OPINII  »  EDITORIAL

Ce face FCSB dacă e invitată în Super Ligă? Boicotează FRF și UEFA?

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat joi, 21 decembrie 2023 16:21 / Actualizat joi, 21 decembrie 2023 16:47

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a lansat azi, 21 decembrie, o bombă care amenință întreg fotbalul, nu doar cel continental, odată ce Super Liga (SLE) se profilează amenințătoare la orizont. Cum vor reacționa cluburile noastre? Ce se va întâmpla dacă, atras de banii promiși în SLE, patronul FCSB vrea să se rupă de UEFA și să joace în noua competiție intercluburi?

Nu mai e doar o amenințare difuză, ascunsă undeva, la orizont, o dorință a duetului Florentino Perez - Joan Laporta ce s-ar putea împlini cândva, în viitorul îndepărtat.

A22 Sports Management a dezvăluit planul de 15 miliarde anti-UEFA

Odată cu decizia luată joi în Luxemburg de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, amenințarea e cât se poate de reală, iminentă chiar. De acum, sub influența lui Real Madrid și a Barcelonei, A22 Sports Management poate lansa oricând Super Liga Europei.

A22, compania care conduce SLE, a anunțat planul cu un buget de 15 miliarde de euro, a dezvăluit cum va arăta noul sistem ce ar putea fi inaugurat în 2025-2026. Trei divizii valorice, Star, Gold și Blue, Star fiind cea mai importantă și Blue cea mai slabă, primele două cu câte 16 echipe, ultima cu 32. Cu promovare și retrogradare între ele (două formații urcă, două cad).

Nu poți lovi de moarte UEFA doar cu „El Clasico"

Marea întrebare e cine va participa, cine va fi ales? Care vor fi acele 64 de cluburi incluse în prima ediție? S-a anunțat deja că britanicii nu vor să se alieze Super Ligii, guvernul de la Londra vrea să dea o lege prin care să interzică acest lucru, la fel, germanii și francezii refuză SLE. Ei vor să rămână în competițiile UEFA. Mulți alții îi vor urma.

Și atunci, cum va arăta noua Super Ligă fără Manchester City sau Liverpool, fără Bayern sau Paris Saint-Germain? Real Madrid, Barcelona și...? Nu poți da o lovitură de moarte UEFA dacă ai doar "El Clasico". Mai ai nevoie și de alte forțe continentale.

Organizatorii Super Ligii ar putea contacta direct cluburile. Dar vor fi nevoiți să coboare nivelul

În mijlocul anarhiei, al haosului, A22 va trece peste federații, peste ligi naționale, și va contacta, probabil, direct cluburile. Le va oferi o sumă ispititoare, mai mare decât cea propusă de UEFA, încercând să le extragă din actualul sistem.

Pentru că vor fi nevoiți să caute mult și insistent, organizatorii vor coborî în ierarhia fotbalului european pentru a găsi echipe disponibile. S-a speculat că ar putea fi formațiile portugheze, FC Porto, Benfica și Sporting, olandezele PSV Eindhoven, Ajax și Feyenoord. Și Anderlecht (Belgia), și Steaua Roșie Belgrad (Serbia). Altele de același nivel sau chiar mai jos.

Dacă va primi și finanțatorul FCSB o invitație? Cum va reacționa România?

Ce face FCSB dacă e invitată în Super Ligă? Boicotează FRF și UEFA?

Într-o zi, și patronul FCSB, de exemplu, ar putea fi contactat de reprezentanții A22, în numele unei istorii controversate. Să fie invitat în amintirea Stelei, deși prezentul nu confirmă acest fapt. Deocamdată, liderul detașat al Ligii 1 e FCSB, dar Europa o consideră Steaua.

Să spunem că i se propune lui FCSB să participe la Super Ligă. Atras de bani, Gigi Becali ar accepta. Ceea ce înseamnă că ar trebui să se rupă de UEFA. Ce se va întâmpla atunci? Care va fi reacția federației, a ligii noastre? Dar reacția celorlalte cluburi? Unele echipe din Liga 1 vor continua să joace în competițiile UEFA și altele în diviziile Super Ligii?

Tot sistemul actual va fi afectat: campionate interne, competiții intercluburi, turneele finale de Euro și Mondial!

Dacă A22 chiar își va duce planul până la capăt și Super Liga va prinde viață, întregul sistem competițional actual va fi în pericol, pentru că SLE se va suprapune programului existent.

Vor fi puternic afectate campionatele naționale, întrecerile intercluburi UEFA și FIFA, Champions League și Club World Cup, dar și principalele turnee finale ale naționalelor, Euro și Mondialul.

Nimic nu va mai fi la fel.


Comentarii (35)
bridges
bridges  •  24 Decembrie 2023, 11:46

Uitati-va la poza cu Gigel, ce concentrat e, deja se gandeste ce raspuns sa le dea celor de la UEFA.

dodo001
dodo001  •  23 Decembrie 2023, 13:22

Ce penibila intrebare? Nu ajumge Fcsb la aceste onoruri. Pai aia se uita la coeficient, la ce au facut in Europa si cand vad 0-10 cu Silkeborg....cred ca ii vor invita pe danezi:)))

conicor2008
conicor2008  •  22 Decembrie 2023, 15:45

OOO, chiar ca cu (1*) acest articles ***r de presa sportista, mai mister Theodhor Jumatate (***! De ce ar fi invitat jijica si nu alta echipa din super-mamliga? De ce nu vesnica campioana (2*) cfr Kolosvar? Sau vesnica cadinadata (3*) csu olguitza? Aia care "inca de la '91-incoace se lupta, se zbate, dar incearca si la anul, c-o veni si ziua Rotaru-lui!"? Bre, chiar esti de comedia cu astfel de scrieri! In acceptiunea *** care intra sa citeasca orice articol ce contine-n titlu fcsb (ca despre ei nu scrie nimeni!) esti suporterul lui jijica daca ai scris ca el va fi invitat! Suporterii cfr, csu si *** invoca si ei campionate castigate si merite arogate (trecute, chiar posibil viitoare!), uitand ca sunt doar clone si neavand in palmares la UEFA nimic (cu exceptia cfr!). Celelalte sunt inexistente, doar clone, fara drept de joc in cupele europene la re-infiintare, cu palmares "dictat" de "onorabila" justitie din RO! Jumatate, pentru ca mi-ai facut ziua cu acest "articol", iti doresc Sarbatoti Fericite!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează