OPINII  »  EDITORIAL

Teroriști lăsați liberi să ucidă pe străzile lumii

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat marti, 17 octombrie 2023 12:19 / Actualizat marti, 17 octombrie 2023 14:38

Se știa că Abdesalem Lassoued, 45 de ani, devenise fanatic ISIS în 2016. Era cunoscut poliției belgiene. Trebuia deportat din 2020. Și totuși, a ucis doi fani suedezi în centrul Bruxellesului. Unde erau forțele de securitate belgiene, europene, mondiale? Nicăieri! La fel cum s-a întâmplat în multe cazuri în trecut

Tabloul e negru, de coșmar și nu e decupat dintr-un film apocaliptic, totul e real. Un individ îmbrăcat într-o jachetă portocalie, pentru a atrage și mai mult atenția, apare în noapte de nicăieri în centrul Bruxellesului, nu departe de Grand Place, urmărește un taxi cu fani suedezi care se îndreptau spre stadion și trage cu o pușcă automată, strigând "Allah e mare". 

Ucide doi dintre ei. Apoi, dispare în întuneric pe scuterul său, dar postează un clip în care se laudă că a omorât suporteri scandinavi, anunțând lumea întreagă: „Trăim și murim pentru crezul nostru". Numele său, Abdesalem Lassoued, tunisian, 45 de ani. Terorist!

Trafic de persoane. Amenințare pentru siguranța națională. Trebuia deportat!

Ce am aflat după atentat? Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, ne-a spus că asasinul era cunoscut poliției, se știa că era legat de cazuri de trafic de persoane, se știa că e o amenințare pentru siguranța națională. În 2016, se radicalizase, devenind fanatic ISIS.

Într-o altă conferință, premierul Alexander De Croo a confirmat că magrebianul stătea ilegal în țară. Presa locală susține că ar fi trebuit să primească ordin de deportare în octombrie 2020. Și că, de atunci, a dispărut de pe radarul autorităților.

Teroriști lăsați liberi să ucidă pe străzile lumii

Se știa de ei. Și totuși, au împușcat, au înjunghiat, au detonat bombe

Cum e posibil? Unde erau forțele de securitate belgiene, europene, mondiale? Nicăieri! Nu detectează pericolul, nu îl neutralizează, nu apără oamenii. La fel s-a întâmplat și în trecut de nenumărate ori.

În urmă cu nici două săptămâni, pe 7 octombrie, militanții Hamas au făcut masacru în Israel. Peste o mie de morți, sute de ostatici dispăruți în Gaza. S-a scris că Ierusalimul a primit mai multe semnale, avertismente, despre un atac devastator iminent. Nu a reacționat.

Pe 11 septembrie 2001, turnurile gemene din New York s-au prăbușit lovite de două avioane deturnate de Al-Qaeda. CIA îl avea de mult timp pe lista sa pe Osama bin Laden. Nu doar pe el. Din nou, nimic.

Între cele două atentate odioase, multe altele. Madrid 2004. Londra 2005. Oslo/Utoya 2011. Boston 2013. Paris 2015. Nice 2016. Manchester 2017. Barcelona 2017. Strasbourg 2018. Christchurch 2019. Viena 2020. Kabul 2021. Doar o parte dintre ele. Tot mai dese în ultima vreme.

Mereu au fost cunoscuți teroriștii și totuși au acționat, au împușcat, au înjunghiat, au detonat bombe. Au omorât! Și nimeni nu a făcut nimic pentru a proteja oamenii.

Mergi spre stadion și sfârșești sfârtecat de gloanțe

Am ajuns să ne fie frică să ieșim pe stradă, oriunde în lume. Oriunde se poate întâmpla orice. Nicăieri nu mai e sigur. Te duci la un meci de fotbal, te îndrepți spre stadion și sfârșești sfârtecat de gloanțe. Asta e lumea în care trăim. 


Comentarii (25)
parpalache
parpalache  •  18 Octombrie 2023, 13:37

O sa faca bube la ficați papagalii de serviciu de intrebarile astea pe care indraznesc sa le„ridic”!Cine le-a permis „musulmanilor”sa imigreze in Europa(occidentala)?!Raspuns:Angela Merkel-cancelarul Germaniei!La toți musulmanii?!Raspuns:Nein!Numai la cei care luptasera impotriva regimului lui Bashar Assad, in Siria!Cei„buni”!Ce conteaza ca luptasera și pentru„Califat”!Sau ISIS-„formula” aprobata de... se știe cine!Și atunci?!Kakaia prabliem tavarișci?!Sau-pe occidentala-cine seamana vânt,culege furtuna!

radumatei
radumatei  •  18 Octombrie 2023, 11:14

Cred că editorialele de genul „De ce nu face nimeni nimic? Să facă cineva ceva” și care se încheie apoteotic cu „Asta e lumea în care trăim.” ar trebui premiate într-o categorie specială la gala presei sportive. Maestrul Ioan Chirilă ar fi mândru de profunzimea discipolilor săi.

cosmo
cosmo  •  17 Octombrie 2023, 16:50

Din păcate mossadul, FBI ul, belgienii n-au în structurile lor așa oameni competenți precum Th jumătate. Doar gsp are.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează