OPINII  »  EDITORIAL

Joi, Rădoi, noi

Articol de - Publicat joi, 02 septembrie 2021 12:48 / Actualizat joi, 02 septembrie 2021 14:51

Pentru sănătatea noastră mintală, ar fi bine ca din această ”triplă” a naţionalei de fotbal să ieşim cu totul sau cu nimic

Pare că seamnă cu "Ori la bal, ori la spital", sau "La victorie, nuntă, la înfrângere, înmormântare", din ciclul proverbelor de care te împiedici la tot pasul în fotbal. Aici ne-a depus acest demers bezmetic de ani şi ani al unei echipe tricolore care vrea să ajungă din urmă ziua de ieri. Că tot suntem la ziceri, o ştiţi pe aia din vremurile cele mai negre ale ceauşismului (văzute azi roz de rătăciţii capitalismului): "Tot înainte! Că înainte era mai bine...".

Lașitatea și lingușeala

Acel "înainte" era pe vremea când părinţii şi bunicii noştri puteau bea un Pepsi, fuma Kent, mânca o friptură şi chiar călători în străinătate. Ce banal pare astăzi! Apoi nu s-a mai putut nimic din toate acestea pentru că un sistem tâmpit a devenit de-a dreptul criminal. Laşitatea şi linguşeala celor care voiau să se salveze individual nu doar că ne-au prăbuşit într-un nord-coreanism european, dar ne-au otrăvit şi viitorul. 

Priviţi în fotbal, cât de puţini pot spune adevărul în faţă! Cât de puţini îşi asumă, chiar în această situaţie-limită, să facă o critică directă, poate fi şi constructivă, se poate!, demersului descentrat către un atac fără plasă de siguranţă al lui Mirel Rădoi!

Joi, Rădoi, noi

Ne-am câştigat dreptul la a nu mai putea pierde

Nu suntem făcuţi pentru a lucra structurat, temeinic, constant. Generaţia de Aur a sfârşit în neantul de azi. Un sistem opresiv a născut cel mai bun fotbal în vreme ce o societate liberă a eşuat în această naţională care ar putea avea în curând probleme cu Gibraltar. Cu Feroe a avut. Din fericire, vorbim despre fotbal, nu despre chirurgie pe creier. Aici, din ratări nu moare nimeni, poate doar iluziile. 

Şi cel mai nostim e că din cea mai de jos groapă poţi face, într-un singur meci, un salt în inimi care să ucidă memoria şi să inflameze imaginaţia. Din păcate, am trecut de momentul acesta. Ne-a entuziasmat victoria din Austria, am luat oxigen după Macedonia de Nord. Numai că ratarea timpurie a calificării la Euro, eşecul sever din Liga Naţiunilor, bătaia istorică încasată în Armenia şi campania olimpică eşuată cu felicitări au pus această naţională cu spatele la zid.

Un meci pierdut e de ajuns pentru a depune armele. În schimb, nu mai e de ajuns un singur meci câştigat pentru a reintra în cărţile calificării mondiale. Ne trebuie toate. Toate acestea din septembrie. Plus cele din octombrie. Şi noiembrie. Şi Dumnezeu mai ştie! Trebuie recuperat tot. Tot timpul pierdut. Ziua de ieri.

Nemuritoarele noastre poveşti

"Speranţă!". Asta a cerut un fan al naţionalei înaintea meciului din Islanda. Dar ştie el ce cere? Speranţă pentru ce? Pentru calificare? Pentru un joc mai bun? Mai echilibrat? Pentru alte preliminarii? Pentru altă viaţă? Naţionala e ce scoate mai bun fotbalul românesc, acela care abia a prins, cu o singură echipă, ultima cupă europeană, înfiinţată special pentru "săracii" fotbalului. 

Naţionala, în viziunea lui Rădoi, e formată şi din jucători de la Crotone, Huesca, Parma, Pisa, minunate locuri de turism, păcat că se termină vacanţele. Naţionala înseamnă şi Drăguş, şi Markovici, tineri care abia şi-au revenit după lungi perioade critice şi care n-au creat mai nimic. Sunt doar promisiuni. Trăim din aer, din pariuri, din poveşti pe care ni le spunem singuri ca să ne alungăm coşmarurile. Trăim oniric. Trăim pe credit. Şi, apoi, vine realitatea ca un tren de mare viteză. Nici măcar nu vedem feţele pasagerilor.

