OPINII  »  CFR CLUJ

Ne dau patru? Luăm Cupa şi campionatu'!

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat joi, 19 august 2021 03:46 / Actualizat joi, 19 august 2021 03:48

Meciul a fost nimic. Glumele din defensiva CFR au fost bătute la fundu' gol. Cel mai bun e spectacolul de după, de nepreţuit. Atunci aerul se umple cu tot ce n-am jucat.

"Sunt sigur că la retur va fi cu totul alt meci. Putem marca 4 goluri, aşa cum au făcut-o şi ei", a zis Denis Ciobotariu, unul dintre fundaşii din faţa porţii făcute ferfeniţă. Aşa îţi dai seama în ce videogame trăieşte fotbalul nostru.

Ciobi jr. poate fi de înţeles psihologic, e reacţia frustrată a unui copil care se supără după ce a fost bătut măr şi, de la distanţă, le arată pumnul agresorilor. "Las' că vedeţi voi ce-o să vă fac!".

Meciul următor, vă rog!

Infantilismul emoţional e starea de evadare a fotbalului nostru care merge din traumă în traumă şi crede că se tratează cu "meciul următor". Dar meciul următor nu rezolvă nimic fundamental.

Steaua Roșie care ne-a înroşit posteriorul a făcut-o cu armele unor sporturi pe care noi nu le mai cunoaştem, jucând cu pivotul şi pe contraatac ca la handbal sau la baschet. Iar viteza de execuţie a fost dincolo de puterea de înţelegere a defensivei CFR-ului.

Altfel, da, vorba lui Denis, adversarii n-au făcut un joc "wow". În Europa, cu echipele româneşti nici n-ai nevoie să joci "wow". E de ajuns să te prezinţi.

Ne dau patru? Luăm Cupa şi campionatu'!

Şumi gol, goluţ

Discursul lui Şumudică a atins cote nemaivăzute la campioana ultimilor patru ani. Practic şi-a desfiinţat echipa, dar nu punctual, cu promisiunea unor biciuiri demne de pedepsele din legiunile romane, cum făcea Dan Petrescu, ci structural.

Vorbind despre "senatorii de drept" care ar juca doar cu numele, antrenorul a atacat direct veteranii din miezul dur al lotului. Deac şi Camora trebuie să fi încasat şocul din plin. Miroase a revoluţie, dar capul cui va cădea?

E pentru prima oară când, aproape direct, proiectul clubului e pus în discuţie. În trecut era vorba doar despre critici punctuale. Acum campania de transferuri a fost elefantul din sala de conferinţe de presă a Maracanei belgrădene.

One Main Show

Şumudică s-a delimitat de toate greşelile jucătorilor săi, punându-le, de fapt, sub semnul întrebării valoarea. A fost mai dur chiar decât analiştii TV pe care i-a ironizat că stau şi comentează "pe 100 de euro", a fost uluit că aşa ceva se poate întâmpla, de parcă era echipa altuia.

Traducătorul n-a mai putut ţine pasul cu frenezia criticilor antrenorului la adresa propriilor jucători, vorbe aspre pigmentate cu ironii de uşa vestiarului ("Îi deschizi uşa hoţului şi îi laşi Rolex-ul pe masă", "În repriza a doua am zis c-a venit Crăciunul", "Ce să fac, s-o bag pe mama?").

Simpatic Şumi. Distractiv. Ăia s-or fi crucit. Da' nu-i bai. La noi în fotbal crucile sunt de bază.

Cine câştigă după înfrângere?

E interesant cum vor reacţiona conducerea CFR şi lotul după acest bombardament în toată regula. Şumudică le-a dat şi mutarea în plic. Ori mă daţi afară, ori mă lăsaţi să cobor milităria din pod. Am fost băiat prea bun.

Dar cine l-a împiedicat să fie rău? Numai că nu de băieţi buni sau răi ducem lipsă, ci de fotbal. De educaţie, de realism, de program. În mod normal, după meciul de marţi şi după pugilismul de după, CFR e de râsul lumii, un club care a greşit felul în care şi-a aşternut sezonul şi acum a căzut pradă răfuielilor interne.

Aşa situaţie, soră geamănă cu penibilul, n-a cunoscut niciodată clubul care ieşea mereu în picioare chiar şi din eliminări. O merită.

Şi alţii

Dar CFR măcar a rămas în Europa, chiar dacă în aia mică şi pricăjită. Celelalte? Toate cele cu patroni mai deştepţi decât Gates, Bezos şi Musk la un loc?

Craiova organizată şnur, FCSB care a inventat roata managerială, New Dinamo care a devenit Nude Dinamo, Astra care ajunsese la astre şi acum ocupă locul cârtiţelor, cu astea ce facem?

Patronii lor, plini de bani făcuţi în cele mai curate moduri, evident, nu ies şi ei un pic la raport? Da, sunt echipele lor. Dar e fotbalul nostru. Fără fani, televiziuni, spectatori şi consumatori sunt doar nişte ştiri prin ziare de cancan.

Nicăieri nu-i mai bine ca acasă

"E greu cu CFR, oameni buni!", ne arunca mai deunăzi Şumudică. Greu, da. Noroc cu Conference şi cu schimbarea regulii golului din deplasare, că ieşea glorios după Borac sau Belgrad, cel târziu.

Şi noroc că din campionat n-o scoate nimeni. Acolo să vezi vitejii epopeice! În vreme ce Sheriff ne va face cu mâna din Champions. Sigur, nici ăia nu sunt "wow", i-am fi păpat la mic dejun. Mamă, ce le-am fi făcut! Îi băteam de ne umpleau de sânge. 


Comentarii (20)
dodo001
dodo001  •  20 August 2021, 22:43
Postat de sibelius pe 20 August 2021, 09:42

Vor fi in grupe pentru ca au castigat campionatul si au tremurat cu Borac si Lincoln. E drept, umilinta e mereu rasplatita.

Ce știi sa te bagi în seama

mexcj
mexcj  •  20 August 2021, 19:48

Nu ti-a placut CFR-ul nici dupa ce a batut la Glasgow cu 4-3 ... Hai FCSB ! ????

sibelius
sibelius  •  20 August 2021, 09:42
Postat de fzoltan pe 19 August 2021, 12:17

Radule, ce bucuros esti cand pierde CFR :) pana una alta ei vor fi in grupele unei competiții europene cu Tottenham, Roma, etc si au maxim de puncte in campionat ..... Stiu ca doare!

Vor fi in grupe pentru ca au castigat campionatul si au tremurat cu Borac si Lincoln. E drept, umilinta e mereu rasplatita.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează