ce spunea Enrique după un asemenea eșec? Că Spania are viitorul asigurat! Că viitorul e al tinerilor ei. Nimic despre loteria penalty-urilor, care, în final, l-au demis pe Lucho...

Printre verbele lui Viorel Moldovan
La începutul Mondialului, Luis Enrique a făcut apologia jocului spectaculos cu orice preț. După 7-0 cu Costa Rica, Spania nu a mai jucat nici frumos, nici eficient (foto: Imago)

Edi, atenție la pase!

Ar fi putut vorbi așa Edi după un eșec ca ăsta? L-am fi făcut praf și pulbere, așa cum îl face dl Dragomir pe Enrique: „Bă, ești râsul omenirii!”. Probabil că nu vom putea da fotbaliști de forța fizică și morală a unui Pepe, dar vom produce tot timpul specialiști în fotbal obsedați de cum râde omenirea de noi. Asta ne omoară: râsul omenirii! Edi, ai grijă de tine, vezi mai bine ce facem cu pasele naționalei și elementarul control al mingii...


Comentarii (16)
dragan
dragan  •  15 Decembrie 2022, 21:48

citez: ...suspendat in aer ca un Iisus fara cruce! incerc, Maestre, sa inchei citatul si s-o conving pe sora-mea ca sinteti coleg cu astia doar din intimplare!

dragan
dragan  •  12 Decembrie 2022, 21:16

Casablanca, 2022? o drama, Maestre! cinta, Sam! in alb-negru! mbappe, in aeroportul din Doha, imbratisindu-l pe hakimi: noua, achraf, ne ramine Parisul! Parisul lui Platini!

IonSaliu
IonSaliu  •  11 Decembrie 2022, 16:23
Postat de iulian32gr pe 10 Decembrie 2022, 19:41

Asteptam si eu pe cineva sa comenteze pseudocomentariile lui Vio Moldovan si ale altora. Oameni care sunt pusi sa ne spuna ceea ce noi, oamenii de rand, suporteri sau necunoscatori, nu intelegem , nu am vazut, nu avem cunostinte. Informatii pe care suntem avizi sa le sorbim de la ei, (Ne) cunoscatorii fotbalului romanescu! Vio citea dupa laptop niste jucatori ca sa ne impresioneze si sa ne arate ce? Si cluburile unde joaca x,y,z , informatii statistice care sunt abuzate si de pseudocomentatorii de la tvr1, pe care sincer nu stiu daca i-as putea angaja la un post local tv si sa comenteze vreo competitie de copii. NU mai avem comentatori, NU mai avem multi oameni care sa ne spuna si noua ceva in plus fata de ceea ce stim, vedem si intelegem noi despre fotbal! Suntem papusariti de influenceri noi care nu spun nimic, doar comenteaza ce a spus cutare, fara sa spuna nimic in plus, Acces Direct si atat! Imi place mult Panduru si Ilie Dumitrescu cand comenteaza, pentru ca sintetizeaza totul in cateva idei pe care le dezvolta frumos asa incat iti produc bucuria aceea de a intelege si altfel fotbalul. Nu mai vorbim de Cornel Dinu, care poate face un maraton de povesti si paralele cu ceea ce vede pe terenul de fotbal. Imi place si de Emil Gradinescu si Costi Mocanu, Vadim Vajeu si cam atat. Restul "NE Pacalesc!!!" . Salut pe aceasta cale si Marocul minunat care a ingenuncheat aroganta Portugalie, ca sa termine cu brio Peninsula Iberica, inceputa cu Spania lui Enrique!

Cel mai deranjant este vorbirea cu ăăă şi îîî de multe ori în aceeaşi frază... şi ei pun totul într-o singură interminabilă frază! O fac şi unii comentatori de “meserie”. Ar trebui să ia lecţii de dicţie înainte de angajare. Este de nepermis în broadcasting să auzi interminabilele ăăă şi îîî. Este lipsă de respect faţă de cei care le plătesc salariile: clienţii (telespectatorii). Am fost nevoit să privesc unele meciuri de la Mondial pe Internet (ultimul fiind grozavul Maroc – Portugalia).

Vezi toate comentariile (16)
Comentează