OPINII  »  EDITORIAL

Steaua «e» niciuna

Articol de - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2022 15:41 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2022 15:50

De unde Steaua era numai una.

Plec de la textul lui Remus Răureanu care e foarte bun. E de o adecvare fără umbră. Pentru că aşa e. Să contrazici 30.000 de oameni care spun că o echipă fără dreptul de a se numi Steaua e Steaua echivalează cu a sta în faţa unei unei armate de cruciaţi pentru a le spune că Dumnezeu nu există. Ceva nu e în regulă în toată povestea asta. Ceva nu e în regulă cu noi. 

Avem un stat prea slab pentru a ne putea descurca în dezordinea care rămâne în trena trecerii sale lente, gâfâite, poticnite prin istorie. Steaua a fost dată şi luată ca un colet la un colţ de stradă, pe o hârtie de mână şi cu un «Hai, te pup, mai vorbim». Bănuim că a fost mai mult de atât. 

Talpan nu urlă degeaba despre complicităţi, deşi a tăcut şi el mâlc ani de zile. Povestea e despre un stat ca un măr ros. Iar viermii cunosc un singur stat, cu numele şi prenumele lor. Ei creează cel mult găşti gata să sece de bani şi viitor statul oficial. Lăsaţi prostia cu statul paralel. Aici e statul paranderel.

Încercaţi istoria cu degetul!

În toată această poveste n-ar fi rău ca toţi cei care se cred stelişti, de o parte şi de cealaltă, să îi chestioneze pe cei pe care îi venerează, oamenii Stelei celei mari din anii '80, dacă se recunosc cu adevărat în vreunul dintre aceste cluburi. Atenţie!, nu în echipe, ci în cluburi, în entităţile organizaţionale respective. 

Steaua «e» niciuna
Fanii lui FCSB sunt convinși că FCSB este Steaua (foto: Cristi Preda/GSP)

OK, poate că nu vă vor spune direct, n-am ajuns încă în epoca aia. Dar căutaţi subtextul vorbelor lor. Amărăciunile, dezolările, spiritul orfan pe care îl expun celor care au urechi să audă dincolo de clişee. Puneţi urechea la inima lor, ascultaţi dacă bate pentru vreuna dintre aceste echipe care le revendică moştenirea. Căci ei sunt, în absenţa unui sistem ordonat, aşa cum ar trebui să fie la mama Armată – apropo, haosul de la CSA ne dă o imagine absolut înfiorătoare despre diletantismul unei instituţii despre care românii cred că o să-i apere în caz că… –, ei sunt deci cei care trebuie întrebaţi când e de dat un verdict. Ascultaţi cu atenţie! Tăcerea lor vă va asurzi.

Au venit pe tancuri, pleacă în bancuri

Unii au ales să se apropie, formal, de CSA, alţii de FCSB, aproape din obligaţie sau din depresie. Cu toţii au argumente. Dar asta e şi perversitatea situaţiei, e fix felul în care se făceau lucrurile oribile în maţele sistemului sovietic, atunci când în miez de noapte tătuci aproape de comă alcoolică puneau la cale strămutări de popoare şi retrasări de graniţe astfel încât nimeni să nu mai înţeleagă nimic şi totul să fie mai uşor de controlat. 

Mizeria politicii de alienare a populaţiilor e parte a războiului din Ucraina şi sursă veşnică de conflicte peste tot împrejur. O etnie pe pământul alteia, şi aceasta din urmă pe pământul celei dintâi, iată un secol de războaie. Situaţia acestui club eviscerat numit cândva Steaua, Steaua şi atât, e un ecou îndepărtat al acestei monstruozităţi. 

Avem o echipă fără nume şi un nume fără echipă. De aceea bătăliile vor continua pînă în Ziua de Apoi. Şi fără de sfârşit va fi tristeţea pe care o percep, emisiune de emisiune, în ochii şi vocea celor ce, odată ca niciodată, cucereau un trofeu la care acum ne uităm precum telescopul James Webb la galaxia NGC 7319. E prea mare şi prea departe.

Întemniţaţii

Lupta dintre becalismul ultraortodoxo-egocentrist şi hiperventilaţia unor generali specializaţi în războaie intestine ţine prizonieri, în închisori diferite, toţi aceşti oameni care trăiesc cu Steaua lor imaterială. Ea nu mai există. Că nu poţi să le iei dreptul de a se autoiluziona e la fel de adevărat. 

De acum nu mai e cale de întoarcere pentru niciunii. Sufletul lor a făcut o alegere după ce toate armatele raţiunii s-au prăbuşit în sânge şi acum merg senini ca somnambulii în direcţii perfect opuse. Peste o sută de ani poate că urmaşii lor se vor întâlni de cealaltă parte a Pământului. Dar va fi o sută de ani pierdută. 


Comentarii (117)
adriann_
adriann_  •  13 Noiembrie 2022, 21:03
Postat de anticenzuralasport pe 13 Noiembrie 2022, 11:25

Greșești . Nu a existat terti păgubiți de CSA , AFC ??? Pai Fiscul...Bancorex...Tehnorob...infrastructura statului...bugetul statului ...Bodu a urmărit să recupereze datoriile la Fisc ale AFC și CSA doar pe spinarea lui Becali...Voi ,Rapidul, de ce nu scăpați de datoriile din urmă pe spatele foștilor acționari sau colaboratori pe care i-ați avut ???

Nu mai arunca fumigene, incearca sa te comporti corect ca sa nu te faci de ras in public. Noi platim din urma pentru ca jucatorii pagubiti de societatea preluata de Moraru de la Copos samd s-au adresat FIFA. Daca ANAF-ul ar fi fost un jucator pagubit de AFC poti sa fii sigur ca s-ar fi dus la FIFA imediat ce muta ciobanul activitatea la fcsb. ANAF-ul fiind insa o institutie publica din Romania nu se putea indrepta impotriva fcsb in fata instantelor sportive. Intrebarea mea era simpla: daca X are un autocar si Y are 150.000 de euro si astia isi fac firma de transport persoane, iar intelegerea e ca X pune autocarul vreme de 3 ani si Y plateste publicitate de 50.000 de euro pe an ca sa atraga clientii, tu ai impresia ca X poate pierde autocarul daca Y mai aduce 50.000 de acasa pentru a plati niste salarii? :))

forumeer
forumeer  •  13 Noiembrie 2022, 16:13

"Situaţia acestui club eviscerat numit cândva Steaua, Steaua şi atât" - cand, mai exact, a fost doar doar Steaua si atat? In 1986, se numea CSA Steaua Bucuresti. Acum, se numeste fix la fel: CSA Steaua Bucuresti. Ca atunci ii ziceati doar Steaua si acum ii ziceti doar CSA tine de interesele voastre financiar-obscure, stiti bine la ce ma refer.

alex0220
alex0220  •  13 Noiembrie 2022, 11:53

Steaua adevarata e defapt Dinamo din Liga a 2 a, Dinamo din Liga 3 e defapt Rapid si Fcsb e Real Madrid

Vezi toate comentariile (117)
Comentează