Patriotism şi masochism

România poate bate Islanda. Nu e nicio contradicţie cu ceea ce am scris mai sus. Dar pentru asta trebuie ca toţi aceşti oameni să fie altceva decât au arătat până acum. E raţional să credem că se poate? Nu. Dar e fotbal. Şi fotbalul nu e mereu raţional. Visăm ascuns ca ei să fie altceva decât vedem noi, să ne păcălim, să ne arate ei nouă! Visăm. Vedeţi, ăsta e cusurul nostru. 


Comentarii (4)
anatol_karagandici
anatol_karagandici  •  03 Septembrie 2021, 12:38

Un minim de realism ne spune ca Romania a batut Islanda aseara fix pentru ca islandezii erau atat decimati cat si prabusiti dupa uriasul scandal sexual din jurul Nationalei lor. Islanda de anul trecut ne zdrobea aseara, probabil am fi asistat la un scor fluviu. Cuplul Stoichita-Radoi poate un singur lucru, sa bage in lot si in teren jucatorii doriti de becali si de diversi impresari. ATAT. Ovidiu Ioanitoaia a scris (tarziu, dar a scris) pe acest subiect. Ar trebui insa urmarit subiectul si discutate cazurile concrete care SE IMPUN DE LA SINE. De exemplu Bicfalvi, jucator fara agent care joaca totusi in campionatul rusesc (titular de baza de ani de zile) si care si-a facut bine treaba de fiecare data cand a fost convocat. Sau Maxim, jucator cu 38 de meciuri si peste 3000 de minute jucate in ultimul sezon din prima liga turceasca, la o echipa care a terminat pe locul 9 dar care era pe 3 cand a plecat Sumudica. Si tot asa. Pai daca ar veni Dan Petrescu sa-l zboare pe Stoichita, sa-i dea cu flit lui becali si sa joace cu toti acesti jucatori buni, cu experienta pe care-i avem CREDE CINEVA CA AM DISCUTA CU ALDE ARMENIA???

comentario23
comentario23  •  02 Septembrie 2021, 16:29
Postat de scoby57 pe 02 Septembrie 2021, 14:01

Bună ziua Dl. Naum! Sincer recunosc că nu am citit articolul ci numai titlul și am să vă spun de ce. Această platformă de știri se numește "Gazeta Sporturilor" și Dvs., colectivul redactiei, ne intoxicați zi de zi doar cu știri din fotbal: Becali, FCSB, CFR, Radoi, Burleanu, Barcelona, Messi, Mercato, etc., etc. Și in acest moment 90% din articol electrice de pe GSP se referă la fotbal. Pe bune? Știți că se află în desfășurare Turul Romaniei la ciclism (tocmai s-a încheiat o etapă) transmis de către un canal de televiziune de nisa (SportExtra)? Gazeta SPORTURILOR chiar consideră că acest eveniment nu merită comentat (chiar și intr-o știre în subsolul paginei)? Deci pentru Dvs. fenomenul sportiv din România se reduce doar la fotbal cu precădere spre știri de can-can? Ieri și am cautat pe site-urile de sport sa ma clarific cu unele informatii. Nu va spun ca nu am gasit NIMIC. Si ma gandeam la vremurile cand alergau C. Dumitrescu, Romascanu M., G. Moiceanu, C. Ciocan s.a. pe care ii urmaream pe dealurile si muntii acestei (inca) patrii prin vocea regretatilor Hristache Naum sau Ion Ghitulescu. Și ne mai mirăm că sportul românesc se află intr-o degringolada totală. Pace Dvs. cu speranța că îmi veți publica comentariul!

Cu siguranta stie, Naum este un pasionat de ciclism. Pacat este ca stie multe lucruri dar este angajat la Digi unde trebuie sa bifeze obiectivele postului. PS Chiar sunt curios cat de des va puneti problema unui conflict de interese. In conditiile in care postul care plateste pentru meciuri prezinta si pareri si analize despre partide. E ca si cum as intra intr-un magazin cu produse handmade si creatorul incepe sa imi povesteasca cat de bine sunt facute si ce frumos arata. Doar n-o sa mi spuna sa nu ma uit la asemenea....Inteleg ca nu este ceva ilegal, dar respectul pentru consumator unde este???

comentario23
comentario23  •  02 Septembrie 2021, 15:45

Din pacate, nici dumneavoastra nu spuneti adevarul in fata la Digi. Helmuth e singura persoana din acel studio care vorbeste cat de cat liber, iar cand emite o parere pertinenta despre saracia fotbalistica a unor jucatori romani il ignorati si treceti peste. E pacat sa aveti atatea de spus si sa va rezumati la un articol saptamanal, unii ar vrea sa va auda cu adevarat si la emisiunile zilnice.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează