OPINII  »  EDITORIAL

Câtă încredere mai au rapidiștii în Mutu și Niculae?

Articol de - Publicat marti, 23 mai 2023 12:47 / Actualizat marti, 23 mai 2023 13:15

Ce au înțeles rapidiștii din finalul acestui sezon? Cred că Dan Șucu are mai multe întrebări decât răspunsuri după cel de-al doilea final de campionat consecutiv ratat de echipa sa. E Mutu antrenorul potrivit că-i conducă clubul spre titlu în stagiunea viitoare? E Niculae un președinte capabil să construiască un lot competitiv, care să nu clacheze pe final de drum?

Nu doar Șucu are nelămuririle astea. Cred că orice rapidist termină campionatul cu mari dubii în privința viitorului, de la mult-mediatizatul Bocciu, până la tik-tokerul simpatic care plângea după înfrângerea cu ”Hermannstarul”.

Faptele sunt următoarele. Rapid a sfârșit în genunchi play-out-ul ediției trecute de campionat, incapabilă să câștige vreuna din ultimele trei partide (0-0 la Chindia, 2-3 cu U Craiova 1948 și 2-3 la Mioveni), terminând pe locul nouă și ratând șansa barajului pentru Conference League. 

Rapid încheie la fel actualul sezon, călcată în picioare de Farul, incapabilă să o bată pe Sepsi în Giulești și învinsă ieri de o Craiovă care i-a dat două goluri în inferioritate numerică. S-a dus și în acest an oportunitatea unei prezențe în Conference League, chiar dacă era una foarte mică, pentru că depindea în primul rând de victoria Clujului în finala Cupei.

Există în prezent două teorii lansate pe piață, ambele false din punctul meu de vedere. Prima ar fi că Rapidului îi va fi mai bine fără preliminariile europene, pentru că ar avea timp să acumuleze puncte în perioada în care Farul, FCSB și cine o mai prinde locurile premianților vor fi ocupate să joace din trei în trei zile. A două că Rapidul și-a atins obiectivul, a intrat în play-off, deci ce mare problemă că încheie campionatul pe locul cinci?

Câtă încredere mai au rapidiștii în Mutu și Niculae?
Dan Șucu și Adrian Mutu

Încep cu ultima parte. Cred că nimeni nu ar fi avut nimic de reproșat dacă echipa lui Mutu ar fi prestat un fotbal decent în play-off, doar că giuleștenii au jucat bine în primul meci, la Cluj, contra CFR-ului, unde probabil ar fi trebuit să câștige, vreo cincisprezece minute acasă contra aceleiași CFR și în repriza a doua a partidei cu Sepsi din Giulești. În rest, au făcut pace cu suporterii odată cu victoria contra FCSB-ului, una muncită, dar nemeritată, iar în rest au fost dominați cam de toată lumea și chiar masacrați la Ovidiu. 

Avea Rapid lot de mai mult?

Nu știu, dar dacă întrebai orice microbist la startul campionatului care dintre Rapid și Farul are fotbaliști mai buni, cred că oricine zicea că bucureștenii. Deci avem fie o problemă de antrenor, adică Mutu nu a fost capabil să scoată maximum din acești fotbaliști, fie de management, Niculae nu i-a oferit transferuri suficient de bune.

Înțeleg că intrările și ieșirile de jucători la Rapid sunt stabilite de Mutu, Niculae și Victor Angelescu. În vara asta au făcut o treabă foarte proastă. Au fost aduși în plus față de sezonul trecut Dugandzic, Emmers, Papeau, Ciobanu, Funsho, Iacob, Ongenda, Costache, Dussaut, Luckassen, Florin Ștefan și Mățan. Dintre ei doar Dugandzic și Emmers au îmbunătățit echipa. Papeau are scuza accidentării grave, în timp ce Funsho a prins unsprezecele inițial pe final de campionat și e greu de încadrat la plusuri sau minusuri. 

Restul? Cel mult să fi contribuit la competitivitatea necesară în antrenamente, pentru că și acest aspect este important. Pe de altă parte, nici nu te puteai aștepta la mai mult când ai adus predominant rezerve ale adversarilor. 

Stefan, Costache și Dugandzic nu contau pentru Dan Petrescu la CFR, Ciobanu era un ex pentru Gică Hagi iar Dussaut a venit gata accidentat. Nu o sa fac analiza fiecăruia, însă când tragi linie, vezi că procentul celor care nu s-au integrat este imens și urmează o perioadă în care giuleștenii vor trebui să remodeleze lotul la standarde mai ridicate. Pot să o facă cei trei?

O fumigenă care maschează slăbiciunea

Cât privește partea cu Europa, că ar fi avantajați de program dacă nu evoluează în Conference League, mi se pare ridicolă. E o fumigenă lansată ca să maschezi incapacitatea de a prinde un loc care să îți permită să joci barajul.

Urmează o vară zbuciumată, poate vitală pentru viitorul acestui club și al banilor pe care Dan Șucu și Victor Angelescu sunt dispuși să îi bage în Rapid. Să ne aducem aminte ce s-a petrecut la startul campionatului trecut la CFR, când Șumudică și Marian Copilu au adus o sumedenie de jucători în Gruia, apoi au plecat la pachet iar Neluțu Varga s-a trezit că lui Petrescu nu îi place niciunul și că trebuie să finanțeze o nouă campanie de achiziții, una care a îngropat financiar clubul. 

Încrederea lui Șucu în Niculae și Mutu va fi foarte importantă în perioada următoare. Dacă este nezduncinată, atunci le va pune dispoziție bugetul de care cei doi au nevoie pentru a construi ceea ce speră ei că va fi o echipă de titlu. Dacă, în schimb, Șucu are dubii în privința lor, e posibil să se gândească de două ori înainte de a le accepta orice doleanță, iar unde sunt jumătăți de măsură, șansele de reușită sunt minime.


Comentarii (20)
kitesku
kitesku  •  25 Mai 2023, 13:31

Echipa noastra are valoare ,din pacate ,de play out ! Deci avem antrenor foarte bun !

lefter_popescu
lefter_popescu  •  24 Mai 2023, 13:46

Domnule Samuila, înainte de toate cereți -va scuze pentru faptul ca intr-un al comentariu bastonul de cauciuc pe care îl poarta u mândrie polițiștii sau jandarmii se numește *** și nu cum ii spui dumneata: bulan. Denumirea dumitale ne duce cu gândul la picioarele sexului frumos. Cugeta d-le și fa corectura de rigoare!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  24 Mai 2023, 13:39
Postat de caponnehhk2 pe 24 Mai 2023, 12:50

Domnule S. Tudor Samuilă, Sunt un microbist îndrăgostit de fotbal. Poate de la Ioan Chirilă, Ovidiu Ioanițoaia, sau Salman Rushdie, de ce nu. Mi s-a tot spus, din ambele tabere, cât de ciudat și anacronic sunt de m-am plictisit (cu alte cuvinte, firește). Oricum nu-mi pasă. Mi-a atras atenția articolul dumneavoastră și mi-ar plăcea să vă transmit ceva: felicitări! Asemenea celorlalți jurnaliști și privitori ai fenomenului fotbalistic, ținem cu Farul. Euforia victoriei "Proiectului" vs "Telecomanda Stăpânului" ne-a cuprins pe toți, și bine ne-a făcut. Haidem împreună înapoi la sol. Susțin Rapidul, dar îmi doresc să păstrez un punct de vedere obiectiv. Așadar: - suspiciunile legate de sezonul în care Viitorul a scăpat de la retrogradare cu ajutorul fățiș al FCSB au dispărut? - în acest sezon ultrașii Farului au arătat prea puțin fairplay, nu? - accentuarea concurenței incorecte public vs. privat care alterează competiția? (și pentru Farul, sau nu?...) - asprimea gratuită la adresa Rapidului? De ce asprime gratuită?! Pentru că un club istoric reînviat are nevoie să se reașeze, să-și regăsească suflul, identitatea, să accepte mantia grea a pașilor mici, dar siguri, baza e vitală. Povara banilor cu procesele din trecut afectează balanța financiară a clubului, dar cred în tăria finanțatorilor de a merge înainte ca până acum, investind minim 4 milioane de euro anual în transferuri. Niculae și Mutu fac ce pot cu ce au. Încredere și Muncă! Rapid

Amice, tu meriți felicitări, nu dl. fecesebist Samuila.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează